Premier Balkenende ergert zich aan intellectuelen.

 

Hoe zou het komen dat Balkende zich ergert aan intellectuelen? Hij vindt dat denkers zijn ingedut (NRC, 18 okt. 2006).

 

Dat komt omdat studenten anno 2006 op universiteiten naar colleges en symposia gaan over metafysica en godsdienst. Hier worden achterhaalde ideeën gedoceerd. Nog wel op een universiteit. Als Balkende vraagt waar zijn de intellectuelen? Wat zeggen jullie dan? Dat je dit soort colleges volgt?

 

Er zijn in de afgelopen jaren via intensief lobbyen van kerken en religieuze stichtingen, zoals de Radbout stichting en de stichting Reformatorische Wijsbegeerte, hoogleraren aan deze en andere universiteiten benoemd, die vakken geven die niks met wetenschap te maken hebben. Dit is inmenging; inmenging van lobby’s van mensen die een vinger achter de deur willen krijgen in de opvoeding van jonge mensen. Blijkbaar hebben die lobbyisten kritiek op de wetenschap als zodanig, of op de staf, of de vrijheid van meningsuiting dat welke nog steeds het hoogste goed is op universiteiten. Er is bij die benoemingen onvoldoende rekening gehouden met het scheiden van wetenschap en geloof. Dat is wetenschappelijke corruptie.

Ondergetekende stemde als universiteitsraadslid, toen dat toentertijd in de Universiteitsraad, aan de orde kwam, tegen. Kerk en staat horen gescheiden te zijn en te blijven. Een universiteit hoort een ‘tempel der wetenschap’ te zijn; niets meer en niets minder. Het wetenschappelijk karakter behouden is al moeilijk genoeg. De commercie, sluikreclames en discutabele contractresearch rukt ook al op in onze universiteiten en laat zijn sporen na: het naar de mond praten, geen openbaarheid van stukken en dus geen controle. Pseudo-wetenschappen horen op universiteiten in ieder geval niet thuis. Zeker niet de achterhaalde middeleeuwse metafysica. Alchemie wordt toch ook niet meer bedreven of gedoceerd. Geloof hoort niet thuis op een universiteit. Daar hebben we instellingen in Kampen voor.

 

Iedereen weet dat het niet waarschijnlijk is dat er een God bestaat. Prof. Kuitert (Kampen) zegt zelf dat geloof en godsdienst menselijke constructies zijn. In de Canon van de Nederlandse geschiedenis komt Jesus Christus niet eens voor; ook het intelligent design niet; Spinoza, de Verlichting (Eise Eisinga) en Erasmus wel. Het werk van Spinoza was een wetenschappelijke doorbraak van de eerste orde. Erasmus dacht autonoom. Van dit soort mensen als Spinoza en dat soort doorbraken als de Verlichting moeten er veel meer komen. Zij brachten samen met de andere wetenschappers en ‘revolutionairen’ de vooruitgang. Het kenmerk van de EU is bijvoorbeeld helemaal niet het Christendom - zoals sommigen beweren - maar de strijd daartegen. Hèt kenmerk van de EU en de laatste 20 eeuwen is juist de wetenschap, de opkomst daarvan. Bouw daar op voort, niet op achterhaalde en achterlijke wereldbeschouwingen.  Er wordt nu te veel gelobbyd. Wetenschappelijke medewerkers met een eigenzinnige wetenschapsopvatting zijn daardoor niet meer geheel vrij. Als mensen zich conformeren aan geld en de markt kunnen ze zich iets makkelijker staande te houden. Maar dat wordt op die manier een deel van het probleem. Dus is dat niet goed voor de wetenschap. Al die dingen zijn nog erger dan toen de wetenschap elitair was.

 

Studenten, gebruik je verstand. Blijf niet hangen in oude vormen en gedachten.

 

Rik Min, lid universiteitsraad (1990 – 1996)

voor de geleding wetenschappelijk personeel

 

Dit is een pamflet van de NCPN Twente. Bezoek onze scholingen. Lees onze publicaties.

Enschede. Tel. 053 – 4763881. Adres: www.ncpn-twente.nl