Ontwikkelingshulp is afhankelijkheid

Afrika is compleet afhankelijk geworden van het kapitalisme, de IMF en de Wereldbank. Deze politiek is het resultaat van 200 jaar westerse imperialisme. Een bekende Nederlander zei het eens zo: “vroeger hadden zij de grondstoffen en wij de bijbel, nu hebben zij de bijbel en wij de grondstoffen”.

 

Toen wij, progressieve Nederlanders, 40 jaar geleden iets van onze welvaart aan de derde wereld wilden geven, dacht iedereen aan geven in de zin van een gift. Niet aan lenen natuurlijk.

    Tot op de dag denken nog steeds hele generaties Nederlanders aan geven en niet aan lenen.

Sommige figuren hebben het woord 'hulp' 40 jaar lang misbruikt. Vooral banken, zogenaamde ontwikkelingsbanken en de Westerse landen. Dat is niet alleen met Afrika gebeurd, het gebeurt overal ter wereld; bijvoorbeeld ook in Latijns Amerika. Dat soort hulp moet gestopt worden.

 

Meer dan 150 landen in de Derde en Tweede wereld zijn al die jaren vol gedumpt met leningen. Leningen waarvan nu, bij het grote publiek, eindelijk duidelijk begint te worden dat het vanaf het begin ook de bedoeling was dat er afhankelijkheid van het kapitalisme in het spel was. Tegenwoordig is dat nog sterker nu doordringt dat de meeste leningen, van de ‘ontvangende’ landen - eenvoudig weg - niet meer kunnen worden afgelost.

    Die landen kunnen dus ook praktisch nooit meer van hun schulden afkomen die door vaak rechtse en (dus) corrupte regiems, zijn toegestaan. Kassa voor de kapitaalbezitters. Zo smerig werkt dit kapitalistische/imperialistische systeem. Aflossen is niet de bedoeling van de banken. Integendeel.

 

Alleen Ceausescu in Roemenië heeft nog een wanhopige poging ondernomen de schulden aan het Westen af te betalen. Dit met fatale afloop. Zijn land viel in handen van het wereldwijde kapitalisme; net als vele Tweede wereld-landen.

 

Alles is vandaag de dag haast uitbuiting. Uitbuiting van zowel staten als van personen. Mensen met een huis weten er inmiddels ook alles van. Menige hypotheekhouder begrijpt het woord 'hulp bij ‘het verwerven van een eigen huis’ of komt er binnenkort wel achter. In ieder geval beseft iemand met een lening en/of een hypotheek na verloop van tijd wel dat hij afhankelijk is geworden van een bank. Hij houdt zich aanvankelijk nog stil. Hij/zij voelt aan den lijve best wel dat hij/zij wordt uitgebuit. Maar dat zal eens veranderen.

 

Zo voelt Afrika zich al 30 tot 40 jaar; de meeste landen zelfs al 100 tot 200 jaar. Ooit was er een tijdperk zich gewapenderhand te bevrijden: Vietnam, Korea, Indonesië, Congo, Angola, Rodesie, Zuid Afrika, etcetera. Overal werden bevrijdingsbewegingen opgezet. Sommige lukten. Maar dat veranderde helaas ook. Demoniseringscampagnes tegen landen die zich bevrijdden, zorgden ervoor dat 9 van de 10 bevrijdingsbewegingen vòòrdat het doel (rijkdom) werkelijk bereikt werd, al kapot gemaakt werden. Andere werden nadat het doel bereikt was, kapot gemaakt. Daarover zal vanavond wellicht verslag gedaan kunnen worden.

 

HANDEN AF VAN AFRIKA

 

ALLEEN ECHTE, EERLIJKE HULP (EN/OF RUILHANDEL)

GEEN LENINGEN MAAR GIFTEN

 

Nieuwe Communistische Partij – NCPN, afdeling Twente

Schopmanlanden 22, 7542 CN Enschede - Tel. 053–4763881 - Mail: ncpn.twente@worldmail.nl

www.ncpn-twente.nl