Aktiviteiten

(nogmaals nieuws op een rijtje gezet, iets uitgebreider, met meer foto's)

Zaterdag, 16 februari 2013. Nieuwjaarsbijeenkomst in De Zon in Enschede.


Corry opent de bijeenkomst over de crisis en de oplossing: socialisme

Dinsdag, 22 januari 2013. Aanbieden van 65.00 handtekeningen om 'een publiek debat aan te vragen over het gedrag van Israel' (het bouwen van een illegale muur op illegaal verkregen gebied) aan de Tweede Kamer te Den Haag samen met 100 bondgenoten uit allerlei linkse en rechtse politieke partijen.


Rechts: Rik (Twente) en Karel (Haarlem).

Vrijdag, 11 januari 2013, in Gronau (in Duitsland vlak over de grens) gedemonstreerd. De minister van defensie van Duitsland sprak er op een middelbare school. ('s Middags ging hij zelfs nog even door naar Hengelo.) (Toevallig?) Deze kans om jeugdig publiek te bereiken lieten wij ons met 'Oorlog is geen oplossing' niet ontzeggen. We hadden veel bekijks. Tien aktivisten (5 Nederlandse en 5 Duitse) hadden tijd kunnen vinden hier even te komen demonstreren. We waren de avond ervoor pas getipt. Er was veel belangstelling van pers en jongeren. Wij komen dan ook - beloofde men - in het schoolkrantje en in de regio pers.

Donderdagavond, 10 januari 2013 nog een keer op staart gedemonstreerd 'tegen de zending van patriots naar Turkije'. Er waren 15 Syriers en 15 anderen. De Syrische vlag is een aantal malen getoond en op de foto gegaan. Er was veel onderlinge solidariteit.

Maandag 7 jan. 2013. Korte, snelle picketline in Den Haag tegen het sturen van Patriots naar Turkije. Veel verschillende mensen uit het hele land waren hier aanwezig. Waaronder vier uit Twente. Ze zijn allemaal bang dat dit de eerste stap is in de oorlog tegen Iran. Eerst wordt er in Syrie een no-fly-zone afgedwongen (en daarna in Iran) en vlak daarop vrezen de aanwezigen dat de NAVO daadwerkelijk opstoot naar Iran. Geen leugens wordt immers geschuwd.


Rechts: Rik (Twente) en Karel (Haarlem)

Na de picketline is er een landelijke groep 'Oorlog is geen Oplossing.NL' opgericht.

Donderdag 3 jan. 2013. Vandaag is er in Enschede wederom een picketline tegen het sturen van patriots naar Turkije geweest. Er waren 25 mensen. Met de zes deelnemende organisaties is afgesproken dat we nog een keer demonstratief bij elkaar komen (donderdag 10 januari) en dat we dan voorlopig stoppen.

Donderdag 27 dec. 2012. De picketline van deze avond (19.00 - 20.00 uur) tegen de oorlog in Syrie (in Enschede) was een geweldig succes. Er waren veel Syriers (uit diverse organisaties), Turken en Nederlanders; en verder een raadslid van SP (WvdH); een raadslid van GL (TH); kaderleden van NCPN; kaderleden van de Turkse gemeenschap; kaderleden van de DKP (onze Duitse zusterpartij) en de schrijvende pers (2 man). Vrijdagochtend komt er een foto en een stukje over onze aktie 'oorlog is geen oplossing' in de Tubantia.

Donderdag 20 december 2012. Picketline 'Oorlog is geen Oplossing, Enschede' Stop Patriots naar Turkije. Met 25 mensen hebben we op het Ei van Ko gestaan, met 2 spandoeken en 4 borden. In het gewoel van het glazenhuis actie Serious Request spraken veel mensen ons instemmend aan. Ook is er een nieuw pamflet uitgedeeld.


Het nieuwe kopspandoek


En de losse borden..

Kom donderdag a.s. van 19.00 tot 20.00 uur mee demonstreren op het Ei van Ko. Langestraat in Enschede

Donderdag, 13 december 2012. Protestactie 'oorlog is geen oplossing' tegen Patriot-besluit door de Aramese Beweging voor Mensenrechten, Enschede voor Vrede, NCPN-afdeling Twente, Samenwerkende Democratische Organisaties (van men sen afkomstig uit Turkije) en Turks-Mediterrane Alawitische Vereniging georganiseerde protestactie tegen het vorige week door de Nederlandse regering genomen besluit om Nederlandse Patriotraketten op de Turks-Syrische grens te plaatsen was een succes.


Ruim 50 mensen, voor het grootste deel afkomstig uit SyriŽ en Turkije, weerstonden de ijzige kou en demonstreerden tussen 19 en 20 uur op het Ei van Ko. Aan het eind van de demonstratie werd besloten deze de komende tijd op elke donderdagavond, zelfde tijd en zelfde plaats te herhalen.

