=== weblog ===

Rik Min

Commentaar op het nieuws

=== 2007 ===

U wilt reageren? Klik hier. Let op: uw commentaar wordt niet t.a.t. geplaatst.

moslimfundamentalisme is gecreeerd

Enschede, 25 dec. 2007. Tot 30 jaar gelden bestond het moslimfundamentalisme niet. Het is bewust door Washington uit de kast gehaald om links kapot te maken. Het begon in Afghanistan. In 1979 werd daar het moslimfundamentalisme met behulp van Saoedie Arabie door het Pentagon uit de kast gehaald, notabene met de Democraten in de USA regering. Brezinski was de leidende man: hij gaf toe "het moslimfundamentalisme met Jimmy Carter gecreeerd te hebben". (zie elders op mijn site.) Idem dito heeft Israel toentertijd het moslimfundamentalisme gefaciliteerd, aangewakkerd, met geld gesteund en ingezet als wapen om de PLO te elimineren. Dat is (ook) gelukt. De geest is nooit meer in de fles teruggeweest...

Mythische proporties

Enschede, 24 dec. 2007. Ahmadinejad heeft nooit gezegd dat de Holocaust "een mythe" is. De Holocaust is "tot mythische proporties opgeblazen" heeft hij in het Engels gezegd. (Zie elders op mijn site.)

Je kunt mensen alles wijsmaken

Enschede, 21 dec. 2007. Je kunt mensen tegenwoordig alles wijsmaken. Vooral Nederlanders. Neem bijvoorbeeld de blijkbaar onuitwisbare gedachte dat werkgevers een deel van jouw pensioen en jouw belasting betalen. Het 'werkgevers'-aandeel noemen ze dat. Niets is minder waar. Hoe durven ze dit soort dingen te zeggen; en dat in Nederland; al tientallen jaren lang. Het is allemaal gewoon jouw geld, dat jijzelf verdient hebt; niet jouw baas.

Derde wereldoorlog wordt dezelfde als de Eerste Wereldoorlog

Enschede, 18 dec. 2007. Nu de voormalige Sovjet republieken in de klauwen van het roofkapitalisme zijn gevallen is de situatie in de wereld weer zoals voor 1914. Mede dat in die periode 1850 tot 1914 de wereld ook in een intense periode mondialisering, globalisering, met alles wat daar bij kwam: moordende concurrentie tussen rivaliserende kapitalistische staten, armoede, prijzen die door economische misere enorm naar beneden gingen, waardoor er voor de arbeiders geen droog brood te verdienen was (is) (en er alleen maar tienduizenden kutbaanjes zijn), investering over de hele wereld, etc. was (is), zal die crisis tot een mogelijke derde wereldoorlog leiden. Het was toen de tijd van Dickens en pure armoede die op straat overal merkbaar en te zien was. Net als nu. Die derde wereldoorlog vertoont dezelfde trekken en zal de delfde oorzaken hebben als de eerste wereldoorlog; niet de tweede, want die was tussen twee systemen. Deze Derde Wereldoorlog (WO III) zal puur om de macht gaan binnen de kapitalistische wereld. Hij zal meedogenloos zijn. Zal de USA hem ontketenen? Het fascisme - wie niet voor mij is is tegen mij en liegen of het gedrukt staat - is er al aan de macht.

Wat is een eigenaar?

