Comlot, complotten en complotheorieen

door Rik Min

Gebaseerd op een e-mail-discussie over complotten en een mail van ondergetekende, naar een groot aantal leden van dat discussie-groepje

Je moet altijd uitkijken met het woord complot of complottheorie of voor complot-denken. Het is een woord dat mensen gebruiken die niet veel van politiek weten en (nog) geen echte analyses kunnen maken; of mensen en media die links belachelijk willen maken en/of ruis willen creeeren.

Het gaat in de wereld om BELANGEN en de belangen-tegenstellingen. Een dan niet om de belangentegenstelling tussen man of vrouw; of buurman en de andere buren; om vervuilers of automobilisten en niet vervuilers en niet-automobilist; of de belangentegenstelling tussen Ajax en/of Feijenoord supporters. Nee. Dat soort belangentegenstellingen zijn in principe oplosbaar of onschuldig.

Het gaat in de wereld uiteindelijk ook niet om te schelden op 'achterlijke' militairen, militaristen, grote legers, Couzi, Karremans, de al-aanwezige staat, werktuigbouwers, gifgasmengers, kernfysici of wat dan ook. Of hen de schuld van iets geven. Nee.

Je moet, net zoals men bij een misdaad altijd kijkt naar het motief, bij een raar politiek of duister verhaal altijd kijken naar wie er belang bij heeft en zo ja welke en in welke mate. Dat brengt je op het spoor dat je moet hebben. Het gaat om de enige echte belangrijke tegenstelling in de wereld: die tussen kapitaal en arbeid. Die is als enige onoverbrugbaar. Het 'private kapitaal' ­ zoals die factor wetenschappelijk gesproken nu eenmaal heet ­ heeft uitbuiting en het toeeigenen van de meerwaarde (die na aftrek van de kosten van de factor 'arbeid' ontstaat) nu eenmaal nodig. Dit noemen we kapitalisme. Ik hoef jullie niks te vertallen. Als het kapitaal in handen is van een socialistische staat, die democratisch gecontroleerd wordt door een communistische partij, noemen we het socialisme. Anders niet. Immers dan wordt de meerwaarde teruggeploegd in de maatschappij. In het kapitalisme (zoals in Nederland en de USA) niet. De toeeigening van meerwaarde door particulieren leidt uiteindelijk tot de (ontembare en niet te stuiten) lust en de behoefte om steeds grotere hoeveelheden meerwaarde te willen en te gaan toeeigenen en tot economische en politieke instabiliteit (overproductie, werkloosheid en periodieke crises). En daar zijn we nu getuigen van. Ja toch?

Om de winsten en de meerwaarde stromen veilig te stellen MOETEN de krachten achter het private kapitaal wel gebruik maken van vermeerderde uitbuiting en imperialisme. Dat is een onontkoombaar en in principe onafwendbaar, noodlottig proces op wereldschaal. Het knecht alle volkeren en de hele werkende klasse.

Het kapitaal is er bij gebaat en - uit de aard van haar zaak - ook genoodzaakt om zich met alle mogelijke en onmogelijke middelen te beschermen. Dat varieert van Star Wars-achtige systemen, geheime diensten, geheime rekeningen in Zwitserland tot regelrechte smerige geheime zaakjes: zoals misleiding, manipulatie, leugens in de media en regelrechte uitlokking. En het belachelijk maken en demoniseren van bevrijdingsbewegingen en hun leiders hoort daar bij. Voorbeelden van misleiding, leugens en uitlokking zijn het TonKin incident, het demoniseren van Castro, de SU, Stalin, Soekarno, Lumumba, Kabila, Winny Mandela en recent (12 jaar geleden) zoals met Saddam in Koeweit.

Mensen die alleen maar met complotten bezig zijn en het systematisch niet hebben over IMPERIALISME en KAPITALISME (zoals bijvoorbeld anarchisten), hebben NIET mijn achting. (Op Abu JaJa, Hisi Ali, Gretta D., etc. na.) Je moet nu eenmaal verder (kunnen) kijken dan een complot hier of een complot daar. Anders komen geen stap verder; sterker nog dan houden al die verhalen over complotten de loop van de geschiedenis tegen. Immers wie wil zich nu aansluiten bij een beweging waar je ieder moment kan worden genaaid of doodgeschotenŠ.

Ja toch? niemand.

Dus sluit je aan bij de socialistische of communistische beweging en maak (nog) beter analyses. Met ons samen; of samen met ons.

Was ondertekend: Rik Min, Kaderlid NCPN, VCN, CPN (1979-heden); afdeling NCPN Twente.

Enschede, 25/2/2003