Zonneboiler

(prototype met 1e orde parallelle instructie)

Op deze pagina zie je een applet met een simulatie van het gedrag van een zonneboiler. Druk op deze knop ('start de simulator') en laat daarna het model lopen (via 'continu'). Je ziet gedurende twee dagen (2 x 24 uur) enkele fenomenen: met name de zon (geel) die om 6.00 uur opkomt en om 18.00 uur onder gaat en tegelijkertijd de temperatuur grafisch weergegeven worden in drie van de tien segmenten van het boilervat (rood, groen en paars).

Op deze pagina zie je verder allerlei soorten nuttige instructie en leuke opdrachten. Probeer het maar gewoon. Stoor je niet aan al de verschillende windows; later - bij het echte experimenteren - heb je er gemak van.

De tijd loopt in uren. (Zie het tellertje met de tijd rechts onder.) Laat de simulatie de eerste keer gewoon uitlopen. Restarten kan altijd nog. Doe daarna de opdrachten; één voor één.

We gaan er van uit dat je het model en de simulatie kent. Het model kent een boilervat bestaande uit 10 met pijpjes aan elkaar verbonden segmenten waar het water en de warmte - langzaam - doorheen kan lopen en/of diffunderen. Elk segement is iets later warm. Uit het bovenste segment kan - met een pompje - water worden getapt. In het onderste segment wordt de afgetapte hoeveelheid water steeds weer aangevuld.

Rik Min. Enschede, 10 Mei 2000. Updated 12 mrt. 2001