Enschede, 4 dec. 2007. Ontelbare mensen - vooral managers - weten niet meer wat een eigenaar is of doen net alsof ze dat niet meer weten. Zowel bij de pensioenfondsen speelt dat als bij goede doelen, loterijen en bij schoolbesturen. Ook bij bedrijven. Mensen die met geld of bezittingen van anderen omgaan, gaan op een gegeven moment blijkbaar denken dat datgene waar ze de leiding over hebben gewoon van hen is. Heel soms stelt iemand daar vragen over. Veel anderen lijken te slapen: tweede kamerleden, vakbonden en zelfs euro-parlementariers, etc.
We zien dat momenteel bij de pensioenfondsen. Eerst ging het in Rotterdam over 2 miljard 'spaargeld' en 600 miljoen transaktiekosten, die Fortis betaalde aan een onduidelijk stichtingsbestuur. Dat bestuur stak die 600 miljoen deels in eigen zak en gaf het deels "aan goede doelen". Dat bedrag hoorde natuurlijk bij die 2 miljard en niet bij dat bestuur. De vakbonden beginnen nu eindelijk een beetje wakker te worden. Het parlement ook. Het Tweede Kamerlid Pieter Omzigt (CDA) uit Borne en Mariette Hamer (PvdA) stelden vorige week eindelijk kamervragen over deze zaak die feitelijk al 5 jaar en langer onduidelijker en onduidelijker begint te worden. Deze twee vroegen zich zelfs af "wie de eigenaar eigenlijk is van alle pensioengelden", d.w.z. 600 MILJARD totaal, aan ingelegde gelden! Blijkbaar is er een erg groot probleem voor sommigen. Ik wist dat al lang. Ik hoorde - jaren geleden - al eens een vrouwelijke euro-parlementarier van GL op de radio horen zeggen "dat managers de kapitalisten zijn". Blijkbaar kende zij toen al niet meer het verschil tussen een aandeelhouder en een manager. Dat dit soort vragen gesteld moeten worden maakt voor mij duidelijk dat er echt iets aan de hand is. Juridisch of politiek; dat is nog niet duidelijk. Maar sommigen weten daar veel, veel meer van. Dat moet snel boven tafel komen. De macht van de machtigen in Nederland dient door ons gekend te worden; en mag niet in wolken van mistige rook verhuld blijven.

Vandaag stond in de Volkskrant dat managers op scholen ook denken dat de school van hen is; zo bleek uit de verhoren in de parlementaire onderzoekscommissie onderwijs. Bestuurders zijn het opvallend eens over wie "de eigenaar van het onderwijs is", "namelijk zijzelf", aldus de Volkskrant. Docenten werden door hen als 'een werksoldaat' gezien en als remmer van vernieuwing. Bestuurders begonnen de ondernemer uit te hangen.
Al sinds jaar en dag denken directeuren van liefdadigheidsinstellingen ook dat als 'ze' een miljoen voor een goed doel ophalen, ze dat miljoen op de bank mogen (moeten) zetten en gewoon de rente (alleen) aan het goede doel geven. Ze zeggen dan rustig: "kijk toch ik heb dat miljoen in de loop der jaren toch (door-)gegeven...". Dat uitbetaalde bedrag is echter alleen maar de rente. Terwijl het basiskapitaal zich nog steeds 'ergens' bevindt. Van de echte eigenaren schijnt het niet meer te zijn; zeggen sommigen. "Die hebben (inmiddels) toch gekregen waar ze juridisch recht op hebben". "Nou dan". "Niet zeuren".

De wereld op zijn kop

Enschede, 23 nov. 2007. Vandaag in de Algemeen Dagblad: “Palestijnen tegen joodse staat”. (En terecht. Duidelijker en eerlijker kan het niet gezegd worden.)
“Palestijnse onderhandelaars verwerpen de eis van Israël om te worden erkent als joodse staat”. “Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat noemt deze eis onacceptabel”. “Erkenning van joodse staat komt neer op discriminatie. Geen ander land ter wereld verbindt zijn nationale identiteit aan een religieuze identiteit". Aldus het AD van vandaag. Duidelijker kan de zaak waar het om gaat, niet gezegd en geschreven worden. 1.2 miljard moslims en arabieren vinden dit. De Palestijnen hebben daarom dan ook absoluut het recht om tegen het zionisme te zijn en tegen de joodse staat te strijden. Zoals het ANC - toentertijd - tegen de blanke staat. Met deze stellingname geven de Palestijnen – impliciet - duidelijk te kennen dat het jood-zijn – in ieders ogen - een religie is. Tot twee eeuwen geleden dacht iedereen er ook zo over. Dat is historisch bewijsbaar. Daarna is de Babylonische spraakverwarring door anti-semieten begonnen door Hitler uitgewerkt en na de oorlog door zionisten als feit gekoesterd. Dat joden een volk zijn is dan ook 18e, 19e en 20ste-eeuws een fabeltje. Eerlijke, oprechte etnologen en antropologen kunnen ons dat beamen. Velen kunnen niet tegen deze waarheid. Het zij zo.

