Zonneboiler

(prototype met parallelle instructie)

Op deze pagina zie je een applet met een simulatie van het gedrag van een zonneboiler. Druk op deze knop ('start de simulator') en laat daarna het model lopen (via 'continu'). Je ziet gedurende twee dagen (2 x 24 uur) enkele fenomenen: met name de zon (geel) die om 6.00 uur opkomt en om 18.00 uur onder gaat en tegelijkertijd de temperatuur grafisch weergegeven worden in drie van de tien segmenten van het boilervat (rood, groen en paars).

Op deze pagina zie je verder allerlei soorten nuttige instructie en leuke opdrachten. Probeer het maar gewoon. Stoor je niet aan al de verschillende windows; later - bij het echte experimenteren - heb je er gemak van.

De tijd loopt in uren. (Zie het tellertje met de tijd rechts onder.) Laat de simulatie de eerste keer gewoon uitlopen. Restarten kan altijd nog. Doe daarna de opdrachten; één voor één.

-        -

-        -

Het model kent 10 segmenten waar het water allemaal doorheen loopt. Elk segement is iets later warm. Uit het bovenste segment kan - met een pompje - water worden getapt. Tip: Doe de eerste opdracht eens. Je ziet dan dat de 10 segmenten niet allemaal tegelijkertijd even warm worden als segment 5. In segment 5 komt het warm(st)e water. Hoe komt dat, denk je? Kijk goed naar het conceptuele schema.

Ergens op het dak van een hotel in Oost Nederland
staat een dergelijke zonneboiler (waarschijnlijk van dezelfde ontwerpers):


Wandplaquette AC Hotels & restaurants; Holten; langs de A1; richting Amsterdam. Op deze plaquette zie je de temparatuur van het water in het boilervat, de buitentemperatuur en de belasting van de totale installatie.

- - - -

Rik Min. Enschede, 10 Mei 2000.