Welkom

Flora

Braamstruik

Gewone Braam Rubus fructicosus

 

Braamstruiken groeien overal ter wereld tot in de woestijn toe, waar ze soms in brand staan. De braam is familie van de framboos. De struik groeit veel aan bosranden. Er zijn veel gekweekte vormen met extra grote vruchten.

Vroeger vlocht men de stekelige stengels om pas geplante bomen om veevraat tegen te gaan. Na een verregende zomer  zitten de struiken vol vruchten, dik glanzend en zeer sappig. Heerlijk om ze vers geplukt met wat suiker en slagroom te eten als toetje of zo maar direkt na een wandeling. Jam of gelei krijgen een extra volle smaak als men er een paar onrijpe vruchten aan toevoegt.
Zure appels, zoals die nu van de boom vallen, zijn uitstekend te combineren met bramen. Bij een verhouding van een deel appels op twee delen bramen blijft de typische smaak behouden en wordt jam makkelijk stijf.
Om dan nu eindelijk de jam te kunnen maken aan een liter sap met vruchten een kilo suiker toevoegen en aan de kook brengen. Een poosje lekker laten pruttelen. Als een druppel op een koud bord gelijk stijf wordt, afschuimen en in schone, droge, warme potjes doen. Zet de potjes altijd even op de kop, zodat alle lucht, die er in zit, door de hete vloeistof gesteriliseerd wordt.
Met geleisuiker kan het ook heel goed: aan 750 cc sap een kilo geleisuiker toevoegen en verder de aanwijzingen op de verpakking volgen.
Meng eens in plaats van suiker wat van deze jam door de appels, wanneer je appeltaart gaat bakken. Het resultaat is verrukkelijk!

 
 

Roomvla met bramen

Dessert voor 6 personen
* 4 blaadjes gelatine * 4 dl vanillevla * 6 eetlepels advocaat * 1 doosje bramen * 6 eetlepels bramenjam * 1,5 fl sinaasappelsap * 1/4 liter slagroom * 3 eetlepels suiker * 12 lange vingers * 1 glas Grand Marnier of Amaretto * 1/8 liter slagroom voor de garnering * 1 eetlepel suiker

Voorbereiding:
Week de gelatine een paar minuten in koud water. Doe de vla in een kom en klop er de advocaat door. Was de schoongemaakte bramen en laat ze uitlekken. Houd 6 mooie exemplaren achter voor de garnering. Doe de jam met het sinaasappelsap in een kom en roer door elkaar. Klop de 1/4 liter slagroom stijf met de suiker. Leg de in stukjes gebroken langer vingers op een bord en bedruppel ze met de likeur. Los de uitgeknepen gelatine op in een scheutje kokend water en roer de helft door de vla en de andere helft door het jammengsel. Roer goed zodat er geen gelatineklontjes ontstaan. Schep de verse bramen door de jam. Verdeel de helft van de vla over glazen dessertschaaltjes. Verdeel er de lange vingers over en schep er het afgekoelde jammengsel op. Dek af met de resterende vla en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Afwerking:
Klop de slagroom voor de garnering stijf met de suiker. Garneer de puddinkjes met een toef slagroom en een achtergehouden braam.

Bereidingstijd: circa 25 minuten, de koeltijd niet meegerekend.
 

[Welkom] [Boomlaag] [Struiklaag] [Kruidlaag] [Quiz] [Links]