Hierbij een voorbeeld van een web-pagina waarbij je met de muis in een bepaald gebied kunt klikken.
Hier is gekozen voor een oplossing met een plaatje met echte inklikregio's, d.w.z. als je klikt doet het programma ook iets; iets anders. De vraagstelling is verder met MAP en SHAPE opgelost.
Je ziet hier onder een soort testbeeld met horizontale en vertikale lijnen. In horizontale richting (de i-richting) is deze kaart verdeeld in 6 stukken (inklik-regio's).
In vertikale richting (de j-richting) (naar beneden toe) is deze kaart voor het gemak verdeeld in een stuk.
Het nulpunt (i=0, j=0) bevindt zich derhalve linksboven. (Dat is in 'de computerwereld' nu eenmaal historisch zo gegroeid en volkomen gebruikelijk.)
De coordinaten-paren zijn allemaal van het 'normale' karakter, namelijk: 'top, left & button, right. Vier van die paren (of beter vijf paren zoals je in de source ziet) bepalen tenslotte een rechthoek. Een rechthoek heet - zoals je weet - in de computerwereld een 'rect'.
Als je er even doorheen kijkt, spreekt het voorbeeld verder voor zich. Er zijn 6 pagina's waar - als je klikt - naar toe gesprongen kan worden.
Je ziet onder in de statusbalk naar welke URL je springt als je zou kiezen. Je ziet dat het rechtergedeelte van 'de map' een loos gedeelte is. Dat is je eigen keuze. Vanaf links zijn er precies zes inklik-gebieden.
We hebben expres een testplaatje gekozen met een witte rand er om heen. Let op zulke details bij je eigen werkstuk; met name op het bijbehorende gedrag van de muis en de reactie bij het klikken in dergelijke blinde hoeken.
Als je buiten de inklik-regio's komt, verschijnt er namelijk nog een (extra) boodschap: 'U moet wel wat doen (bijv. ergens klikken)'. Dat gaat met 'ALT', maar wel uitsluitend en alleen in het plaatje en buitende regio's. Kijk hier goed naar.
Thursday, February 11, 1999.