De wereld op zijn kop

Enschede, 6 nov. 2007 Vandaag stond de wereld echt op zijn kop. (Nog niet iedereen heeft het evenwel door.) (Alleen de communisten en de kapitalisten begrijpen en beseffen de draagwijdte van de gebeurtenissen pas.) De Amerikaanse Citibank werd in een klap 260 miljard dollar (!!!) minder waard op de beurs en een Chinese oliemaatschappij werd vandaag de grootste maatschappij ter wereld... De Citibank was de grootste bank ter wereld. Hun ceo trad af en de Chinezen rukten op. Wie had dat gisteren kunnen denken?

Als dit geen fascisme is?

Enschede, 18 okt. 2007 Vandaag stond in de ‘Twentse Courant Tubantia’ met een vette kop dat Bush met “een wereldoorlog dreigt”. Hij wil Iran aan vallen. Terwijl op 2 febr. 2007 Chirac notabene nog gezegd heeft dat “een of twee Iraanse kernbommen zo erg niet is”. “Dat land zou ze toch nooit kunnen gebruiken”. “Waar zullen ze hem moeten laten vallen”. “Hij zou nog geen tweehonderd meter onderweg zijn of heel Teheran zal al tegen de vlakte zijn”. Aldus Chirac. En dat standpunt deel ik met hem.

De Israel-lobby en de neo-cons

Enschede, 17 okt. 2007. Het boek van Mearsheimer en Walt, ‘de Israel-lobby’ (Uitgeverij Atlas) bewijst iets, wat wij allang wisten, dat niet "de olie" de zaak was waar het de USA om ging (zoals o.a. Moore en Chomsky geloofden); want 'de olie' was feitelijk namelijk al in handen van de Amerikaanse multinationals; hooguit dat Bush wilde verhinderen dat die Amerikaanse kapitalisten de olie aan de meest biedende, China, zouden verkopen, en verder om hooguit om nog meer grip te hebben op de prijsbepalingsmechanismes, maar - en het staat hier zwart op wit - dat het Israel was, de israelische geheime dienst, de neo-cons en de Israel-lobby die wilden dat Saddam van de aardbodem zou verdwijnen (blz. 320 en 324 - 330). De olie-multinationals vonden de hele Irak-oorlog zelfs maar 'gekkenwerk' (blz. 320, 2 regels van onder.) Alle zogenaamde 'bewijzen' 'over massavernietigingswapens Saddam en zijn regiem', kwamen uit de koker van Israel. Dat staat volgens de schrijvers van dit boek nu wel vast. De reden WAAROM de neo-cons - die de besluiten in de Bush-administratie uiteindelijk namen - zo close (d.w.z. zo twee handen op een buik) met Israel zijn, maakt dit boek echter niet duidelijk; hoewel de tekst op blz. 317 wel iets doet vermoeden. We wisten het natuurlijk allemaal al, maar het blijft schokkend. Vooral die christenzionisten, verbonden met die neocons, gaan door deuren en ruiten. Het zwartmaken van mensen is bij die lui tot kunst verheven. Alles is geoorloofd bij de Amerikaanse zionisten en de Israel-lobby. Iran en Syrie binnenvallen en kapotbombaderen is nog niks. Valse informatie, no problem. Valse beschuldigingen, no problem. De Israel-lobby en de neo-cons flikken echt alles. Langzamerhand worden al die dingen van 60, 30, 20, of 10 jaar geleden – zoals wij die al vermelden – nu ook echt bewezen.