Dinsdag, 27 november 2012. De NCPN Twente steunt - vanaf deze plaats de thuiszorg medewerkers, heeft hen altijd gesteund, en zeggen nogmaals: werkers hebben recht op goede arbeidsvoorwaarden en clienten hebben recht op hulp!


Thuiszorg-werkers bij eerdere akties.


Artikel in Tubantia.

Zondag, 25 november 2012. De NCPN afdeling Twente vandaag bij de Hannie Schaft-herdenking in Haarlem.


Drie leden van de Twentse delegatie.

Maandag, 15 oktober 2012. De NCPN afdeling Twente heeft onze kameraden van de PVDA/Belgie de volgende felicitatie met hun klinkende overwinningen zondag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Belgie, gestuurd:


  NCPN afdeling Twente
  ncpn.twente@worldmail.nl

  Aan Peter Mertens en alle kameraden, abonnees, donateurs, sympathisanten en stemmers van de PvdA/Be

  Beste allemaal,

  Vol spanning hebben we gisteravond naar de verkiezingsuitslagen van jullie gekeken. Wat geweldig, overal vooruit en in Antwerpen zelfs 4 zetels.

  Geweldig dat de bevolking in deze crisistijd een beroep kan doen, samen kan werken met echt links.

  Hier in de media horen we mondjesmaat iets, jullie weten hoe dat gaat. Wij zulen het overal vertellen: echt links heeft toekomst!

  Succes.

  Met kameraadschappelijke groeten.
  Corry Westgeest
  voorzitter

Zaterdag, 6 september 2012. De NCPN afdeling Twente aktief in Nijmegen. De FNV had opgeroepen massaal naar hun akties te komen. De meesten van ons gingen naar Nijmegen.


Corry omringd door twee sympatisanten van onze partij.


Onze vlag stak fier boven alles uit.

Maandag 3 september 2012. Hierbij maken we jullie attent op een boek over postkapitalisme. Een eBook-versie staat op: http://home.kpn.nl/r.min.001/Kapitalisme/. Voor dit boek heeft Rik Min een voorwoord geschreven.

Zaterdag 1 september 2012. Vandaag hebben we met een standje in de binnenstad van Enschede gestaan, op de hoek Haverstraatpassage Langestraat, midden tussen de andere partijen die met hun verkiezingscampagnes bezig waren.


Standje met de vlaggen van de oude en de nieuwe CPN (NCPN). Maar ook de vlaggen van Cuba en Palestina.

De NCPN zal geen stemadvies uitbrengen, maar wil duidelijk maken dat geen van de politieke partijen uit de economische, financiele en europese crisis kan komen zonder marxistische analyses en marxistische oplossingen.


We hadden stempels met: socialisme is de oplossing.

De crisis is voorspelbaar geweest. Iedereen heeft zitten slapen. De koopkracht neemt zienderogen af en de werkloosheid zienderogen toe. De bestaansonzekerheid voor jong en oud is enorm groot. Het kapitalisme heeft op bijna alle fronten gefaald. Niet een partij lukt het - zonder hulp van communisten - het geld te halen waar het zit. Komt allen even langs voor een praatje.


We hebben deze kaarten uitgedeeld

We roepen iedereen op om zaterdag 8 september, deel te nemen aan een van de vijf grote vakbondenacties om de sociale woestijn tegen te houden. Ofwel in Nijmegen ofwel in Groningen.

Woensdag 1 aug 2012 (bericht van Marco Hanekamp): Afgelopen voorjaar was het dan eindelijk zo ver: er is een straatnaam vernoemd naar kameraad Gradus Kobus. Al eerder berichtte ondergetekende dat er in Winterswijk een straat zou worden vernoemd naar deze oud verzetsstrijder en regionaal bestuurslid van de oude CPN. Gradus Kobus (1879-1942) stond ver voor de oorlog in Nederland begon in de wijde omgeving van Winterswijk bekend als lid van Rode Hulp en later als verzetsstrijder. Hij was in die dagen lid van de CPH (Communistische Partij Holland), en later de CPN. Eerder was hij nog lid van de Sociaal Democratiesche Arbeiders Partij (voorloper van de PvdA), maar uit onvrede over de koers van de SDAP, besloot hij zich aan te sluiten bij de communistische partij.

