Bij de Vrijdenkers (de vroegere club van Anton Constandse) heb ik ook een hele discussie gehad met hem en de redactie. Hierbij wat ik hen schreef:

Wat ik tegen de berichtgeving van Roel van Duijn in De Vrijdenker heb.

Door Rik Min

Er zijn inmiddels 2 opmerkelijke artikelen van Roel van Duijn verschenen in de Vrijdenker. 'Russische wolken en Nederlandse sekteleiders' en 'Arabische complotverhalen' waar ik graag op in wil gaan. Blijkbaar is Roel van Duijn geobsedeerd geraakt in complotten, maar dan wel voornamelijk in complotten met een geopolitiek insteek, en vreemd genoeg ook op mensen die kritisch tegenover Israel staan. Ik kan gewoon niet geloven dat een politiek zo ervaren man zulke politiek onnozele verhalen kan produceren. Het lijkt wel een politieke beginneling. Hij schrijft dat hij overal "een fontein van complottheorieën" ziet. Hij gaat in op het neerhalen van MH17, de val van de Twin Towers en beschuldigt Abbas en Arafat in ons blad dat ze in complottheorieen over joden geloofden. Hij maakt mensen belachelijk die niet een twee drie geloven dat in het MH17-verhaal Oekraine onschuldig is. Dat doet hij ook met een volkomen belachelijk insteek dat "zionistische leiders" vooraf "wisten dat dat zou gebeuren". Quats natuurlijk.
Roel van Duijn beschuldigt de huidige leider van de Palestijnen Abbas maar ook de voorgaande leider van de Palestijnen Arafat van anti-semitisme. Waarom moet dat nu? Is dat relevant om daar in ons blad aandacht aan te besteden? Is wat Israel op dit moment doet niet veel relevanter om aandacht aan te besteden?
En dan neemt hij ook Café Weltschmerz op de korrel. Hij zegt dat die discussies "een voorbeeld zijn van redeneringen die ook verschijnen in Russische publicaties". "Westelijke sekteleiders lopen regelmatig een stukje voor op Russische complotcampagnes".
Op Russische complotcampagnes is Roel van Duijn compleet gefixeerd. Hij heeft het over "een geheimzinnig bureau" in de buurt van het Kremlin (waar de CIA het ook altijd over heeft) en over Russische hackers. Hij schrijft dat Rusland zo graag

"Sputnik V aan ons wil verkopen". "De verkoop van Sputnik V is van levensbelang voor de financiën van de Russische staat, met z’n belabberde economie". "De Russische trollen doen er alles aan om Sputnik V in de hele wereld te verkopen en daartoe Pfizer, de concurrent, in een slecht daglicht te brengen".

En zo gaat hij maar door. Dat er gewoon mensen bezig zijn met waarheidsvinding wil hij niet weten. Dat smerige complotten ook echt smerig zijn hoeft je ons sceptische lezers van De Vrijdenker ook niet uit te leggen. Ga er dan ook niet zo klakkeloos in mee, wil ik zeggen.
Ik wil afsluiten met een citaat van een facebook-vriendin die schrijft:

"Hoogopgeleiden delen vaak de sociale bubbel van best verstandige mensen die ervan overtuigd zijn dat ze goed geďnformeerd door het leven gaan met hun abonnement op Volkskrant en/of NRC, hun dagelijkse portie Nieuwsuur, Op1, hun lidmaatschap van en/of stem op een ‘progressieve’ partij, hun dedain voor ‘populistische’ partijen, hun adoratie voor Obama/Clinton/Biden en hun afkeer van Trump, hun vrees voor Poetin en inmiddels ook Xi Jinping, hun fascinatie voor White Helmets en Bellingcat, hun rotsvast vertrouwen in eigen regering en veroordeling van door Amnesty geselecteerde ‘regimes’, hun ongeloof als je ze uitlegt dat je er zelf anders in staat omdat ze op grond van je opleiding en werk ‘common’ sense verwachten, hun meestal niet uitgesproken afschrijving van jou uit hun bubbel, voor zichzelf of onderling vaststellend dat jíj er best extreme denkbeelden op nahoudt, terwijl jij alleen maar tegen imperialistische inmenging bent en de indruk hebt dat zíj zijn opgehouden met kritisch nadenken, mogelijk omdat (politieke) carričres soepeler verlopen met een zekere naďviteit of lafheid. Dáár ligt (volgens mij dan) de oorzaak van veel geopolitieke problemen: het wegkijken, zelfs als internationaal recht met voeten wordt getreden. Ook wij krijgen de regeringen die we verdienen plus de ‘kwaliteitsmedia’ die zich als propaganda outlets van die regeringen gedragen".

Kortom laten we ons bezig houden met echte complotten, complotten tegen de menselijkheid, zoals wat Bush uitspookte in Irak, Obama in Syrie en Blair in Libie. Daar werden wij met medialeugens misleid.

Rik Min, Enschede, 11 januari 2022