De schrijvers van dit boek zijn geen linkse jongens; integendeel. Ze willen echter wel breken met de ‘’laffe’’ Israel-politiek van zowel de Republikeinen als de Democraten: “OMDAT het Amerika schaadt”. Dat is hun drive. Zeer conservatief ook natuurlijk. Maar laten ze elkaar maar afmaken.

PS. Ik denk zelfs dat het de Israel-lobby is die nu van Bush af wil. Want Bush wil van deze lastposten af. De Israel-lobby heeft momenteel liever een sociaal-democraat. Hillery Clinton? Dat soort politici/politica kun je immers nog alles wijsmaken...

"Van cultuur" of "van geloof"?

Enschede, 15 okt. 2007. Sinds Abou Jah Jah heel erg duidelijk heeft gemaakt dat hij zich beschouwd als "moslim van cultuur" en "geen moslim van geloof", heeft hij het debat over geloof of wetenschap een ontzettend stuk in de goede richting helpen duwen [1]. Zoals elke Griek trots is op ''zijn tempels'' omdat dat de roots van zijn cultuur is en elke Italiaan trots is op de Romeinse beschaving met al zijn goden en godinnen, is die Griek of Italiaan, net als wij natuurlijk niet meer gelovig - want inmiddels bedrijven we de wetenschap (we weten wel beter) - maar trots op wat onze voorvaderen in al hun 'geloof' toch maar aan kunst, schilderingen, beelden, bouwwerken, etc., gepresteerd hebben.... Net zoals over 20, 50 of 100 jaar - als het kapitalisme verdwenen is - sommige mensen sommige reklames nog wel mooi zullen blijven vinden. Christenen, moslims, joden en boedisten zullen wel merken - en uiteindelijk moeten accepteren - dat wat wij of onze en hun kinderen tot de christelijk-joods-islamitische beschaving rekenen, gewoon tot de cultuur behoort en niet tot een geloof, religie of een god. Prima toch!?! De wetenschap heeft sinds de donkere middeleeuwen nu eenmaal alle heilige huisjes en achterlijkheid weten te slechten. Zoals de scheikunde de alchemisten inhaalde, de sterrenkunde de astrologen overbodig maakten en de medische wetenschappen kwakzalvers, zo zullen nog heel wat Nederlanders moeten beseffen dat je je niet kan (blijven) beroepen op oude zekerheden, oude rechten, oude geloven, oude rituelen of oude afkomsten. Vooral neo-conservatieven moeten zich dat goed realiseren. EOers ook; racisten ook; zionisten ook. Hun recht om smerig te handelen, zoals ze nu met hun macht doen, is vroeg of laat voorbij. Voortschrijdend inzicht heet dat.

Voetnoot:
[1] In Trouw, in de lente van 2007.

