Inleiding
Electriciteit thuis

Electriciteit thuis

Thuis heb je ook voortdurend met electriciteit te maken. Het begint al als je 's morgens opstaat en je de lamp aandoet. Om de lamp te kunnen laten branden, is er stroom nodig. En zo zijn er zo veel dingen die stroom nodig hebben: computer, koelkast, tv, stereo, vaatwasmachine enz.

Waarschijnlijk weet je al wel iets af van stroom. Misschien heb je wel eens iemand geholpen met het ophangen van een lamp. In ieder geval heb je de meterkast in jullie huis gezien. Daarvandaan lopen er stroomdraden door het hele huis. De stroom moet naar alle stopcontacten en lampen. Stoomdraden zijn ook gevaarlijk. Als je lichaam zomaar met stroom in aanraking komt, kan er best een ongeluk gebeuren. Daarom zit er ook een snoer om de stroomdraden heen, zodat je er niet zo gauw tegen aankomt.

In de meterkast zitten zekeringen. Als er heel veel stroom doorheen gaat, smelt de zekering kapot en valt de stroom uit. Dus als er in huis teveel apparaten tegelijk aan staan, gaat er een zekering kapot en loopt er geen stroom meer door het huis. Gelukkig gebeurt dat niet zo gauw

Ook kan er kortsluiting plaatsvinden.Dit gebeurt als er ergens de stroomdraden tegen elkaar aan komen. De stroom neemt dan de korste weg terug in plaats van eerst door het apparaat te gaan. Dit is niet goed voor de meterkast. De aardlekschakelaar meet dit en schakelt onmiddellijk de stroom uit. Zo kan er geen schade door de kortsluiting ontstaan.

 

 

[Inleiding] [Electriciteit thuis] [Wet van Ohm] [Schakelingen] [Transistor]