Naar aanleiding van een artikel in de NRC over fraude op universiteiten

Onderwerp: Maarten Keulemans en Diederik Stapel
Van: Rik Min <r.min@hetnet.nl>
Datum: 13-2-2012 15:29
Aan: redactie@volkskrant.nl


=== WILLEN JULLIE DEZE MAIL DOORSTUREN NAAR MAARTEN KEULEMANS ===

== M. DANK en VR. GR. RIK MIN ====

Betreft: uw artikel in De Volkskrant dd. 21 januari 2012


Geachte heer Keulemans,

Uw analyse van wetenschapsfraude in de Volkskrant van 21 januari 2012 is maar een topje van de ijsberg.

ik heb op zes universiteiten gewerkt, dus wel wat meegemaakt. Heb veel zelf onderzocht, bedacht en gepubliceerd. Daarbij heb ik ook in U-raden; F-raden en O-raden gezeten. Dus veel gezien en gehoord. De ene wetenschapper is goed in analyseren; de ander in statistisch onderzoek; weer een ander in schrijven van wetenschappelijke artikelen; weer een ander in het schrijven van goede didactische boeken. Er zijn nu eenmaal vele soorten onderzoekers/wetenschappers. Daar is niks mis mee.

Wat Diederik Stapel deed is verwerpelijk. Ik heb veel ergere dingen gezien. Ik heb 30 jaar geageerd tegen het verval van de wetenschap op universiteiten. Van hem kan je echter een ding wèl zeggen: hij was heel goed in het bedenken van goede en goed onderzoekbare hypotheses. (Hij produceerde veel interessante stellingen...) Het formuleren van hypotheses is een buitengewoon belangrijk onderdeel van de wetenschap. Maar weinigen kunnen dat goed; sommige wetenschappers vaak helemaal niet.

Anderen kunnen zijn stellingen toch gewoon overdoen? Met een goede stelling is onderzoek vaak maar een paar weken of maanden werk. Leugens en onware stellingen/hypothese komen toch altijd wel aan het licht. Dat is toch niks bijzonders?

Weet u van wie ik moe word? Van wetenschappers die alleen maar geloven in statistisch onderzoek en verder niks anders kunnen; bijvoorbeeld een goede theorie opstellen.

Nogmaals in die 30 jaar heb ik als een van de weinige wetenschappelijk medewerkers  het verval van de universiteiten aan de orde gesteld. Wat hier nu om ons heen gebeurd is er een resultaat van. De neoliberale politici en colleges van besturen zijn de schuldigen. Zij hebben van wetenschap een rat race gemaakt. En van wetenschappers ratten.

Met vriendelijke groeten,

Rik Min