Je geld of je kapitaal

Enschede, 29 sep. 2007. De kwestie waar het in de pensioenzaken altijd om draait, is dat als je een miljoen ophaalt, voor welk doel dan ook, je de mensen hun geld kunt geven van de rente, die je krijgt, als je dat miljoen een tiental jaren op de bank zet of in aandelen belegd [1].
Na afloop van deze betalingen heb je dan dus nog wel steeds dat miljoen op de bank staan. En anders niet. Sommigen in Nederland vinden dit heel normaal. Negen van de tien NGO's doen het met uw geld, dat u geeft voor hongerig Afrika, net zo. (Nederlandse loterijen doen het ook.) Het is hier zelfs uitgevonden; in de 17e eeuw. Maar het is natuurlijk niet normaal. De beheerders van pensioenfondsen doen ook zo iets. Ze beloven de mensen "een keurig pensioen", maar geven je feitelijk alleen maar de rente van je ingelegde geld. Ze verkopen het ingelegde kapitaal niet, want dat moet "rente trekken voor hun klanten"...
Over honderd jaar hebben de pensioenfondsen dus miljarden aan kapitaal en kunnen ze met droge ogen blijven beweren "dat de klanten hun - ingelegde - geld toch gehad hebben". Ze zeggen er niet bij dat ze het ingelegd kapitaal niet terug hebben uitgekeerd. Dat is waarom Pierre Vinken, van voorheen Elsevier; nu van Aegon, vandaag in de Volkskrant dan ook letterlijk zei: "Het is niet illegaal wat we doen" (Pagina 7, 'Economie': "Havenarbeiders zijn twee miljard kwijt"). Het is natuurlijk wel crimineel; het is immers het geld van de 'klanten'; die 'klanten', havenarbeiders in dit geval, kunnen er dus - legaal - naar fluiten.
Maar wat nog het aller ergste is, is dat de arbeiders en de ambtenaren die levens lang hun pensioengelden hebben afgedragen, feitelijk het kapitalisme in stand houden. Want dit pensioenkapitaal en hun beheerders fungeren als kapitalist; als werkelijke grootkapitalisten. Ze zijn er voor 'hun' winst bij gebaat dat de arbeiders worden uitgebuit. Dus de Nederlandse de arbeiders en ambtenaren buiten hun makkers en direct of indirect ook zichzelf, uit, om winst voor de ABP en de PGGM te maken. De Nederlandse arbeiders en de ambtenaren houden zelfs met 'hun' kapitaal bij de ABP en de PGGM, het kapitalistische systeem in stand en zijn feitelijk - mede door de sociaal-democraten die dit systeem bedachten en goedpraten - kapitalisten geworden [2].... Voetnoten: [1] De oplossing is namelijk dat miljoen direct aan de mensen geven die het betreft, zodat zij het eventueel op een bank kunnen zetten of what ever... [2] Ik ben voor een 'omslag systeem' (bij pensioen-kwesties), i.p.v. een systeem gebaseerd op winst uit aandelen....

Jami en Ellian

Enschede, 28 sep. 2007. De pro-Israellobby in Nederland (Leon de Winter en companen) heeft zich meester gemaakt van de naieviteit van Jami , maar deels ook van de Nederlandse verlichtingsfilosofen. Niet alleen Jami is in de val gelopen maar ook Afshin Ellian en vele criticasters van de islam met hen. De pro-Israellobby probeert wereldwijd een wig te drijven tussen de christelijke wereld en de arabische wereld, om zelf lekker buiten schot te blijven...

Weer Nederlandse dode in Afghanistan

Enschede, 25 sep. 2007. Iedereen weet dat "we" niet in Afghanistan horen. Nederland is die oorlog ingefrommeld. De NATO heeft zelfs het recht niet zich daar met dat land te bemoeien; en dat heeft ze onafgebroken – dus helemaal illegaal – al sinds 1979 gedaan om de progressieve democratisch ontwikkelingen die daar tussen 1978 en 1987 met steun van de Sovjet Unie gaande waren, te verzieken. De Verenigde Naties heeft deze militaire inval NIET toegestaan. Het verdrag van de NATO zelf staat het sowieso helemaal niet toe ‘buiten Europa te vechten’, laat staan een land ‘binnen te vallen’ of ‘regiem changes’ te initiëren. Geen enkel verdrag staat deze militaire inval toe. Terwijl in 1978 er WEL een democratisch gesloten vriendschapsverdrag tussen Afghanistan en de Sovjet Unie was. De Sovjet Unie heeft in die tijd steun verleend aan de democratische beweging die Afghanistan een ontwikkeld land wilde maken. Er waren toentertijd goede universiteiten, goede middelbare scholen, vrouwenemancipatie, industrialisatie, landbouwhervormingen, etc. Alles is daar sinds 1979 door het westen naar de klote geholpen: illegaal gesaboteerd en met vliegtuigladingen vol hypermoderne Stinger-raketten en miljarden dollars ondermijnd. De Sovjet Unie had WEL recht om daar te zijn; zelf de plicht daar op alle mogelijke manieren te helpen! ‘Het westen’ NIET. Zij heeft vanaf 1979 illegaal de Talliban en El Quada geholpen om deze gezonde democratische progressieve ontwikkeling in de kiem te smoren. Dat is inmiddels bewezen, en door de regering Carter toegegeven.

