Home
Hartfunctie
Risicofactoren
Ziekten
Behandeling
Preventie
Voeding

Voeding

Voeding

Er is een verband tussen bepaalde soorten voeding en hart- en vaatziekten. Een teveel aan verzadigde vetten bijvoorbeeld, verhoogt het cholesterolgehalte in uw bloed en daarmee de kans op hart- en vaatproblemen. Zout kan bloeddrukverhogend werken. En een te hoge bloeddruk vergroot de kans op onder meer een beroerte. Dat zijn dus ongunstige invloeden.

Goede invloeden zijn er ook. Gezond eten verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed en helpt daardoor de slagaders schoonhouden. Het houdt het lichaamsgewicht binnen de perken en kan een hoge bloeddruk helpen voorkomen, zodat het hart niet onnodig wordt belast. Een garantie biedt gezond eten natuurlijk niet. Maar het vraagt weinig moeite en kost niets extra.

Het lichaam heeft bouwstoffen, vitaminen en mineralen nodig. Die komen voornamelijk uit voeding. In zo'n product zitten slechts enkele van de benodigde stoffen. Alleen door voldoende te variëren, krijgt u alle benodigde stoffen binnen.

Wat kunt u zelf doen?

  • vervang vette en volle producten geleidelijk door magere en halfvolle, stap bijvoorbeeld van 48+ kaas over op 30+
  • lees de productinformatie op voedingsetiketten, vergelijk bijvoorbeeld het vetgehalte van margarine met dat van halvarine
  • voer het aandeel groenten en fruit geleidelijk op
  • doe 's wat minder met zout en meer met kruiden
  • vervang bij het bakken en braden de helft van de boter of margarine door zonnebloemolie, olijfolie of dieetmargarine
  • vervang vlees een- á tweemaal per week door vis
  • eet vezelrijk, dus bijvoorbeeld volkoren- in plaats van wit brood
  • drink minstens 1,5 liter vocht per dag
  • ga met een gevulde maag boodschappen doen, dan laat u zich minder snel verleiden tot extra tussendoortjes
  • drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag (minder mag wel)