Op het moment dat duidelijk werd hoe gevaarlijk het opkomend fascisme vanuit Duitsland was, ging hij onder andere vluchtelingen uit Duitsland helpen om aan dit gevaar te ontkomen.
De nazis kwamen er al vrij snel achter, waar Gradus Kobus zich mee bezighield. Nog voordat de oorlog daadwerkelijk was uitgebroken, probeerden de nazis hem al op allerlei manieren te dwarsbomen. Een inval in zijn huis, was hier een voorbeeld van. Overigens troffen de nazis toen enkel een schrijfmachine aan. Steun van de Nederlandse overheid heeft Kobus daarbij niet of nauwelijks gehad. Na de Duitse inval in de Sovjet-Unie, in 1941, werden er vele prominente communisten opgepakt, waaronder ook Gradus Kobus. Kobus kwam via de kampen Schoorl en Amersfoort uiteindelijk in het concentratiekamp Neuengamme terecht. Hier werd hij op 22 februari 1942 om het leven gebracht.
Nu, ruim 70 jaar later, is er dan eindelijk een straatnaam naar hem vernoemd in Winterswijk. Kobusí Kleinzoon onthulde het straatnaambord, aan de voormalige WalliŽnstraat. Volgens een aantal bewoners is het een hele eer, dat er nu een straat is vernoemd naar een bijzondere man als Gradus Kobus. Kobus wordt terecht omschreven als iemand die zijn leven gaf voor onze vrijheid, in zijn strijd tegen onderdrukking, discriminatie en onrecht. Het is dan ook een hart onder de riem voor onze partij, dat deze straat er uiteindelijk toch is gekomen.


Het straatnaambordje.


De onthulling door zijn kleinzoon.

Gradus Kobus was metselaar van beroep en had in de grensstreek ook een eigen winkel. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1931 en 1935 was Gradus Kobus lijsttrekker van de CPH/CPN.

Woensdag 30 mei 2012: Op het Klein Congres van de AbvaKabo koopt de nieuw gekozen voorzitter Corrie van Brenk een 'olijfboom' bij Corry Westgeest lid van 'de Werkgroep Palestina'. Het planten van olijfbomen is een van de solidariteitsactiviteiten van de werkgroep ter ondersteuning van de strijd in Palestina tegen de landonteigening van de Palestijnse boeren en de verwoesting van het land. Deze actie gebeurt in samenwerking met de internationale actiegroep 'Plant een Olijfboom'. Zie ook palestinawerkgroep-abvakabo.blogspot.com en www.planteenolijfboom.nl.


Foto: links: Corrie van Brenk de nieuwe voorzitter; rechts: Corry Westgeest lid werkgroep.

In mei heeft Rik een interview gegeven over 40 jaar optreden van de communistische partij in Nederland aan een journalist in opleiding bij de Christelijke Hogeschool in Ede.

In mei hebben Lute en Rik een interview gegeven aan een Duitse onderzoeker over de rol van het communistisch verzet in de grensstreek bij Glanerbrug en de regio Enschede.

Vrijdag 4 mei 2012: Twee bestuursleden van de afdeling woonachtig in Enschede hebben een krans gelegd bij het bevrijdingsmonument in het Volkspark. De burgemeester vroeg - voor het eerst - publiekelijk aandacht voor Johannes ter Morsche. Een Enschedese held uit het Duitse verzet. Zijn dochter had hiervoor een ereplaats - op de eerste rij - op de tribune gekregen. De afdeling heeft de burgemeester voor zijn blijk van grote waardering - achteraf - bedankt.

Dinsdag 1 mei 2012: Eerste impressie van 1 Mei-bijeenkomst in Enschede. Sprekers, discussie en muziek. Een echte dag van en voor de werkende mens onder het motto: hun strijd, onze strijd, internationale solidariteit.


Interview van Corry met twee schoonmakers die de grote landelijke schoonmaakstaking tot zo'n succes hebben gemaakt.


De band JurriŽn van Mill, 2 kameraden van de CJB. Zij brachten verzetsliederen ten gehore.

Zondag 22 april 2012, heeft Rik Min, voor de ingang van de Openbare Bibliotheek van Enschede, pamfletten uitgedeeld bij een vraaggesprek met prof. Hans Achterhuis, filosoof en 'denker des vaderlands', de schrijver van vele boeken. Er was weinig ruimte voor discussie, daarom kozen wij ervoor zijn kritiek op zijn meest recente werk op deze manier voor het voetlicht te brengen. Corry Westgeest deelde pamfletten uit voor de 1 Mei-bijeenkomst van de NCPN Twente in de Wonne.

  Denken is goed; experimenteren is beter

  De laatste drie boeken van Hans Achterhuis over utopieŽn (1989), geweld (2008) en neoliberalisme (2010) zien er imposant uit. Ze gaan over dingen die relevant zijn. Maar alle drie de werken overziende, kan er gesteld worden dat hij, zelfs na het doorpluizen van een ontzagwekkende hoeveelheid geschriften, uiteindelijk toch de zaak waar het hem, mij en ons ook om gaat, niet op een rijtje gekregen heeft. Hij slaat uiteindelijk eigenlijk op bijna alle fronten die progressieve mensen belangrijk vinden, de plank mis. Maar dat kan ook aan de op universiteiten heersende mores liggen. (Het verval van de universiteiten en wetenschapsopvattingen onder het regiem van het neoliberalisme is immers in alle sectoren van de samenleving zichtbaar en voelbaar. Wetenschappelijke en politieke kwakzalverij viert hoogtij.)

