OPEN BRIEF
L.S.
Het is nu wel duidelijk dat wij niet “het beste pensioensysteem hebben”, zoals de brochure van AbvaKabo vorige maand juichend naar alle kaderleden schrijft.
“Slecht beleggen kost de pensioenfondsen 145 miljard euro” onthulde vara-televisie gisteravond; en schrijven vanochtend alle kranten.
Ja dit is het noodlot van 60 jaar sociaal-democratisch denken.
(Het niet meer denken in termen van klassentegenstellingen.)
Dat wreekt zich nu.
(Zie ook mijn eerdere brieven hierover.)
Nu is het te laat. Het verlies is niet meer goed te maken. (Zo werkt Wall Street nu eenmaal.)
Ons ingelegde geld zijn we kwijt.
“Binnen 1 tot 3 jaar zullen de pensioenfondsen 30% van hun kapitaal op de balans moeten afschrijven”, wordt voorspeld [Bron: Binnenhof, vorige week]; en zal nu dan ook wel gebeuren.
In de Brabant-hallen heb ik circa 1.5 jaar geleden Xander den Uyl, als afgevaardigde uit Twente naar de bondsraad, hier voor gewaarschuwd. Toen verliet hij het podium. Hoorde mijn betoog niet af. De officiële notulen van de bondsraad, toen, laten daar zelfs een gat zien. (Twee regels staan er slechts over mijn betoog toen in.)
Het ergste is niet dat er in deze AbvaKabo brochure en elders gezegd wordt “ons systeem zo goed is”, maar het feit dat er zo’n enorm percentage in aandelen is belegd en aandelen altijd inhouden dat er iemand uitgebuit wordt, namelijk de bij die bedrijven werkenden. (Zie ook mijn eerdere brieven hierover.)
Gelukkig hebben we nog onze AOW, het omslagsysteem. Het systeem dat niet uitbuit, eerlijk is en niet zijn waarde verliezen kan.
Stop verdere privatisering van de pensioenen.
Stop (dus) ook de plannen van Henk v.d. Kolk om “private partijen de pensioenen te laten regelen”.
Met vriendelijke en kameraadschappelijke groeten
Rik Min
VERVOLG:
Vraag: Ga je niet wat kort door de bocht? Doe je niet teveel mee met de hype 'pensioenfondsje bashen'? Is het niet vooral de private verzekeringswereld die erop uit is om dit collectieve systeem om zeep te helpen en zo na de zorgverzekeringsmarkt de pensioenmarkt over te nemen?
DAT IS ABSOLUUT WAAR. Dat klopt. Dat is uberhaupt de hele taktiek van het neoliberalisme om alles bij het grote publiek psychologisch door te drukken - door het eerst te verslechteren en/of op de klippen te laten lopen - en het daarna te kunnen privatiseren. Dat wordt dan stap 2. (Zie mijn brief over neoliberalisme van circa 10 dagen geleden.) Daarom moet Henk van de Kolk en de echte privatiseringsplannen (stap 2 ) absoluut gestopt worden.
Vraag: Denk je niet dat het tijd wordt dat meer mensen zich dat realiseren en ervoor waarschuwen?
Het is ABSOLUUT de hoogste tijd. Maar dan wel communiceren op de manier die ik ook toepas. Open. Het is absoluut een ZEER belangrijk punt. Daar heb je HELEMAAL gelijk in. Eerlijk en open. De leden van de vakbond macro-economisch leren denken. Een klassenbewuste analyse maken. Juist wel zeggen dat het kapitalisme en het neoliberalisme levensgevaarlijk zijn. Mensen die dat niet willen zeggen (zoals Xander, Gortzak, PvdA, H.v.d.Kolk, etc.), hebben een probleem; een ECHT probleem. Koppen mogen niet in het zand worden gestoken.
Vraag: Welke rente op kapitaal is eerlijk? (4%?)
Ik vind dat pensioenen niet meer dan 2%, 3% tot 4% rendement hoeven te hebben. Dus aandelen hoeven geen rendementen van boven de 20% te hebben. Anders is het toch woeker. Of zit er wat achter. Het kan ook niet. Hoge opbrengst is toch wishfull thinking. Vastgoed-beleggingen zijn WEL prima voor pensioenfondsen. Huurhuizen-bezit is ook heel goed. Eigen staatsobligaties. Heel goed. Desnoods als die 6% zijn. Desnoods altijd alle Nederlandse staatsobligaties in de pensioenfondsen. Zeker bij ambtenaren pesnsioenfondsen. Want de staatsbezittingen zoals de grond, de musea, de veluwe, de huizen, vliegvelden, havens, overheidsgebouwen, zijn het onderpand. Buitenlandse staatsobligaties hoeven/moeten van mij niet te veel doen. Dat horen de arbeiders in DIE landen te doen. Dus bijvoorbeeld geen Griekse staatsobligaties. (Die we nu bij het ABP Bwel massaal schijnen hebben. Dus gewoon - bij wanbetaling - Kreta of Korvou opeisen, in beslag nemen en iedere Nederlander dan een week of drie gratis op Kreta vakantie laten vieren. Het is dan ONS eiland.)
Alle rendementen boven 4% WAREN en ZIJN toch wishfull thinking. De groot-aandeelhouders lachen ons toch al uit. Ook al is het ABP groot; we zijn kleine aandeelhouders voor de hoge echt rijke bezittende klasse. Hoge rendementen in ieder geval uitbuiting van iets of iemand (bijna altijd de arbeidersklasse). Daar pas ik voor.
Ik wens jullie wijsheid. Ik ga in ieder geval door met mijn akties. Ik ben er 8 jaar geleden mee begonnen. Toen begon ik het (pas) te begrijpen wel een WAANZINNIGE rotzooi het is en wordt. Echt. Dit muisje - deze muis - krijgt een giga-giga-staart.
Zelfs de vut en de fpu - waar ik zelf in zit - is 'gezwendeld' [uitspraak van een prof aan de UvA]. (Net als de AOW. Waardoor die pot - met ons geld - nu bijna leeg is [Bron NRC.]. Al die mensen komen vroeg of laat - en eerder vroeg - in de bijstand. En in de bijstand MOET je werken. Etc. Rechten bestaan - als we niet allert blijven - binnenkort niet meer in Nederland.
Vraag: De greep uit de kas die de overheid deed, 15 jaar geleden, is toch heel erg?
Ik had bij die 'greep in de kas' toentertijd - wonder oh wonder - pricipieel niet al te grote pricipiele problemen. (Dat was om vakbonden over te halen die 1e stap te zetten. Hierna volgt volgende stap. Stap 2. Zie hieronder.) In deze kwestie JUIST wel. Pensioenen horen nu eenmaal bij de overheid. Principieel. Principieel niet bij private partij. Die MOETEN winst maken. Overheid kan/mag dan af en toe afromen, MAAR hoort dan ook af en toe bij te storten. (In een socialistische maaatschappij gaat dat zo.) Precies zoals overheid nu al bankgaranties geven. 200 miljard. Dus dat is het punt niet.
TOT SLOT: Laten we nooit vergeten dat er ook VVDers en CDAer in de pensioenfondsen zitten. Die zijn nog fanatieker en kwaaier dan wij linksen. Neem Pieter Omzigt, CDA, maar, uit Borne (Twente).
M.vr.gr.
Rik Min