Copyrighthouder

Stel dat u wat van uzelf op het Web publiceert. Op welke wijze kunt u duidelijk maken dat er sprake is van copyright? U zou dit bijvoorbeeld aan kunnen geven door middel van tekst, waarin u aangeeft dat u niet toestaat dat anderen zonder uw toestemming gebruik maken van uw product. In principe is het gebruik van een symbool of tekst niet verplicht. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor het gebruik van materialen van het web. Elk element op webpagina's kan dus in principe beschermd zijn met copyright. Ook al wordt dit niet aangegeven!

Er zijn twee uitzonderingen:

    1. Als de auteur nadrukkelijk vermeldt dat anderen gebruik mogen maken van zijn/haar werk. Met andere woorden het product vrij geeft binnen het "public domain".

    2. Als de geldigheidsduur van het copyright is verlopen.

Een manier die vaak gebruikt wordt is het opnemen van de volgende elementen:

    - Het copyright symbool ©
    - De term "Copyright"
    - Het jaartal van de publicatie
    - De naam van de copyrighthouder
    - De zin "All Rights Reserved"

Voorbeeld:

 Copyright © 2000 Naam Instantie

 Alle Rights Reserved

De term "Copyright" is dus niet vereist. Het Copyrightsymbool © wordt in veel landen gebruikt en heeft het voordeel dat mensen over de hele wereld weten dat er sprake is van copyright.

 

 

Stel Dhr. Jansen, docent Wiskunde, wordt ingehuurd door de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) voor het ontwikkelen van lessen. Hij heeft een aantal lessen ontwikkeld en plaatst één van de lessen op het Web zodat collega-docenten kunnen zien wat hij heeft ontwikkeld.
Hij geeft met de volgende toelichting aan dat er sprake is van copyright:

 © 2000 B. Jansen

Alle Rights Reserved

Waar heeft dhr. Jansen niet bij stilgestaan?

 

 

De wettelijke eigenaar van het copyright is niet per definitie de auteur of maker van het werk.
Doorgaans komt het voor dat werk wordt gemaakt in opdracht van de werkgever. Daarbij worden contracten en overeenkomsten opgesteld, waarbij gewoonlijk wordt afgesproken dat het bedrijf of de organisatie de rechten krijgt. In dit geval zullen de rechten normaliter in handen zijn van het SLO. Hij is dus zelf in strijd met het copyright indien hij geen toestemming heeft gevraagd aan het SLO.

 

In veel gevallen wordt het niet zo nauw genomen met de copyrights op het WWW. Indien u wat van uzelf publiceert op het WWW, houd dan rekening met het feit dat het eenvoudig is om middels "cut and paste" uw product of delen ervan zonder kwaliteitsverlies te kopieeren. Of het nu afbeeldingen zijn, tekst, video of animaties. Zelfs de broncodes van de website zelf kunnen gemakkelijk worden afgelezen en herbruikt.

Om het voor derden moeilijker te maken om ongewenst gebruik te maken van producten die door u zijn ontwikkeld, kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van passwords. Uw informatie wordt dan alleen beschikbaar voor zij die het password kennen. Het nadeel kan dan echter zijn dat maar een beperkte groep kennis kan nemen van uw product. Men is momenteel bezig met onderzoek naar de mogelijkheden van een watermerk. Zoals het er nu naar uit laat zien blijft het echter vooral een kwestie van waarden en normen. "Fair use" is daarbij een sleutelbegrip.