  Achterhuis raakt in zijn boeken niet de kern dat elke maatschappijvorm een economisch experiment is, en gewoon moet worden beschreven op basis van hypotheses en theorieŽn van de construerende wetenschappen. Hij ziet en beschrijft niet dat - bijvoorbeeld - geweld met verdringingsprocessen samenhangt en onlosmakelijk samenhangt met de wetenschapsgebied van de evolutietheorie, maar ook met systeemdynamica. Het kapitalisme is een en al geweld.

  Hij begrijpt niet dat economie en belangentegenstellingen samenhangen. Mensen (en achtergestelde landen) proberen via 'trail-and-error' hun positie te verbeteren. De mensen-maatschappij - in het Westen - wordt 'gaande de rit' gemaakt en is niet bewust ontworpen. Kapitalisme is een vorm van anarchie. Er zitten enorme systeemfouten in. Die worden er weliswaar af en toe uitgehaald, maar lossen de problemen van de gewone man - de loontrekkenden - niet op.

  De bezittende klasse lost dingen logischerwijs op een andere manier op, dan de mensen die - met hoofd en/of handen - van werken afhankelijk zijn. Het kapitalisme gaat gepaard met miljoenen slachtoffers per jaar. Dat fenomeen wordt netjes weggemoffeld. De armoede in de wereld had al lang opgelost kunnen zijn. Communisten en socialisten willen dat economische systeem veranderen en doen er tenminste wat aan.

   Filosofen horen ook te experimenteren. Net als men doet in alle andere wetenschappen. Het kapitalisme is ook experimenteren met mensen. Communisten en socialisten willen experimenteren met iets heel anders. De goede dingen kunnen (moeten) behouden blijven, maar het slechte moet verdwijnen. Daar hoort een filosoof aan mee te doen.

  Economische systemen ontstaan en evolueren; kunnen falen of slagen. Af en toe wordt er door iemand een richting aan gegeven. Tweehonderd jaar geleden is het feodalisme, en 100 jaar geleden is het ouderwetse kolonialisme, naar de prullenbak verwezen. Daarna kwam het neo-kolonialisme. Ook dat verdween. Er zijn (momenteel) twee hoofdsystemen die al honderden jaren, als het ware, fungeren als real-time openlucht-laboratoria. Zes miljard mensen zijn daar momenteel bij betrokken. Iedereen is daar dus proefkonijn bij. Dat moet anders. Meer dan vijf miljard mensen willen het anders. (De '99%' van Occupy.) En die hebben het recht het te proberen!

  Na lezing van Achterhuis' boeken kwam het bij mij opeens helder en duidelijk voor de geest: filosofen als hij moeten echt eens wat meer naar de evolutietheorie en de construerende wetenschappen gaan kijken. Wat deed hij eigenlijk al die jaren op de Universiteit Twente? Dat was toch juist zijn leeropdracht geweest die dingen te combineren en niet maar wat 'te filosoferen'? Vaak kloppen zijn analyses niet en oplossingen om het kapitalisme stabiel en vreedzaam te houden en te krijgen, biedt hij ook niet [1] [2] [3]. Eigenlijk zijn zijn beschrijvingen gebaseerd op metafysica; geloof. En metafysica is vergelijkbaar met alchemie. Een voorstadium van echte wetenschap. De meeste ideeŽn die hij beschrijft zijn niet gebaseerd op een materialistische analysemethode; en lossen dus niet veel op.

   Het belangrijkste kenmerk van de filosofie is, dat zij probeert de wereld als ťťn geheel te verklaren. Op welke wijze men de wereld beschouwt, hangt af van welk positie men in de maatschappij inneemt en van de mate van bewuste verwerking van ervaringen. Filosofie is echter niet (helemaal) waardevrij. Filosofie hangt van iemands positie af. Filosofie is daarmee een wereldbeschouwing. Hoe de bezittende klasse haar ziet en de loonafhankelijke klasse de wereld (haar wereld) ziet.

  Voor progressief ingestelde mensen is het altijd van belang in staat te zijn de gecompliceerde problemen van de economie, het politieke en het geestelijke leven, te ontrafelen, hun eigen standpunt te formuleren en een wetenschappelijke analyse te maken van het hele verloop van de maatschappelijke ontwikkeling. Wetenschappelijke noties dienen niet alleen de fundamentele problemen van de wereldbeschouwing te omvatten, maar ook de dagelijkse menselijke activiteit. Daarom zijn verschillende vormen van bijgeloof, vooronderstellingen en sommige overleefde tradities verre van ongevaarlijk. De vorming van een wereldbeschouwing heeft een diepgaande invloed op de geestelijke samenstelling van het individu. Daarom, ofschoon het politieke bewustzijn van een individu en zijn maatschappelijke activiteit afhangen van zijn maatschappelijke status en de loop van de gebeurtenissen, komen deze alleen dan op een solide basis te rusten als hij de wetenschappelijke wereldbeschouwing leert beheersen. Want slechts die wereldbeschouwing geeft hem de kennis van de uiteindelijke doelen en idealen van de maatschappelijke strijd, van de manieren en methoden van die strijd voor een betere en vreedzamere wereld. Hans Achterhuis heeft dat niet goed begrepen en zijn analyses gaan daarom mank. De rol van geweld is volkomen idealistisch. Klassenposities ziet hij niet. De dialectiek begrijpt hij niet en de materialistische analyse-methode ziet hij niet zitten. Targets stellen en planmatig produceren, zoals men doet in een socialistische maatschappij, noemt hij utopisch. Achterhuis komt er in de drie bovengenoemde boeken voor de vooruitgang van de wereld, dan ook niet echt uit.

