Beste Leo Prick,
Altijd lees ik uw rubriek met aandacht. Heel vaak bent u toch wel erg vaag. Meestal ben ik het met u eens; heel soms niet. Ik schrijf u bijna nooit, want heb andere dingen aan mijn hoofd, maar bemoei me heel graag met zaken aangaande onderwijs. Alles stoort me, zowel bij BO, VMBO, VWO, HBO als WO, maar heb geen zin er dan maar “vanuit te gaan dat Belgisch onderwijs beter is”.
Wat me momenteel het meeste stoort is dat niemand schijnt te beseffen dat in het WO er alleen nog maar onderwijs wordt gegeven en dat onderzoek compleet verdwenen is. In de eerste geldstroom gaat al het geld naar onderwijs, zelfs niet meer naar eerste geldstroom AIOers. Daar kwam ik een jaar of acht geleden achter toen al die discussie speelden over onderzoeksscholen en onderzoeksinstituten. De vakgroepen die ik ken hebben geen eerste geldstroom onderzoeksplaatsen meer; dus ook geen AIOers. Al het geld dat binnenkomt, verdwijnt naar onderwijs of naar practica, en zelfs practica verdwijnen meer en meer omdat er domweg geen geld meer is.
Iedereen zwijgt als het graf over dit fenomeen, bang om (nog) meer studenten te verliezen. Iedereen is naast zijn onderwijstaak, in zijn/haar schaarse uurtjes, meestal in weekenden, in de eigen tijd, ten koste van zijn gezin, ook nog razend druk om voorstellen te schrijven om geld te kunnen genereren voor – als je mazzel hebt - een klein onderzoeksplaatsje; vaak zelfs alleen nog maar om je eigen positie te kunnen handhaven. Onvoorstelbaar in een land als Nederland in een land in West-Europa.
De universiteiten zijn dus al verworden tot HBO-instellingen (burchten van onderwijs & lesboeren) [1]. Alleen met dit verschil dat docenten van HBO betere onderwijskundige en didactische vaardigheden hebben (!) en betere verstandhouding en contacten met het bedrijfsleven hebben en dus veel relevante stageplaatsen. Het WO heeft traditioneel veel en veel minder contacten met bedrijfsleven en stageplaatsen omdat ze vroeger gewoon betere universiteitslaboratoria hadden en opleidingen nu eenmaal theoretisch bedoeld waren. Een stageplek was niet nodig en feitelijk not done. Daar was/is het HBO nu eenmaal (traditioneel en nu nog) veel beter in.
In de periode 1982 – 2002 is het budget van O&W met 52% gedaald (Bron Volkskrant, 1994). Kortom universiteiten zijn bewust naar de klote aan het gaan. Dat om de onderwijstaken naadloos in elkaar te laten vloeien. Het is nu zelfs al te laat het tij te keren. PvdA deed net zo hard mee dan CDA en VVD. Men wilde gewoon geen goed opgeleide zelfstandig denkende kinderen en jongvolwassenen, zoals de 1964 – 1975 generatie, meer hebben.
Dat ouders, hun kinderen en de kiezers dit pikken. Onvoorstelbaar.
Rik Min (1946, Bergen NH)
· wetenschappelijk medewerker/ambtenaar (1975-2005) (Delft, Utrecht, Rotterdam, Maastricht, Twente);
· diverse jaren lid van U-raden, F-raden en andere raden;
· xxxx [2];
· nu zelfstandig adviseur (www.acone.nl).
Kantoor:
053 -
4.30.30.73
r.min@hetnet.nl
www.acone.nl
Prive:
053 -
4.763.881
r.min@worldmail.nl
home.hetnet.nl/~r.min
Postadres:
[1] Lees hier svp. niets, maar dan ook niets, ten nadele van het HBO. Het zijn met recht rotsen in de branding.
[2] Lees mijn boek, eBook, op internet: de koude oorlog: 60 jaar leugens en bedrog: http://home.hetnet.nl/~r.min/pol