Copyrightgebruiker

Indien u zelf gebruik wilt maken van producten van anderen sta dan stil bij copyrights. Vergeet niet dat het heel frustrerend kan zijn als iemand veel tijd en energie heeft gestoken in een product en een ander met de eer gaat strijken.

Kijk of er sprake is van copyright. Als middels tekst of het copyrightsymbool wordt aangegeven dat er sprake is van copyrights, ga hier dan integer mee om.
Let erop dat het gebruik van een symbool of tekst niet verplicht is. Elk element op webpagina's kan dus in principe beschermd zijn met copyright. Ook al wordt dit niet aangegeven! Bij twijfel wordt aangeraden een expert te raadplegen.

In twee gevallen is het gebruik van elementen van anderen zonder meer toegestaan:

    1. Als de auteur nadrukkelijk vermeldt dat anderen gebruik mogen maken van zijn/haar werk. Met andere woorden het product vrij geeft binnen het "public domain".

    2. Als de geldigheidsduur van het copyright is verlopen.

Een product valt onder het "public domain" indien de eigenaar zijn of haar producten voor niets beschikbaar stelt voor anderen. Dit betekent dat er geen sprake meer is van copyrights en dat een ieder het product kan gebruiken. Veelal wordt dit aangegeven middels tekst. Let wel, het kan heel goed zijn dat er bepaalde randvoorwaarden aan worden gesteld. Deze kunnen bij software bijvoorbeeld verpakt zijn in de zogenoemde "read me" files.
Sommige instanties, bedrijven, kennen libraries, waar je royalty free gebruik kunt maken van afbeeldingen.Dit wordt ook wel clip-art of clip-media genoemd. Let wel, hier geldt veelal nog steeds copyright. Het valt niet echt onder het public domain". In principe heeft u dan betaald voor een boek of een cd-rom waardoor u gebruik mag maken van de producten.

Met fair use wordt bedoeld het gebruik maken van werk van anderen op een eerlijke en verantwoorde wijze. Een aantal veel voorkomende toepassingen van het gebruik van producten van anderen worden nu toegelicht in het kader van "fair use".

De meest voorkomende elementen die op het WWW worden ge(her-)bruikt van en door anderen zullen kort worden besproken.

Gebruik van tekst
In principe geldt hiervoor hetzelfde copyright als op producten die buiten het WWW vallen. Het overnemen van hele documenten en het publiceren van gedownloade artikelen in eigen schriftelijk lesmateriaal is veelal niet toegestaan. Vraag de auteur om toestemming. Let er weer op of er sprake is van plaatsing in het "public domain". Indien u gedeelten van tekst gebruikt, maak dan gebruik van referenties. Door vermelding van de bron maakt u op verantwoorde wijze gebruik van werk van anderen. De APA-manual kan u helpen om op goede wijze te refereren.

Gebruik van links
Op websites wordt er regelmatig gebruik gemaakt van lijsten met links.  Is er sprake van copyright ten aanzien van links?
In principe is een link een URL,vergelijkbaar met het adres van een straat. In feite mag iedereen deze zo gebruiken. Op een link geldt dus geen copyright. Bij een lijst van links, waar op enige wijze gebruik is gemaakt van creativiteit, bijvoorbeeld op- of aanmerkingen bij de links, geldt copyright wel. Ook als de lijst is gealfabetiseerd zou je kunnen spreken van copyrights. Echter bij het gebruik van enkele links uit een lijst bent u waarschijnlijk niet in overtreding.

Databases
Databases zijn niet copyrightable.

Audio
Bij muziek zijn verschillende rechten verbonden, namelijk de uitvoerrechten , synchronisatierechten en mechanische rechten. Daarom is het aan te raden "librarymusic" te gebruiken. De BUMA/ STEMRA rechten zijn dan niet van toepassing.  De regelgeving voor copyright op audio is heel complex. Raadpleeg bij twijfel een expert.

Foto's
Op foto's is veelal sprake van copyright. Ook hiervoor raden we aan om gebruik te maken van "libraries" die op het internet te vinden zijn.

Video en animaties
Ook ten aanzien van video en animaties zal in veel gevallen sprake zijn van copyright. Gebruik alleen materiaal dat onder het 'public domain" valt of waarbij sprake is van toestemming van de eigenaar. Vraag anders om toestemming voor gebruik..

Applets
Het is niet toegstaan om zonder toestemming  applets te gebruiken van derden. Denkt u echter dat het mogelijk is om deze applet te kopieeren en toe te passen binnen uw eigen site? Dit is een voorbeeld waarbinnen gebruik is gemaakt van applets.  


Deze simulatie is met toestemming van de ontwikkelaars: Hoitink,W.,& Hoving,M.,& deGoeijen,J.& Min,R.(1999) opgenomen op deze pagina.

Probeert u het maar eens. Is het gelukt?

 

 

Het kopieeren van applets is niet mogelijk. Ook de broncodes van applets zijn voor u niet te lezen. Applets zijn op een goede wijze beschermd tegen het ongeoorloofd gebruik maken door anderen.