Van: Rik Min [mailto:r.min@hetnet.nl]
Verzonden: donderdag 1 augustus 2019 15:30
Aan: 'economie@ad.nl' (mevrouw van den Berg)
CC: Huub Esten (huub.esten0502@gmail.com)
Onderwerp: Uw visie/mening over pensioenen bevat 3 onjuistheden

Geachte mevrouw van den Berg

In het AD vertelt u vandaag in uw column helaas toch weer 3 oude hardnekkige mythen: als zou het “door de werkgevers  ingelegde geld” – het werkgevers-aandeel -  “van de werkgevers is”, en NIET het geld van de werknemers. Dat “de ouderen geld opmaken van de jongeren” en dat “de uitkeringen voor 70% uit het rendement komen”.

Om met de laatste mythe te beginnen: Elk jaar komt er bij de pensioenfondsen vier miljard euro meer binnen dan dat er uit gaat aan uitkeringen. De jaarlijkse uitkeringen worden dus geheel betaald uit de jaarlijkse inkomsten die de pensioenfondsen hebben. Waar al het overblijvende geld dus blijft, worden al meer dan zeven jaar Kamervragen over gesteld [Omtzigt en Ulenbelt, NRC 2014, de kwestie van jaarlijks IN 32 en UIT 28]. Tot op heden hebben Rutte I, II en III daar nooit een afdoende antwoord op gegeven. De opbrengsten van het belegd kapitaal zijn namelijk gigantisch en bedragen ongeveer 80 miljard euro per jaar. En dat enorme bedrag maakt dat de pensioenpotjes potjes in de laatste 12 jaar praktisch zijn verdubbeld van ongeveer 800 tot 1500 miljard nu. Het geld gaat dus naar de potjes zelf en NIET naar de uitkeringen, en al tien jaar helemaal niet naar de indexatie. Daarom zijn de ouderen zo kwaad. Ze profiteren juist NIET van de aanwas van hun kapitaal.  De tweede mythe kan ook ontkracht worden want de ouderen hebben 40 tot 45 jaar een premie ingelegd van 20% van hun bruto loon. Daar hebben ze krom voor gelegen. Konden soms niet op vakantie; net als velen nu ook weer. Het geld heeft soms wel 45 jaar goed gerendeerd. Daar is vriend en vijand over eens, maar uitbetalen ho maar. De jongeren betalen tegenwoordig geen 20% maar slechts 18% aan premie. Als ze al premie betalen. Logisch dat ze dan iets minder krijgen. Daar komt die mythe van ouderen en jongeren vandaan. Dat jongeren pensioenbreuken hebben of soms helemaal geen premie hebben betaald, is niet de schuld van de pensionados. Dat is de schuld van de bestaansonzekerheid heden ten dage en flexwerk of zzp-werk zonder premie af te dragen. Niet van de pensioenfondsen of de ouderen. En de eerste argument – de eerste mythe - is echt de meest hardnekkige mythe, want het zogenaamde’ werkgevers-aandeel’ is gewoon een stuk van de loonruimte en dus van het loon. Het is dus bij overdracht geen geld van de werkgever meer; het is van af dat moment van de werknemer! De werknemer is dan 20, 30 tot soms 45 jaar de rechtmatige eigenaar van dat geld. De werknemer is dan ook voor de volle 100% de eigenaar van het belegd kapitaal en de rendementen. Daarom is de discussie van u op alle drie door mij  ingebracht punten niet correct en draagt ze bij aan een onjuiste sfeer van tweespalt die er niet hoeft te zijn tussen jong en oud rondom de pensioenen. Mythes dus. En mythes dienen te worden ontkracht door ingezonden brieven.

Rik Min

Enschede

053 – 4763881

BIJLAGE:

Speech van Rik Min, namens FNV Lokaal Enschede, op gezamenlijke 1 mei-viering in Enschede 2019

Beste mensen

Ik wil jullie iets over de pensioenen vertellen. Dat, wat iedereen daarover hoort te weten, omdat het op de dag van de areid over een fatsoenlijk inkomen gaat, en waarom er al 2 jaar zeer intensief door de FNV aktie wordt gevoerd.
De FNV is zeer aktief bezig met de pensioenen. De bonden, en de sectoren, hebben al tientallen akties om het pensioenstelsel te redden, gedaan.
We hebben vanuit Overijssel met de aktieve leden twee keer meegedaan met een demonstratieve auto-karavaan over de A2 en een keer demonstratief door de stad Den Haag gereden. In Den Haag hebben we bezettingsacties van het VVD-, CDA- en D66-hoofdkantoren uitgevoerd; het gebouw van de Tweede Kamer - van binnen - met een lawaai-aktie verrast; en de bezetting van het gebouw van de werkgevers VNO/NCW om ze te dwingen - met ons - samen te werken; en om hen te dwingen pensioenpremies te betalen voor flex-werkers en ZZPers. Ook in de Nederlandse Bank in Amsterdam hebben we de centrale hal enkele uren kunnen bezetten. Want die denken dat de pensioenpotten hun geld is. Terwijl het geld is van de werkende mensen. Het gaat om de zeggenschap over 1400 miljard euro.

Elke maand groeit de vakbondsmacht inmiddels. Alleen de media werken niet erg mee.