  Voetnoten
  [1] Achterhuis gelooft nog steeds in metafysica.
  [2] Achterhuis heeft nog steeds niks op met verdedigend geweld.
  [3] Achterhuis heeft niet door dat het stabiel houden van het kapitalisme een utopie is.

  Enschede, 22 april 2012, Rik Min, kaderlid nieuwe communistische partij - NCPN, www.ncpn-twente.nl


Akties van de schoonmakers: bezetting van het Centraal Station te Utrecht (11.00 - 21.00 uur). Rik Min was namens de afdeling aanwezig.

Maandag 6 februari 2012. Corry Westgeest is een week met een FNV-vakbondsreis naar de Westbank geweest. De 12-koppige delegatie is inmiddels ongeschonden weer teruggekomen in Nederland. Ze proberen de komende tijd bijeenkomsten over deze vakbondsreis te beleggen. Ook in Twente.


Corry Westgeest op de Westbank bekijkt en bespreekt met Palestijnen en vakbondsactivisten een jonge olijfboom-aanplant.

Zaterdag 21 januari 2012. De nieuwjaarsbijeenkomst annex politiek cafe van de afdeling Twente was een groot succes. Er waren meer dan 50 mensen op af gekomen. Zelfs een reporter van de Tubantia. Peter Mertens, voorzitter van de PVDA Belgie, hield een geweldige inleiding over zijn boek. Helder en duidelijk.
Zijn hele meegebrachte voorraad werd ter plekke verkocht: 25 stuks! Meer had hij er helaas niet bij zich. Het bestuur van de afdeling Twente kon hun ogen haast niet geloven. Elk exemplaar werd door hem ook nog persoonlijk gesigneerd.
In de discussie met de aanwezigen - na de pauze - was Peter Mertens op zijn best. Geweldig hoe hij elke vraag op zijn juiste waarde kon schatten en de verborgen politieke aspecten van dat alles duidelijk en voor iedereen begrijpbaar bleek te kunnen aangeven. Nederlands links kan nog heel wat leren van deze Belgische schrijver, activist en leider van de Belgische PVDA.


Corry Westgeest & Peter Mertens

Corry Westgeest opende de bijeenkomst en begroette de oude en nieuwe gezichten die in de zaal aanwezig waren. Volgens Westgeest zit de sociaal democratie in zak en as. Zij hebben immers ook te lijden van de crisis, omdat goede oplossingen in de sociaal democratie andermaal ontbreken.
Na het openingswoord was het de beurt aan Peter Mertens, voorzitter van de Belgische communistische partij PvdA. Peter heeft een boek geschreven met als titel 'Hoe durven ze'? Hierin beschrijft en analyseert hij de oorzaken en de gevolgen van de financiele bankencrisis. Volgens hem is de crisis veroorzaakt door de grote banken, speculanten, de grote verzekeringsmaatschappijen, enzovoort. De gevolgen de van de crisis worden echter afgewenteld op de gewone mensen, terwijl de daders juist steeds meer macht naar zich toetrekken en niet veroordeeld worden. Peter Mertens is dan ook van mening dat er radicale maatregelen moeten worden genomen. Er moet volgens hem onder andere paal en perk worden gesteld aan speculaties.
Naast de Belgische spreker, kwamen ook andere sprekers aan het woord, waaronder Paul Tenbusch van de Duitse zusterpartij DKP en Mark Jan Smit, voorzitter afdeling Overijssel van de Communistische Jongerenbeweging CJB. Corry Westgeest merkte op dat men in Nederland nu een beetje wakker begint te worden en dat het in 2012 wel eens flink druk kan worden in Den Haag, voor wat protestacties betreft.
Tussendoor was veel ruimte voor discussie. Willem Gomes, gemeenteraadslid voor de NCPN in Heiloo was ook een van de aanwezigen. Gomes is onder andere bekend van het ING-spotje, waarin hij op de ouderwetse manier bankiert. Op de vraag van een van de discussianten, waarom hij juist meespeelt in dit spotje van een grote bank, antwoordde hij "Het is mijn werk om dit soort dingen te doen", "Bovendien haal ik zo nog wat geld terug van het kapitaal van die bank"...

Maandag, 19 dec. 2011. Actieve kaderleden van de AbvaKabo FNV en CNV uit Noord en Oost Nederland in aktie voor behoud sociale werkvoorziening Top-Craft Oldenzaal en omstreken bij de raadsvergadering op het gemeentehuis te Oldenzaal. Er waren ruim 250 demonstranten.


