Openbare brief en ook ingezonden naar de Tubantia

Op facebook gezet en naar de Tubantia gestuurd:  

Het enige wat de politiek, in al die tien jaar dat ze bezig zijn geweest, moest oplossen waren pensioengaten voor mensen zonder vaste baan en een goed pensioen voor ZZPers en flex-werkers! Plus proberen te stoppen op 66 of 67 of vervroegd uittreden. En wat doen ze? Ze lossen nu voor al deze miljoenen betrokkenen niks op. En de pensioenen van nota bene de eigenaren van die 1700 miljard euro belegd vermogen, die circa 40 jaar premie hebben betaald, zijn sinds zaterdag minimaal 19 jaar - de afgelopen 12 jaar plus de komende 7 jaar - bevroren!  

En dan, opeens, lezen we vandaag terloops in de krant - dat wat waar we eerst geen echte vinger achter konden krijgen - dat onze beleggingsportefeuille liability driven (schuldgedreven) was. "De regels (??) verplichtten fondsen zich in te dekken voor de risico's van renteveranderingen. Daarbij was het rendement op staatsleningen de maatstaf. Dit maakte het noodzakelijk veel staatspapier aan te houden. Ongeveer 75 procent van de hele vastrentende portefeuille van de Nederlandse pensioenfondsen zit nu in staatspapier" [Peter de Waard, Volkskrant].  

Nieuw is het niet echt, MAAR waarom waren de fondsen niet veel eerder op gewone echte investeringen overgegaan. (Zoals in socialistische landen gebruikelijk is.) Zijn er soms geen echte investeringen meer? Is het al zo erg gesteld met de economie? (Antwoord: ja.) En - laatste vraag - gaat men nu veel meer aandelen kopen? Juist op een moment dat de oververhitte markt op instorten staat? En juist nu er een handelsoorlog uitbreekt met China?  

Rik Min  

PS. Kortom: waarom mogen de echte kapitalisten WEL een goed renderende portefeuille hebben en wij - als wij beleggen - niet?  

Enschede, juli 2020