Vorige maand stonden er in 8 grote steden meer dan 20.000 tot 30.000 leden op. Vandaag op 1 mei in Amsterdam een grote mars door de stad; en aanstaande 29 mei is er een grote aktiedag gepland, want de politiek luistert nog steeds niet naar ons, de vakbond.
Aan pensioenen denk je niet als je onder de 40 bent. Maar daarboven wel.
We zijn hier vandaag bijeen om te pleiten voor een fatsoenlijk inkomen!
In Frankrijk werk men maar 35 uur per week en is de pensioenleeftijd 62 jaar!
De AOW loopt in Nederland mee met het prijspeil. Okay !! Maar de hoogte van de aanvullende pensioenen NIET. Daar zit de kwaadheid.

Vooral ook de mensen met zware beroepen zijn kwaad.

We zijn, als vakbond, ontevreden over het verhogen van de AOW leeftijd van 65, naar 66, 67 en hoger. Ook zijn we ontevreden over de uitkeringen van de pensioenfondsen die al 10 jaar niet geïndexeerd zijn.
Ook vinden we dat de werkgevers profiteren van het feit dat de meeste flexwerkers en m.n. ook ZZPers geen aanvullend pensioen opbouwen. Daarmee -  heeft de FNV uitgerekend - besparen de werkgevers van Nederland 6 miljard euro, per jaar, aan premies. Lekker goedkope arbeidskrachten. Schande!
Terwijl de betrokkenen bijna niks kunnen sparen en dus aan private verzekeringsbedrijven zijn overgeleverd, die er hoge winsten mee maken.
Wat kunnen de politieke partijen daar nu aan doen?
Ze moeten eens goed luisteren naar de argumenten van de vakbond. Dat doen ze onvoldoende. Zeker de VVD, D66 en Rutte. Die willen de collectieve pensioenfondsen privatiseren en uitverkopen aan private verzekeringsbedrijven.
Dat moeten we met zijn allen zien te verhinderen. Mensen moeten kunnen sparen om bovenop hun AOW later nog een goed inkomen te hebben. Daar betaalden de meesten van jullie, tientallen jaren, 20% van je bruto loon; aan premie! Nu heeft de oude regering (van Rutte II) een hele slimme truc uitgehaald en gezegd dat iedere werknemer voortaan maar 18% hoeft te betalen. Dan krijg je dus "van mij" - zei Rutte - "van mijn regering" - "een koopkrachtverbetering - nu - van 2%"!
De Tweede Kamer en de media zijn daar met open ogen ingetrapt. Alleen de vakbond niet. Deze truc is levensgevaarlijk want dan krijg je later - sowieso - veel minder aanvullende pensioen dan de huidige generaties. En je moet nog langer werken ook!

We betalen circa 32 miljard euro per jaar aan die pensioenpremie. Er wordt echter per jaar maar circa 28 miljard euro aan pensioenen uitgekeerd. Ra ra ra, waar blijft dat verschil? Die 4 miljard verschil is kassa.
Terwijl er een vermogen is van 1400 miljard euro!! En dat vermogen groeit ieder jaar met meer dan 7%!
Omzight (van de CDA) en Ulenbelt (van de SP) hebben er enkele jaren geleden kamervragen over gesteld, maar die vragen zijn tot op heden niet beantwoord. Dat klopt dus niet.
Waarom hebben we dan eigenlijk die pensioenpotten? Met 1400 miljard euro? En waarom worden dan alle andere uitkeringen in Nederland wel geïndexeerd - dus periodiek verhoogd met het prijspeil - zelfs de AOW en de bijstand -, maar de pensioenuitkeringen al 10 jaar NIET?

We moeten helaas vaststellen dat het vertrouwen in het pensioenstelsel, in Nederland, in het publieke debat, op georganiseerde wijze, wordt ondermijnd. De Nederlandse Bank, 'opiniemakers', 'wetenschappers' en woordvoerders van bepaalde politieke partijen, die aan de leiband van het grote geld lopen, zijn daarin trekkers.
Mogelijk om te verhinderen dat deelnemers aan pensioenfondsen beseffen dat het enorme pensioenvermogen hun poen is. De werkende mensen zijn de feitelijke eigenaren van dit fortuin, dat met premies is bijeengebracht, en door zorgvuldig beheer in de fondsen enorm is aangegroeid.
Het geld is van de mensen die het hebben ingelegd. Niet van de regering, niet van de werkgevers en niet van de politiek. En toch bemoeien ze zich met de pensioenfondsen. Terwijl de directeuren ervan op onze hand zijn!
Dàt banken goede buffers moeten hebben, snappen we. Er kan een bankrun ontstaan. Dat hebben we gezien in 2008. Maar wààrom worden pensioenfondsen net zo streng aangepakt als banken? Dat snappen we niet!
De Nederlandse bank verplicht de fondsen een volkomen misplaatste 'rekenrente' te gebruiken - die gezien die 1400 miljard euro vermogen - volkomen misplaatst is.
Pensioenfondsen kunnen nooit en te nimmer een bankrun veroorzaken!!

De vakbonden hebben vorige maand - op een dag - in 8 verschillende grote steden - tienduizenden mensen op de been weten te krijgen. Zelfs de politie in Enschede deed demonstratief mee met dienstauto's naar het Malieveld.
Het is duidelijk. De acht en een half miljoen betrokkenen in Nederland zijn kwaad.
Doe daarom allemaal 29 mei met ons mee, op onze landelijke manifestatie, omdat de politiek van ons pensioenstelsel moet afblijven. Er worden gratis treinkaartjes beschikbaar gesteld.
In de pauze kunt u aan onze FNV kaderleden, die hier aanwezig zijn, vragen stellen.
Ik dank u voor uw aandacht.

RM, Enschede, 1 mei 2019 (20.50 - 21.00 uur)