Links was goed vertegenwoordigd SP, NCPN, GL en PvdA.
Midden: Corry en Geki. Rechts: Rik. Tweede rij rechts: Louis.

Zaterdag, 10 dec. 2011. Met 6 kameraden met de AbvaKabo-bus uit Enschede naar de armoede-demonstratie van de vakbonden, SP en PvdA. Er waren 6500 manifestanten. 's Avonds is de NCPN nog even in beeld geweest op RTL4 in het half 8-journaal. Goed dat links weer eens voluit samenwerkte.


Onze vlag in de Brabanthallen

OPROEP Manifestatie ĎArmoede werkt niet" WIJ WILLEN WERK - GEEN ARMOEDE


Werk..., geen graniums...

Zaterdag 10 december 2011 van 13.00 tot 16.00 uur Brabanthallen in Den Bosch

Het kabinet is van plan fors te bezuinigen op voorzieningen en uitkeringen voor medewerkers in de sociale werkvoorziening, jonggehandicapten en bijstandsgerechtigden. Hier is al een paar keer tegen gedemonstreerd, maar...de rechtse politiek trekt zich hier vooralsnog niet veel van aan. Daarom doorgaan! Laat horen dat je het hier niet mee eens bent. Kom ook! Het is nķ nog niet te laat: de plannen van het kabinet moeten voor een belangrijk deel nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.
De FNV wil moties indienen die ervoor zorgen dat:

 • 70.000 banen in de SW blijven bestaan voor mensen met een arbeidshandicap
 • de Wajong in stand blijft en jonggehandicapten een eigen inkomen kunnen blijven verdienen
 • de bijstand niet nůg lager wordt, waardoor mensen buiten de samenleving gaan vallen.

  Programma: Sprekers van vakbonden en politieke partijen, muziek, cabaret en activiteiten voor de kinderen.
  Busvervoer Abvakabo FNV organiseert vanuit de SW-bedrijven gratis busvervoer.
  Kijk op de ABVAKABOsite voor vertrek uit jouw plaats: Klik hier...

  Voor Enschede: vertrek 9.45 vanaf het centraal station. Opgeven uiterlijk 1 december bij Louis Rolevink: a.l.rolevink@kpnplanet.nl of bij c.westgeest@worldonline.nl.

  Organisatie van de manifestatie: ABVAKABO - FNV, Bondgenoten, PvdA, SP e.a. en de NCPN is er natuurlijk ook!


  Aktiefoto Twente: demonstratie/manifstatie 19 sept. jl. in Den Haag

 • Zondag, 27 nov. 2011. Mark Jan en Geki zijn naar de landelijke Hannie Schaft-herdenking in Haarlem geweest. Geki had het bloemenstuk van de afdeling verzorgt.


  Mark Jan draagt de bloemen.


  De stoet met mensen van de NCPN en het partijbestuur.

  Vrijdag 25 nov. 2011. De afdeling is met drie mensen in Almelo bij een openbare PvdA/SP-bijeenkomst met Thijs Berman en Paul Ulenbelt geweest. PvdA-EU-parlementarier resp. SP-pensioen-specialist. Prima debat. Geki, Marco en Rik hebben voor de deur pamfletten van de NCPN met adviezen aan de PvdA uitgedeeld. Rik heeft binnen op de tafeltjes flyers van het Palestina komitee neergelegd (ter ondersteuning van punt 6 in het pamflet). De NCPN heeft in het debat twee keer een vraag aan de PvdA gesteld. Er waren ongeveer 80 aanwezigen.
     Omdat er geen tijd was om op al onze adviezen in te gaan, is het pamflet ook opgestuurd naar de PvdA afdeling Enschede. Zij zijn een van de afdelingen die binnen de PvdA de discussie 'wat te doen' organiseren. In dit kader vragen zij de bevolking om advies, o.a. via de Tubantia en hun nieuwsbrieven. We verwachten een uitnodiging om alle adviespunten te komen bespreken.