Waar zijn onze politici de laatste 6 jaar zo schaamteloos, zo openlijk en zo openlijk militair mee bezig? Terwijl ze zich niet verantwoorden aangaande de periode 1979 – 2001 van al die geheime missies?. Dat waren huurlingen en kamikaze-figuren. Maar hoe durven ze deze gewone Nederlandse jongens die politiek van toeten nog blazen weten, deze opdrachten te laten uitvoeren?
Ik zou zeggen geeft Afghanistan terug aan de progressieve krachten van weleer.

Schatkist plunderen

Enschede, 18 sep. 2007. Rechtse regeringen hebben het maar makkelijk. Ze hoeven alleen de schatkist maar te plunderen en na vier of acht jaar hun opvolgers, meestal 'links', te beschuldigen dat ze de belastingen hebben (moeten) verhogen... Dat heeft Bush nu gedaan, met zijn krankzinnige uitgaven en zijn onverantwoorde belastingverlaging (zoals A. Coldspan gisteren op de televisie verkondigde). Je ziet dit fenomeen, dit patroon, deze politieke strijdmethode om anderen ervan te betichten de belasting te verhogen, in elk land.

1929

Enschede, 17 sep. 2007. Sinds de beurscrisis van 1929 niet meer vertoond: lange rijen voor een Londense bank met mensen die hun geld van hun bank af halen vanwege angst hun geld binnenkort kwijt te zijn. Dit wordt een hete hete herfst. Welke bank in Nederland zal nu de eerste zijn?

Wie is er jood

Enschede, 13 sep. 2007. Vandaag het boek gelezen over 'het recht om ex-moslim te zijn', geschreven door Jami. Hoe zit dat bij het jood-zijn tegenwoordig? Toen Marx 150 jaar geleden zei dat hij geen jood meer was, was hij geen jood meer. Dat kon toen nog. Bij de overgang van de 18e naar de 19e eeuw begon men echter de joden als een volk en sommigen zelfs als een ras te zien. Voor die tijd werd het joden-zijn gewoon als een geloof gezien. En zo is het. Ook nu nog; ondanks allerlei tegenwerking. Als je geen jood meer bent, ben je het ook niet meer. Hitler heeft dit idee op de meest groffe manier doorgedrukt: eenmaal een jood altijd een jood. Maar het is triester: het zionisme heeft dat standpunt - helaas - overgenomen en meent - door deze verkeerde zienswijze - het recht te hebben op Palestina. In hun lijfspreuk "een volk zonder land heeft recht op een land zonder volk" (Palestina), zitten dus twee zware perceptiefouten (denkfouten).

