From: Rik Min [r.min@hetnet.nl]
Sent: dinsdag 8 augustus 2006 17:28
To: 'btromp@clingendael.nl'
Subject: dank voor uw reactie in de Volkskrant (McCloskey)

Geachte heer Tromp,

 

Dat nu u uitgerekend het, vandaag in de Volkskrant, voor de theorieën van Marx opneemt, stemt me tevreden. Maar ik ben tegelijkertijd enorm verbaast.

 

Verbaast ben ik, ten eerste, omdat u altijd enorme kritiek op marxisten, marxistisch georienteerde wetenschappers, communisten en op de uitgangspunten van de socialistische landen hebt gehad en ten tweede verbaast, omdat die mevrouw McCloskey wel degelijk juist een interessant theoretisch punt te pakken had. Zeer interessant. Derhalve vond ik het opvallend en dat verbaasde mij als derde punt, dat uw haar theorie feitelijk verketterde…

 

Dat verketteren heb ik nu juist de afgelopen 35 jaar afgeleerd. Ik zou het als marxist dus zo niet willen zeggen, zoals u het zegt, het niet zo doen en het juist niet doen op die punten die zij onder de loep neemt. Ik zou dolgraag eens een kwalitatief goed debat over dit soort zaken willen hebben. Ik weet dat dat in Nederland niet kan. (Wij, NCPNers, lopen er niet voor weg, maar de sociaal-democratische partijen wel.) (Den Uyl heeft het publiek een keer gedaan; in Delft, nota bene met Mandel, een trotskist; daarna publiek nooit meer.)

 

Op de laatste Nationaal Sociaal Forum in Nijmegen is een poging van mij om een debat te organiseren tussen SP, IS, PvdA, GL en NCPN over ‘wat er nog over is van ons socialistische ideaal’ compleet mislukt. De SP en de IS durfden toen de degens niet te kruizen. Het verketteren zowel als niet op de juiste punten ingaan, zit in Nederland blijkbaar nog steeds in ons aller bloed.

 

Markmechanismes zijn het probleem niet. Handelen ook niet. Ook ondernemingen, bedrijven en fabrieken zijn het probleem niet. Ook ‘de’ staat of ‘het’ leger niet. Zelfs investeren en het verschaffen van kapitaal is het probleem niet, maar DAT het kapitalistische systeem ALS systeem periodiek tot crises leidt (en uiteindelijk stagneert) (werkloosheid, overproductie, ellende, koopkrachtverlies, nog meer werkloosheid, etc.) en dat het kapitalistische systeem per definitie tot oorlog (lebensraum) leidt en nu al 60 tot 100 jaar PER JAAR meer mensen van honger en ellende laat sterven DAN AL die doden (totaal) die sommigen de afgelopen 100 jaar aan de communisten hebben willen toeschrijven. Dat is de kwestie.

 

De wetmatigheid van dat systeem te hebben ontdekt, dat is de verdienste van Marx.

Dat is WEL dat McCloskey niet begrepen heeft of niet wil begrijpen.

Het spook waart nog steeds door Europa; zelfs door de wereld.

(En erger en gevaarlijker dan ooit.)

 

Dat wilde ik even kwijt. Toch – dus - dank voor uw reactie in de Volkskrant.

 

M.vr.gr.

 

Rik Min