Van:    Rik Min[SMTP:R.MIN@WORLDMAIL.NL]
Verzonden:
     zondag 13 november 2005 19:51:39
Aan:
   Hulspas, Marcel
Onderwerp:  
ik zou niet over kutboeken spreken maar over achterhaalde kennis

 

Beste Marcel Hulspas,

 

Het nut van goddelijke boeken, kerken en priesters was vroeger om de maatschappij een beetje bij elkaar te houden, met een bepaald soort ‘recht’ de vrede tussen mensen en stammen een beetje te bewaren; en verder eigenlijk niets. Er was immers nog geen rechtstaat. Dat heeft dus nog een beetje nut gehad, hoewel de godsdiensten de vooruitgang ook enorm geremd hebben. De moderne maatschappij en de moderne wetenschap hebben gelukkig uiteindelijk alle heilige huisjes laten sneuvelen. Dat hoort bij voortschrijdend inzicht. Alleen de voice of Amerika, de EO en een paar reactionaire saudie-arabische imans gaan nog even door met zieltjes winnen. De Griekse en Romeinse tempels staan er nog, maar hun goden zijn verdwenen. Sommige heilige plekken in het bos bestaan nog, maar niemand zal nog willen zeggen dat Wodan de bliksem veroorzaakt. Zo zullen vroeg of laat kerken en moskeeën ook leegstaan; te beginnen in Europa lijkt mij. Niemand zal meer weten wie of wat in die gebouwen vereerd werd. Robert Long en Maarten ’t Hart hebben een verwoestende uitwerking gehad op de kerk in Nederland. Links is wel zo beleefd niet teveel zout in de wonden te strooien en laat tempels en kerken heus wel staan. Al is het maar om leuke verhalen rondom heen te kunnen vertellen.

 

Alle goddelijke boeken en godshuizen hebben iets komisch als ze – qua nut - achterhaald worden door de wetenschap.

 

Om de honderd jaar heeft een bepaalde generatie de plicht hun ouders of grootouders te wijzen dat iets afgelopen is of achterhaald. Maar beledigen hoort daar niet bij. De wetenschap heeft een oplossing gevonden voor het draaien van hemellichamen, de bliksem en het groeien van cellen in tumoren. De wetenschap en haar wetenschappers zijn pas 200 tot 300 jaar goed bezig. Tot zo ver mijn verhaal om te zeggen dat godsdienst en religie achterlijk is. Maar er is iets vervelends aan de hand het onderwijs wordt slechter en slechter. Er wordt ook een hoop onzin verteld door mensen die beter zouden moeten weten. Er is geen rem meer op kwakzalverij, homeopatie en domheid in het algemeen. Politiek is er geen visie meer op een betere maatschappij. Men wil het huidige systeem niet vernieuwen: gevolg werkloosheid en al 60 jaar lang leugens, misleiding en oorlogen all over the world. Het trieste is dat de meeste mensen in de wereld niet meer naar een volwaardige school of naar een volwaardige universiteit gaat. Oude filosofen – die al lang achterhaald waren - blijken op eens weer uit de kast gehaald te worden. Hoogleraren doceren opeens weer metafysica. Ministers willen dat we gaan praten over intellectuele designs i.p.v. Darwin uit te diepen. Rommel uit Zoetermeer en Den Haag die onze generatie al lang naar de prullenbak verwezen had.

 

Niet zo zeer de koran is kut; de bijbel dan ook. Ik spreek liever van achterhaald. Wat kut is, is het hele Nederlands onderwijsklimaat. Idem de media met hun leugens; direct uit het Pentagon of Israël. Dat is pas kut. Ook de zogenaamde ‘linkse’ pers (NRC, VN, De Groene, Volkskrant) doet kut. Ze kijken niet naar links voor oplossingen maar naar rechts voor fake oplossingen. Ik zeg jullie: op rechts liggen de antwoorden niet. We staan momenteel maatschappelijk op alle fronten stil. Dat komt omdat de politici in de jaren zeventig het klimaat op de universiteiten hebben verziekt (en de wetenschap de verkeerde richting hebben willen sturen: richting onvrije wetenschap). We mochten als wetenschappers niet meer vrij, onafhankelijk en links denken. We mochten Afrika en Latijns Amerika niet bevrijden. We mochten metafysica en kwakzalverij niet meer bestrijden. (zie affaire Piet Vroon.) Het woord kapitalisme werd 15 jaar lang – van 1985 tot 2000 - in de media niet gebruikt (in de hoop dat de problemen - ervan massale werkloosheid en eeuwigdurend lijkende oorlogen - ook niet bestonden). De werkloosheid en de economische crises werden door met name de PvdA en GL weggeredeneerd. We moesten zonodig ook nog allemaal anticommunistisch zijn of worden. En maar lachen om communisten, socialisme, PLO, ANC, de steun van de SU aan Afganistan, Cuba, Kabila, Vietnam na 1980, etc. Gelukkig hebben de anti-globalisten het woord kapitalisme en crisis weer op ieders lip gebracht. Nu moeten ze de rest – de oplossingen - nog ontdekken.

 

Laten we – op zijn minst - hopen dat er een nieuwe Robert Long of een Maarten ‘t Hart opstaat; zowel bij de moslims als bij de EO; en natuurlijk het anticommunisme bij de media verdwijnt. Dat laatste doodt pas elke vooruitgang. Dat geloven is maar bijzaak. Het Pentagon heeft omstreeks 1979 in Afganistan de moslimwereld in een klassiek een-tweetje, opgezet tegen links; nu zal links samen met de moslim moeten terugslaan. Daar hoort voorlopig niet het beledigen bij van achtergebleven groepen bij: hier de gewone moslimgelovigen en de gewone christenen. Om een lang verhaal kort te maken: het woord kutboek zal ik uiteindelijk dus nooit gebruiken. Dat zeg je ook niet tegen de (nu) foute geschriften van Plato, Schoppenhouwer of Augustinus. Zelfs niet van foute linksen, zoals Marcuse, Fromm of Sartre. Achterhaald is het juiste woord. Achtergebleven groepen moet je niet beledigen, maar laten zien dat je andersom moet leren denken en dat hun belang niet bij dit (kapitalistische) systeem hoort.

 

En dat lukt gelukkig aardig. De komende tien jaar zal in het teken staan van de moslims – ondanks hun geloof - samen met links tegen het Pentagon; tegen de leugens, misleiding en het bedrog.

 

Hoogachtend

Rik Min

Schopmanlanden 22, 7542 CN Enschede

053 – 4.763.881 (thuis)

053 - 4.30.30.73 (kantoor)

hhtp://min.wolweb.nl

 

 

 

Van: Marcel Hulspas (Folia) [mailto:hulspas@folia.uva.nl]
Verzonden: Sunday, November 13, 2005 8:54 PM
Aan: R.MIN@WORLDMAIL.NL
Onderwerp: FW: ik zou niet over kutboeken spreken maar over achterhaalde kennis

Geachte Heer Min,

Dank voor uw reactie/beschouwing, waarin ik mij grotendeels kan vinden.

Vriendelijke groet,

Marcel Hulspas