  Inhoudelijk was de discussie ook goed. We hebben twee vragen gesteld aan Thijs Berman - de EU-parlementarier van de PvdA en woordvoerder van de Europeese sociaal-democratische fractie. Ze gingen beiden over het verdrag van Lissabon. In dat verdrag staat steeds het woord 'privatiseren'. Dat woord betekent gewoon: verboden te investeren. Dat is dus afgesproken in het verdag van Lissabon. Met name mogen overheden niet meer investeren in winstgevende projecten! (Wel in verliesgevende...)
     Met het woord 'bezuinigen' bedoelt dit neoliberale verdrag precies hetzelfde: afstoten! Investeringen moeten voortaan gedaan worden door private partijen! "Het private kapitaal moet breed de kans krijgen". Dat is het boeventaaltje van het neoliberalisme dat haast letterlijk zegt dat er "veel en veel meer geprivatiseerd moet worden", met name azen de neoliberalen op de pensioenfondsen. De verzekeringsmaatschappijen willen toe naar het Amerikaanse systeem waarbij men zich particulier verzekerd voor de oude dag. Daar zijn enorme winsten mee te maken. Pensioenfondsen worden daarom in een kwaad daglicht gezet en voorgesteld als dom, log en lui. Men wil de pensioenfondsen dus voor een zacht prijsje overnemen - privatiseren is het code-woord! Net zoals de aasgieren van het AMEV die het fonds van de Rotterdamse havenarbeiders vorig jaar hebben ingepikt.
     Deze twee items heeft de NCPN aan de orde kunnen stellen. Thijs Berman wilde niet geloven dat dat in het verdrag van Lissabon stond. Wel nodigde hij Rik uit een keer "op zijn kantoor langs te komen" om er verder over te praten. Rik heeft bovenstaande items over privatiseren en het privatiseren van pensioenen ook op de intertnationale solidariteitsite van het FNV, in Facebook, aan de orde gesteld. Daar waren in no time heel veel mensen het met hem eens.

  Zaterdag, 5 nov. 2011. Actie bij het Ei van Ko: occupy Enschede. Donkere wolken pakken zich samen. Goed om te zien hoe bezorgd mensen zijn.


  Wat zal het komende jaar ons brengen?

  Dinsdag, 1 nov. 2011. Bij aktie in Denekamp, tegen het sluiten van sociale werkplaatsen regio Oldenzaal, m.n. tegen sluiting van Top-Craft, heeft de partij afdeling Twente pamfletten en solidariteitsverklaringen uitgedeeld; en met Manifest gecolporteerd. Er waren 250 demonstranten en 30 voertuigen verzameld voor het gemeentehuis in Denekamp waar de gemeenteraadsvergadering praat over het definitief sluiten van Top-Craft, en dus over 700 banen! De mensen konden het haast niet begrijpen dat Denekamp/Overijssel (Top-Craft) nu de eerste vestiging - landelijk - is die dan ook daadwerkelijk gaat sluiten.


  Aktiefoto: Jo Vaessen, landelijk bestuurder van de AbvaKabo sprak de demonstranten toe.

  Donderdag, 27 okt. 2011. Vandaag is Corry meegegaan met de promotietourbus van de AbvaKabo door Twente. Zij bezochten de regio Haaksbergen.

  Donderdag, 27 okt. 2011. Vandaag is Rik meegegaan met het 'Palestina komitee Nijmegen' en het netwerk 'Samenwerken voor Palestina'. Deze hebben bezwaar gemaakt tegen de gunning van het openbaar vervoer in de Regio Arnhem-Nijmegen aan vervoersbedrijf Hermes. Flyers uitdelen op stations in Nijmegen aan Veolia reizigers. Veolia is onderdeel van Hermes dat betrokken is bij de aanleg van een tramlijn in de door Israel bezette gebieden. De tramlijn verbindt Israel met de illegale nederzettingen. Het tramlijnproject loopt over Palestijns grondgebied, maar is alleen voor joden die naar de illegale nederzettingen gaan. Niet voor Palestijnen die daar wonen. Terwijl het grondgebied Palestijns is. Nederland en de regio Nijmegen horen dit bedrijf dus te boycotten (en Israel ook).


  We waren met 9 aktivisten. Hier een viertal.

  Dinsdag, 25 okt. 2011. Vandaag is Rik meegegaan met de promotietourbus van de AbvaKabo door Twente. Zij bezochten de regio Oldenzaal.

  Donderdag, 20 okt. 2011. Marco schrijft een hele goede ingezonden brief over het kapitalisme naar de Tubantia. De brief werd vandaag prominent geplaatst.


  Occupy Wallstreet en de Tubantia, 20 okt. 2011

  Dinsdag, 18 okt. 2011. Mark Jan schrijft een ingezonden brief naar Trouw als reactie op een stuk van hen over China.


  Trouw, 18 okt. 2011

  Zondag 16 okt. 2011. Twee kameraden bezoeken de Occupy-Wallstreet-beweging op Beursplein en de meeting in de Melkweg. Willem Gomez was er ook. Hij bracht dekens en geld op het Beursplein voor de overnachters. Betaald uit zijn raadsgeld.


  Aktiefoto Twente: jongens en meisjes op het Beursplein.

  Peter Mertens, de voorzitter van de communistische partij in Belgie, de PvdA/B, was 's middags in de Melkweg de openingsspreker. Dat was geweldig. Hij kreeg heel veel applaus. Hij zette direct ook de toon voor de rest van de middag. Hij promootte in de pauzes zijn nieuwe boek: "Hoe durven ze? De euro, de crisis en de grote hold-up" [Uitgeverij EPO].


  Aktiefoto Twente: Peter Mertens, beroemd en bekend Beligisch communistisch voorman.

