Onderwerp: column J.L. Heldring van 8 dec. 2011 over volk en duidelijk definieren
Van: Rik Min <r.min@hetnet.nl>
Datum: 9-12-2011 17:35
Aan: nrc@nrc.nl


==== WILLEN JULLIE DEZE MAIL DOOR MAILEN NAAR J.L. HELDRING ====

==== M. DANK EN VR. GR. RIK MIN ====


Betreft: uw column dd 8 dec. 2011 over volk en duidelijk definiëren.


Geachte heer Heldring,

U heeft volkomen gelijk dat men in elke discussie over politiek de begrippen zuiver moet houden. Ik vind de uw voorbeeld van mensen die ordinair aan de macht zijn gekomen inderdaad iets anders dan fascisten. Maar, ... Franco was wel degelijk een fascist. Hij werd in 1939 door Hitler Duitsland aan de macht geholpen. De prille Spaanse republiek werd door hem en Hitler om zeep geholpen. Meer landen waren toen fascistisch. Omdat ze zich gebonden/verbonden voelde met het fascisme in Italië of Duitsland. De meeste Baltische staten en Roemenië ook. Dan mag je dat best fascisme blijven noemen, ondanks dat er alleen in Italië en Duitsland een massa-basis voor was. Toch was er in die landen die, ik hier boven noemde, een basis. Die basis was gebaseerd op een haat voor links. Haat (voor 'de ander', haat voor links) is wel degelijk een kenmerk voor het fenomeen fascisme. En liegen. De massa voorliegen. Van Randwijk zei vroeger "Als een fascist ademt dan liegt hij al". Wat dat betreft zitten de fascisten overal in de wereld. (Vooral bij persbureaus; vooral aangaande Irak, Iran, Joegoslavië, Kosovo, Srebrenica, Israël, oost Europa, et cetera.) Maar daar mail ik u nu niet voor. Het gaat mij - net als u - om meer en zuivere definities.

POPULISME. Dat er links populisme is en rechts populisme, is een open deur. Links kan nu eenmaal alleen op een massa-basis de macht krijgen. Goede vakbonden ook. Dat mag toch? Links mag de macht zien te behalen; het fascisme heeft dat recht niet. Omdat fascisme de minderheden onderdrukt of regelrecht uitroeit. Ik vind die passages in uw column niet sterk.

VOLK/STAAT/jood/zionist/JOOD. Wat van belang is het verschil te kennen tussen volk en staat. Bijna niemand doet dat goed. Ook de schrijvers in de NRC niet altijd. Ook de kwestie van wie er jood is; en wie niet. Dat hoort veel zuiverder in de media gespeeld te worden. Dit is nu veel te vaak verhullend, vanwege Israël en de zionisme-discussie. De NRC schrijft jood met een kleine letter; de Volkskrant met een hoofdletter. Gelukkig doet de NRC het dus meestal correct. Uw opmerking over Marx is echter niet correct. Marx is geen jood meer. Zo simpel is het. Mensen die dat anders zien, denken (onbewust) racistisch; in termen van ras of volk. Denken in termen van joodse volk is fout. Dat joden een volk zijn is namelijk een mythe. Stammend uit de 17e en 18e eeuw. Na de dood van Hitler werd die mythe - met bepaalde bedoelingen - volledig ten onrechte in stand gehouden door de zionistische beweging om de joodse staat Israel 'vol te krijgen' met joden; ook als ze niet geloven. Terwijl ze de oorspronkelijke bewoners er daarom uitgooien. Marx zei - ergens - dat "als je geen jood meer bent, je geen jood meer bent". Hij wenste - bij leven - niet op zijn jood-zijn te worden aangesproken. Moslims die geen moslim meer willen zijn, zeggen ook dat ze geen moslim meer zijn. De reactionaire moslims houden dat tegen. Dat kan dus niet. Ze zijn niet 'verlicht'. Fout. Als je geen moslim meer zegt te zijn, ben je geen moslim meer.  Als je geen katholiek meer zegt te zijn, ben je geen katholiek meer. De meeste oorlogs-ellende wordt nog steeds veroorzaakt omdat bepaalde mensen nog steeds onzuivere discussies voeren. Zowel over joden als moslims. Ex-joden en ex-moslims staan hier meestal aan de goede kant. Degene die die ex-joden en ex-moslims tegen proberen te houden zijn de rampen veroorzakers.

Er moet helderheid zijn. Dat hoort. Helemaal mee eens. Nogmaals de begrippen volk en staat. Twee compleet verschillende dingen. Een volk woont helemaal niet vaak in een staat. In een staat woont helemaal niet vaak een volk. Volkeren zijn cultureel bepaald. Hebben vaak een eigen taal. Staten zijn verzekeringsinstituten voor alle ingezetenen (bijstand, AOW, et cetera.). Staatsrecht is ook ook iets geheel anders dan volkerenrecht. Ook volkskapitalisme is iets geheel anders dan staatskapitalisme. Het eerste is dat wat Hitler, en later Thatcher ook wilde. `elke arbeider een of twee aandelen`. Waardoor de uitbuiting langs die weg geschieden kon/kan. En het geld van de arbeider wordt gebruikt om het kapitalistische systeem overeind te houden. Daar is theoretisch en praktisch heel veel mis mee. Staatskapitalisme daarentegen is een scheldnaam voor socialistische landen. Daar wordt - zoals in China en Cuba inmiddels ook - het spaargeld collectief en democratisch beheerd; en geïnvesteerd in dingen die de bevolking nodig heeft. Niks mis mee.

Tot slot. Uw laatste zin: "Een volk is verdeeld". Dat klopt. Een volk is verdeelt in klassen. De bezittende klasse heeft andere belangen dan de werkende klasse. De middenklasse en de middenstand zitten daar ergens tussenin. Die werken ook hard. Soms zelfs meer dan de 'main stream' werkende klasse, maar dat is hun eigen schuld c.q. keus. De onderklasse is uitzichtloos verpauperd. Een staat is ook verdeeld, in lagen, maar altijd binnen landsgrenzen. Een volk is verspreid over de hele wereld. Een lid ervan kan verschillend paspoort hebben. Het private geld van de inwoners van een staat bevindt zich vaak in het buitenland. Terwijl een Nederlandse aandeelhouder eigenaar kan zijn van een fabriek in het buitenland. Dus: een staat is eigenlijk alleen maar een vehikel. Een volk is per definitie een groep bij elkaar horende mensen.

Helaas, ik vond uw column dit keer niet sterk. Hij was niet af; of niet compleet; of u wilde iets heel anders zeggen.

Hoogachtend

Rik Min