Juridisch
Economisch
Technisch
Achtergronden

In een groot aantal van de miljoenen websites die er op de wereld zijn, staan vaak één of meerdere documenten, multimediaproducten of andersoortige zaken, die door de maker van de site zijn ontwikkeld of door iemand anders. Het (her-)gebruiken van deze producten is niet zondermeer toegestaan. In principe rust op dit soort zaken hetzelfde copyright als op zaken die buiten het web om gebeuren.
Toch komt het in de praktijk maar al te vaak voor dat materiaal van derden gebruikt wordt, zonder stil te staan bij copyrights.

Stelt u zich voor; u wilt deze foto gebruiken voor een eigen website die u ontwikkelt voor uw onderwijs.

 

Stel dat u een video wilt gebruiken voor een casus.
U download de video en gebruikt deze voor een eigen site. Mag dat?

Moet u voor het gebruik toestemming vragen?

Ja, u handelt in strijd met het copyright indien u deze foto herbruikt op uw eigen site, zonder toestemming te vragen aan de copyrighthouder.

Dit is sterk afhankelijk van wat de oorspronkelijke eigenaar van de video toestaat. Als de video onder het "public domain" valt, is het herbruiken geen probleem. In veel gevallen is hier echter geen sprake van. Dan bestaat de kans dat u in strijd bent met copyright.

U heeft wellicht gemerkt dat het niet eenvoudig is om te bepalen in hoeverre copyrights op het WWW een rol spelen. Het is ingewikkelde materie. We verwachten niet dat u na afloop van deze site een expert bent op het gebied van copyrights. Wel hopen we u een aantal handvaten te bieden, waarmee u op verantwoorde wijze gebruik kunt maken van materiaal van derden, die op het WWW zijn gepubliceerd.


M
aar wat is nu eigenlijk copyright? Copyright is de wettelijke betekenis van beschermen van uitdrukking. In het Nederlands spreken we ook wel van auteursrecht. Met de boekdrukkunst is in 1556 is de basis gelegd voor het eerste koninklijke octrooi. In 1709 werd de eerste copyrightakte opgemaakt. Deze gaf de auteur het recht van verkoop en het recht van vrijheid om het boek te vermenigvuldigen. Later werd deze wet uitgebreid tot graveren en muziek

Copyright word niet overal hetzelfde geïnterpreteerd . De Engelsen beschermen bijvoorbeeld het exploiteren van de rechten om materiële voordeel te kunnen krijgen. De Fransen zien het meer als bescherming van de auteur. Dit maakt het geheel complex. Om iets meer duidelijkheid te krijgen bekijken we het copyright vanuit drie perspectieven; technisch, economisch en juridisch.