Beeld

Bij plaatjes en foto's spreek men over beeld of images. Wat is beeld? Beeld is hier natuurlijk altijd digitaal en bijna altijd opgebouwd uit pixels. Er zijn allerlei soorten beelden of visuele elementen op of in een website, t.w. gewone digitale 'plaatjes' of foto's, maar ook 'figuren', schema's, 'images', 'screendumps', 'icons', beeldmateriaal , maar ook tabellen kunnen vaak als een visueel element worden gezien of als beeld worden gezien of gebruikt. "Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden", is het gezegde. Het is duidelijk dat allerlei soorten beeldmateriaal veelvuldig in eduactieve websites voorkomt.

Figuur 1. Een typische voorbeeld van een plaatje dat iets moet zeggen. Dit plaatje is een soort instructie over iets wat ergens in de tekst voorkomt. Hier een verhandeling - blijkbaar - over een hefinrichting met - blijkbaar - drie bewegende zuigers die - blijkbaar - een object kunnen optillen.

Onderstaande plaatje is typisch een schema, bedoelt om iets uit te leggen. In dit geval vijf verschillende situaties die de schrijver of de ontwerper blijkbaar over het voetlicht wil brengen. Je ziet dat het plaatje slecht te lezen is. Ligt dat aan het visuele element of aan de programmeering?

Figuur 2. Een typisch voorbeeld van een zwart/wit plaatje in de vorm van een schema. Dit plaatje heeft duidelijk behoefte aan een tekstuele uitleg c.q. instructie ergens elders op de website.

Onderstaande plaatje is typisch een foto om - blijkbaar - iets uit te leggen of een tekst toe te lichten (hier: parallelle instructie bij een audio-cd). Je ziet dat er een slechte resolutie is gekozen. Of is er iets anders aan de hand?

Figuur 3. Een typisch voorbeeld van een foto als instructie.

Enschede, aug. 2003