Video

Satellieten

Je kijkt vast en zeker wel eens naar het weerbericht op TV. Tijdens dit weerbericht zie je beelden van het weer. Je ziet bijvoorbeeld een grote witte wolk, die in een rap tempo over Nederland schuift. Nog even, en hij zit boven Duitsland.
De beelden die je dan ziet, komen van een weersatelliet. Ze zijn gemaakt op grote hoogte boven de aarde.
Eigenlijk is een weersatelliet geen echte satelliet. Een echte satelliet is een hemellichaam,
dat rond een planeet draait. De maan is een satelliet van de aarde. Een weersatelliet is een "kunstmatige" satelliet: hij is door mensen gemaakt en in de ruimte gebracht. Een ander woord voor zo'n satelliet is: kunstmaan. Net als de echte maan draait een kunstmaan om de aarde.
Het belangrijkste onderdeel van de weersatelliet is de stralingsmeter. Daarmee maakt hij opnamen van de wolken en het aardoppervlak. De stralingsmeter is geen gewone camera. Er zit geen filmrolletje in. De stralingsmeter meet het zonlicht dat door de wolken en de aarde wordt teruggekaatst. Zeeën en oceanen kaatsen weinig licht terug. Water heeft op de opnamen dan ook een donkere kleur. Wolken weerkaatsen wel veel licht. Die zijn op de opnamen wit. En land levert meestal een grijze tint op.

Op satellietbeelden kun je orkanen ook heel goed bekijken. Kijk maar op de video!


Deze pagina werd voor het laatst gewijzigd op:

Home