Juridisch

Copyright is een belangrijk aspect van wat we intellectual property rights (IPR) noemen. Dit eigendomsrecht is een complex aspect binnen de wetgeving. We zullen hier dan ook niet dieper op ingaan.

Het is belangrijk dat mensen die websites maken kennis hebben van copyright zodat ze zelf de wet niet overtreden, maar ook zodat ze hun eigen werk kunnen beschermen. Het probleem is dat het nu technisch eenvoudig is om iets te dupliceren zonder kwaliteitsverlies. Copyright zoals ondertekend door Congress or the Berme Convention had dit niet voorzien. Politiek is het momenteel een hot-item.

Waneer is het gebruik van materiaal van derden op het WWW strafbaar? Is het opslaan van HTML broncode in strijd met copyright? Is het hergebruiken van bestaande HTML broncodes in strijd met copyright? Technisch gezien is het in de context van het world wide web eenvoudig om de regels te overtreden ten aanzien van copyrights. Indien uw een website bezoekt  slaat uw webbrowser de webpagina op in het RAM van de computer . Het binnenladen van een website in het RAM van de computer is in principe al voldoende om de regels te overtreden. Er wordt dan namelijk een kopie gemaakt op de computer!

Het gebruik van broncodes van derden is binnen de huidige toepassingen heel eenvoudig. Een ieder lijkt te knippen en te plakken om zo op deze wijze tot mooie resultaten te komen. Even een plaatje zoeken op Internet.. "Oh , dat is een leuke site, zo wil ik het ook. Wat is de broncode?". Alles op het web zou voor niets zijn…

Wel zullen we proberen een beeld te scheppen van een aantal belangrijke juridische aspecten die in grote mate een rol spelen. De begrippen "fair use" en "public domain" zijn daarbij onmisbaar.

Fair use
Met fair use wordt bedoeld het gebruik maken van werk van anderen op een eerlijke en verantwoorde wijze.

 

Stel dat een leerling voor een verslag een model wil gebruiken die op het WWW staat gepubliceerd.  Desbetreffende student kopieert dit model en past het in het verslag. Is dit in strijd met het copyright?

 

Indien de leerling de bron vermeldt mag je stellen dat dit onder het gebied van "fair use"valt. De leelring gebruikt het model in het kader van de studie, zonder commerciele doeleinden, voor een beperkte groep en laat door de vermelding van de bron zien dat het model bedacht is door een ander.
Indien de leering geen bronvermelding gebruikt en binnen het verslag beoogt dat het model zelf bedacht is, kan gesproken worden van plagiaat. U ziet, er is weinig verschil met de copyrights zoals die gelden voor producten buiten het WWW.

 

Public domain
Indien de eigenaar zijn of haar producten voor niets beschikbaar stelt voor anderen, valt het product onder het  "public domain". Dit betekent dat er geen sprake meer is van copyrights en dat een ieder het product kan gebruiken. Let wel, het kan heel goed zijn dat er bepaalde randvoorwaarden aan worden gesteld. Deze kunnen bij software bijvoorbeeld verpakt zijn in de zogenoemde "read me" files.
Sommige instanties, bedrijven, kennen libraries, waar je royalty free gebruik kunt maken van afbeeldingen.
Dit wordt ook wel clip-art of clip-media genoemd. Let wel, hier geldt veelal nog steeds copyright. Het valt niet echt onder het public domain". In principe heeft u dan betaald voor een boek of een cd-rom waardoor u gebruik mag maken van de producten.

Een voorbeeld van een library die wel onder het "public domain" valt, is deze site:
http://euclid.acs.nmu.edu/~randy/Pictures/
 

Out of copyright
Hiervan is sprake indien de termijn waarop het copyright geldt verlopen is. Copyrights duren niet oneindig. Indien de tijd verstreken is, kan een ieder gebruik maken van het product.

Alles op het web zou voor niets zijn.  Dit geldt dus alleen voor dat wat onder het "public domain" valt en wat "out of copyright" is. De rest is in principe beschermd. Ook het kopiëren van bijvoorbeeld HTML en Javascript is juridisch gezien dus niet toegestaan.