Welkom

Flora

Berk

Ruwe Berk Betula Pendula

Zijn rechte, zilverwitte stam en hangende takken maken de Ruwe Berk tot een van onze sierlijkste inheemse bomen. Hij is bovendien gemakkelijk te herkennen. Ondanks zijn teer uiterlijk behoort hij tot de sterkste boomsoorten ter wereld.

Droogte en kou worden zeer goed verdragen en zelfs op arme grond groeit hij nog uitstekend. Hij is bij ons dan ook karakteristiek voor de voedselarme hoogveengebieden.

Als sierboom wordt hij vaak in tuinen en langs wegen aangeplant, omdat hij niet zo groot is.

In vroeger tijden werd de  Ruwe berk als heilige boom beschouwd en door Germaanse en Keltische stammen vereerd. Men schreef hem vernieuwende en zuiverende krachten toe en gebruikte zijn takken om de geesten van het oude jaar op de vlucht te jagen. Dit bijgeloof bleef tot in historische tijden bestaan. Misdadigers en geesteszieken werden, bijvoorbeeld, met berketakken afgeranseld om de kwade geesten uit te drijven.

Van de takken kun je van alles maken omdat ze zo buigzaam zijn. Je kunt er bijvoorbeeld mandjes van  vlechten en bezems van binden!

Bij de Ruwe Berk is er geen verschil te zien tussen kernhout en spinthout. Daarom wordt het veel gebruikt voor het maken van handgrepen voor gereedschap, borstels etc.

 

Leven in een berkenbos

Berken zijn "pionierbomen" die snel een kale bodem koloniseren. Ze wortelen goed in magere grond en de bijna gewichtsloze zaden worden ver weggeblazen. De dunne bladeren rotten vlug en verrijken de bodem voor veeleisende soorten, zoals eik en beuk. De zaailingen hiervan groeien uit tot hoge bomen, die de berk van zijn licht beroven, waardoor deze tenslotte afsterft. Ook bieden berken voedsel en beschutting aan allerlei gedierte. Barmsijsjes, mezen en andere vogels eten berkezaden. De rups van de berkevlinder voedt zich met zijn bladeren

 

[Welkom] [Boomlaag] [Struiklaag] [Kruidlaag] [Quiz] [Links]