Beste vrienden, vriendinnen en kameraden,

Welkom op ons 1 mei-feest. Een bijzonder hartelijk welkom voor de mensen van de Communistische Jongeren Beweging Overijssel, de mensen van het Burgerinitiatief Sociaal hart van Enschede en de voorzitter FNV Lokaal Enschede.
Door de vakantie hebben we aardig wat afmeldingen, maar dat weerhoudt ons niet om er een mooie avond van te maken. Jullie krijgen strijdbare wensen van een aantal Enschede PvdA leden, van Enschede Anders, Margriet Visser, van Cuba Sol en van de PvdA/BelgiŽ.
Vanavond hebben we 3 discussieblokken. De rode draad in de onderwerpen is de historische betekenis van 1 mei: de strijd voor loon, werk vrede en socialisme. De blokken worden afgesloten met zang van het trio 'Hard en Vals'. Natuurlijk verwachten we dat jullie meezingen, de papieren liggen op tafel. Rond tien uur sluiten we het discussiedeel af, maar blijf gerust nog napraten. Omdat we iedereen de kans willen geven aan het woord te komen, hebben we een echte scheidsrechter. Dat is Mark Jan, hij zal straks toelichten hoe hij ons aan gaat pakken. Op de uitnodiging hebben jullie kunnen lezen dat de NCPN vindt dat 1 mei een feestdag met een vrije dag voor werkenden en uitkeringsgerechtigden moet zijn. Waarom? Omdat volgens de marxistische theorie, alleen door de bewerking van grondstoffen en materialen de meerwaarde ontstaat en deze bewerking gebeurt door werknemers/arbeiders. Handel, verkooppraatjes, reclame, geld tellen en dat soort activiteiten leveren geen meerwaarde op, het zijn kostenposten die uit de meerwaarde betaald moeten worden! De meerwaarde die geproduceerd wordt, met name bij de grote multinationals, is echter groot genoeg om ons een vrije dag te geven.

In nagenoeg alle landen is dat al jaren zo, maar in Nederland nog steeds niet. En waarom niet? Teveel vrije dagen? Nee hoor, Nederland staat in Europa met het aantal vrije dagen op de onderste plaats. Het is een duidelijke politiek keuze, om marxistische politiek, om de strijd die gebaseerd is op de theorie van Karl Marx, de echte strijd voor de bevrijding van de mens van de 'arbeidsuitbuiting', de strijd voor het socialisme, zoveel mogelijk buiten de belangstelling te houden! Wij, NCPN Twente verzet zich hier al jaren tegen en blijft 1 mei, het liefst met anderen en met discussie organiseren. Dit jaar is er meer aandacht voor 1 mei doordat de vakbond FNV dit ook weer viert. Een besluit waardoor we hopen dat 1 mei ook in Nederland een vrije dag, maar vooral ook een dag van betekenis wordt voor de strijd voor loon, werk, vrede en socialisme en een dag van echte internationale solidariteit in de strijd.

Verdere programma:

  • Optreden zang trio 'Hard en Vals' [Geki, Joke en Corry]
  • Het Enschedese 1 mei-Lied, gecomponeerd door Wim Makerink [1989]
  • Lied zorgactie november 2014 in Den Haag: 'In den Haag daar woont van Rijn'. [Melodie: In den Haag daar woont een graaf]