  Woensdag 21 en vrijdag 29 sep. 2011. In Enschede pamfletten uitgedeeld bij een bijeenkomst over de Arabische lente in de 'lego-blokken-kerk' (Stationsplein) en op een bijeenkomst met Palestijnse vrouwen in Prismaere (Roombeek).

  Maandag, 19 sep. 2011. FNV-bonden, zoals AbvaKabo, en politieke partijen riepen al weken op om in Den Haag tegen de plannen van VVD, CDA en PVV te demonstreren. De AbvaKabo had in Enschede/Hengelo een bus georganiseerd en de SP een tweede bus. Er was nog een derde bus van Twente uit Oldenzaal/Almelo. FNV Vakbonden en linkse partijen trokken in Den Haag gelijk op. De demonstratie van AbvaKabo, FNV Bondgenoten en FNV Bouw lopen bij het Binnenhof gezamelijk op naar het Malieveld met een demonstratie van SP, GL, IS en losse PvdAers. Daar aangekomen was een grote manifestatie van de samenwerkende partijen en vakbonden. Zie onderstaande foto's. Marco en Rik van de afdeling Twente waren onder de 10.000 demonstranten.


  De NCPN-vlag viel ongelooflijk op; midden op het manifestatieterrein; tussen de balonnen van SP en GL; en diverse PvdA-prominenten.


  Sfeer-impressie: vlaggen van FNV en NCPN gebroederlijk. De NCPN had helaas geen spreker.


  De NCPN-vlag tussen de balonnen van de SP (rechts), GL (groene balonnen op de achtergrond) en PvdA. Hier Roemer (SP) op zijn rug gezien.

  Vrijdag, 9 sep. 2011. Akties tegen wegbezuinigen van pgb, de persoonsgebonden budget-regeling en tegen CDA prominenten die op bezoek waren in Enschede en die zich bij de Welle/Prismaere verzamelden. Van de partij waren Henk en Rik waren aanwezig.


  Mira Koomen (plaatselijk CDA-ster) en Peter Omzicht (landelijk CDA-er) (schuin rechts onder het oranje object)


  Mira Koomen wijst Peter Omzicht de verkeerde weg aan: pbg/cda = nul komma nul (zie bord links boven)

  Woensdag, 31 aug. 2011. Opmerkelijk: een ingezonden brief van Rik Min werd vandaag geplaatst in het weekblad HP/De Tijd:


  (het orgineel)

  Dinsdag, 30 aug. 2011. Ingezonden brief van Rik Min in het Financieel Dagblad:


  kapitalisme slaat om zich heen

  Vrijdag, 20 juli 2011. Ingezonden brief van Rik Min op dezelfde dag in het Financieel Dagblad en het NRC:


  Bombarderen en regieme changes uitvoeren noemen wij fascisme.

  Vrijdag, 1 juli 2011. Ingezonden brief van Rik Min is - eindelijk - in Financieel Dagblad opgenomen.


  Hoe je een systeem op de klippen laat lopen, 1 juli 2011, Financieel Dagblad

  Zondag, 26 juni 2011. Met 8 mensen naar Dortmund naar het Unzere Zeit-festival. Daar komen ieder jaar 100 communistische partijen en progressieve bewegingen bij elkaar.


  De Twentse delegatie


  Op de locatie Rivierenpark Dormund

  Zaterdag, 25 juni 2011. Rik Min deelt pamfletten uit in Utrecht bij een demonstratie-vaartocht ter promotie van de Gaza-vloot die deze week van start gaat.


  Foto Anja Meulenbelt

  Woensdag, 8 juni 2011. Met zes mensen deelgenomen aan grote demonstratie in Ulf; tegen het VNG-akkoord. Het bestuursakkoord werd afgewezen vanwege de passage over de wet werken naar vermogen. Een geweldige overwinning. Er waren 2 bussen uit Enschede. De AbvaKabo FNV had 75 bussen beschikbaar gesteld. Ze zaten allemaal vol.


  NCPN'er Corry Westgeest werd vaak aangesproken.


  Enkele deelnemers uit Enschede.

  Maandag, 6 juni 2011. Ingezonden brief van Rik Min in het Financieel Dagblad.


  Financieel Dagblad, maandag 6 juni 2011.

  Zondag, 5 juni 2011. Ingezonden brief naar de Tubantia vanwege de akties van de sociale werkplaatsen:

  Zaterdag 28 mei 2011. Massale tegen-demonstratie tegen fascisten in Enschede. Het aantal fascisten zelf was niet hoog: nog geen veertig. Buiten het station in Enschede hield een fascist een toespraak en werd er wat met vlaggen gezwaaid. Het uitbundig zwaaien werd al snel minder toen tegen-demonstranten hun afkeuring kenbaar maakten. Hun mars moest halverwege worden afgebroken. Er leken wel duizend tegendemonstranten te zijn.


  Dit waren ze; een handje vol.


  De tegen-demonstranten; hele station aan drie kanten ingesloten.