MULTIMEDIALE LEERMIDDELEN --- LOS TEKSTFRAGMENT

Objecten en object georienteerdheid

Deze losse tekst gaat over: objecten, object georienteerdheid en object georienteerde programmeersystemen.

Zoals eerder en elders ook is opgemerkt, is object georienteerd denken op dit moment een van de modernste en veelbelovenste manier van denken voor het ontwerpen van multimediale producten. In de informatica zijn de meeste begrippen iets enger gedefinieerd dan in 'real life'. Het object georienteerd denken (afgekort 'OO') en het object georienteerd programmeren maken het mogelijk om afzonderlijke onderdelen van een programma ook als echte afzonderlijke objecten te kunnen beschouwen. Elk object heeft zijn plaats in een geheel, maar komt (bij zijn ontstaan of bij zijn/haar 'geboorte') op een andere manier tot stand dan een willekeurig ander object; een plaatje als een object uit de 'real life' anders dan tekst; een videofragment anders dan een simulatie als object (in de ruime betekenis). HyperCard is bijvoorbeeld een dergelijk 'object oriented programming system' (afgekort 'OOPS') dat we vroeger als drager van deze ideeen bij veel van onze practica gebruikten.

Objecten

Wij beschouwen bij de object oriented methode van denken alles als een object. De mooiste definitie van object (in het algemeen) is:

Objecten (zoals ze in de software wereld zijn gedefinieerd) kunnen allerlei soorten van informatie bevatten en kunnen iets als je ze activeert of als ze door een 'event' geactiveerd worden. Objecten hebben kenmerken: properties. Al die kenmerken of properties kunnen vastgelegd of (online) (en bijvoorbeeld met behulp van events) veranderd worden. Een 'event' is iets wat een gebruiker of een programmaonderdeel kan bewerkstelligen. Objecten (binnen de enge definitie van de informatici) kunnen messages sturen en ontvangen. Elk object is uniek en heeft binnen een object georienteerd-systeem een al dan niet bekend uniek identificatienummer. Identificatienummers worden met ID aangeduid. Maar in 'real life' kunnen er ook andere dingen (uit de software wereld) een object worden genoemd, zoals:

Zelfs een programma kan dus als een object worden benaderd. Het aanmaken van objecten dient te geschieden op de daarvoor meest geschikte manier. Ook als elk object een onderdeel is of wordt van een interactief multimediaal product. Dat laatste is heel belangrijk, want onze stelling is dat praktisch alles wat wij met bij ons onderzoek en onderwijs doen (en wat mij betreft moeten doen), gericht is op interactieve multimediale leermiddelen. Lineaire elementen zijn - als object - te integreren in een of andere interactieve multimediale presentatie. Al is het maar als onderdeel op een CD-I.

Voor de goede orde: er bestaan volgens Min (1986) vijf fundamenteel verschillende dimensies en bijbehorende elementen. Deze elementen (gezien als objecten) zijn (dus) meestal (losse) files of bestanden. Er zijn ook samengestelde multimediale bestanden (of files). Dat noemen we 'composite documents'. Voorbeelden daarvan zijn folders met losse files, zoals gemaakt kunnen worden met QuarkExpress of complete websites met HTML-pages, teksten en plaatjes. Kenmerk van composite documents is dat ze met tools in elkaar gezet kunnen worden. (Hogere) programmeertalen en programmeren zijn (is) in principe niet nodig.

Definities

De definities van de vijf belangrijkste begrippen - volgens informatici in het algemeen en gebasserd op gastcolleges van Dr. Aksit - uit de object oriented programming aanpak zijn:
Tot slot is er nog het begrip instance variable . Dit is een (soort) variabele die in 'real life' attribute wordt genoemd. Bijvoorbeeld: een instance variable kan de actuele inhoud van een benzinetank van je eigen auto zijn; of een persoon verliefd is, hoeveel en op wie, etc.

Enschede, 1995-1999; updated 2005.