Het weer                      

z o n

De zon lijkt voor ons op Aarde niet zo bijzonder groot. In werkelijkheid is de zon heel groot, ongeveer honderd keer groter dan de Aarde. De zon lijkt zo klein omdat hij zo ver van ons vandaan staat, namelijk 150.000.000 (150 miljoen) kilometer. Stel je voor dat je met een auto rijdt met een constante snelheid van 100 kilometer per uur. Dan zou je over 170 jaar op de zon aangekomen. Zo groot is de afstand. Het licht van de zon heeft ook tijd nodig om naar de aarde te "reizen". Maar het zonlicht doet er geen 170 jaar over.                                                                           

Hoe lang denk je dat het zonlicht over de afstand tussen de zon en de aarde doet?

85 jaar
40 uur
8 minuten
800 seconden

 

De zon verwarmt de aarde, maar niet overal met dezelfde kracht. Dit veroorzaakt verschil in temperatuur. De temperatuur, of eigenlijk de temperatuurs- wisselingen, wordt gemeten met een thermometer. In een thermometer zit kwik. Kwik is een vloeibaar, zilverwit metaal. Bij mooi weer stijgt het kwik en bij slecht weer daalt het kwik. Een thermometer geeft de maximum - en minimumtemperatuur. De temperaturen verschillen per land. Hoe warm en koud het in een land wordt, hangt af van het klimaat .

Omrekenen

Fahrenheit...

Celsius........
 

Wij kennen het systeem van Celsius, waarbij water bij 0 graden bevriest (het vriespunt) en bij 100 graden kookt (kookpunt). Dit is niet overal hetzelfde. In andere landen wordt het systeem van Fahrenheit gebruikt. Hierbij ligt het vriespunt bij 32 Fahrenheit en het kookpunt bij 212 Fahrenheit. Vul hierboven het aantal graden Celsius of Fahrenheit in een van de balken in. Klik dan met de muis buiten de balk en zie de omrekening.