Pensioenroof

Enschede, 12 sep. 2007. Gisteren protesteerden havenwerkers tegen de roof van hun pensioen. De week daarvoor ook al. Het betreft beleggingen ter waarde van 1.2 miljard euro. Bij deze verkoop heeft de vorige 'eigenaar', de havenbaronnen, 300 tot 600 miljoen euro gekregen. (De krantenberichten zijn onduidelijk over het bedrag dat de vorige eigenaar heeft gekregen.) Aegon, de nieuwe eigenaar beweert dat de pensioenen van de havenwerkers "volledig zijn gegarandeerd". Stel dat dat waar is en de kosten en de baten bij de nieuwe eigenaar (Aegon) precies zo zijn zoals ze bij de oude eigenaar ook waren, dan is er dus iets van waarde dat - plotseling - 300 tot 600 (meer) waard blijkt te zijn. Van wie is dan die extra waarde?
De havenwerkers zijn dus een belangrijk punt - dat enorme consequenties voor andere zaken kan hebben - op het spoor; en hebben gewoonweg gelijk. Ze hebben een enorm punt.
Die "300 tot 600 miljoen zijn (ook) van hen", en "niet (ook) van die vorige eigenaar". De waarde van hun pensioenen is dus 1.2 miljard, plus 300 of 600 miljoen waard (d.w.z. 1.5 of 1.8 miljard)! De uitkeringen kunnen dus omhoog of de premies omlaag! Bij de verkoop van het ABP speelt iets dergelijks.
Wat is het geval? Als iemand iets van waarde beheert (x), en hij verkoopt dat voor de eigenaren voor een bedrag y, waarbij de trekkingswaarde van x niet in waarde zakt, dan is bewezen dat de gehele waarde x+y is; en die x+y is van de eigenaar en niet van de beheerder. De "echte" eigenaren horen de meerwaarde te krijgen en niet de beheerders (de "onterechte" eigenaren). Beheerders horen slechts loon of provisie te krijgen (a).
Bij de privatisering (d.w.z. "verkoop") van het ABP heeft de overheid veel geld gehad. Waar is dat gebleven? En wie heeft dat geld - uit welk potje dan wel - rechtens aan de overheid gegeven? De gepensioneerden hebben zogenaamd "geen mindere trekkingsrechten" (uitkeringen). Ook hun premies "gaan niet omhoog". Werd gezegd. Maar eigenlijk is dat bedrag toen ook gewoonweg geroofd en in de verkeerde zakken terrecht gekomen. Daarvan akte.

RTV Oost

Enschede, 6 sep. 2007. 12:20 - 12.25. Vandaag mocht ik op RTV Oost radio mijn mening geven over de top-salarissen. Nou die is simpel - hij had al eens in een ingezonden brief bij diverse kranten gestaan - het is diefstal. En dit keer van van de aandeelhouders en nu eens niet rechtstreeks van de arbeiders. Natuurlijk worden de arbeiders uitgebuit, maar dit keer eens de aandeelhouders. en indirect natuurlijk nog steeds de arbeiders... De door hen, en hen alleen geproduceerde meerwaarde wordt hen door aandeelhouders en directeuren al 300 jaar bij voortduring afgepakt. Ten tweede zijn de hoge salarissen en de premies als het ware 'zwijggeld'; een beloning voor het steeds maar moeten verlagen van de salarissen, het moeten verhogen van de prijzen en het moeten zwijgen over de echte winsten. Men dient (dus) een "soort NSB-mentaliteit" te hebben. Voor al deze 'deugden' hebben de kapitalisten (dus) veel geld over. In een socialistische maatschappij heb je deze deugden niet nodig. Daarom is socialisme voor iedereen en alles beter. Ondernemende mensen en directeuren worden daar - daarom - gerespecteerd door de bevolking.

Jij verdient het; jouw meerwaarde wordt ingepikt

Enschede, 1 sep. 2007. Elk uur dat jij werkt - voor pakweg 12 euro per uur - verdient een kapitalist er ook 12 euro aan; en soms wel 50 of 100 euro. Dat is de meerwaarde die met jouw arbeid wordt geproduceerd. Iemand pikt dat in. Daarom worden de rijken steeds rijker. Mensen die werken beseffen niet hoeveel ze feitelijk waard zijn. Minstens dus het dubbelen; soms het tienvoudige of meer; veel meer.

Het kapitalisme als oorzaak van alle ellende

Enschede, 20 aug. 2007. Alle ellende in de wereld komt voort uit het kapitalisme; de hedendaagse productiewijze. Zoals alle ellende in de wereld in eerdere dagen uit het feodale systeem voortkwam. Wat kapitaal nu is, was grond toen: je kon het lenen en het bracht een bezittende klasse voort en die bezittende klasse is, om zijn positie te behouden, de oorzaak van alle ellende: crisis, oorlog, bedrog, leugens, roof en doodslag. Het socialisme is het alternatief. Er is geen andere oplossing. Derhalve zal het systeem, de bezittende klasse, er alles aan doen om het socialisme of de socialistische landen kapot of belachelijk te maken.

De beurs

Enschede, 19 aug. 2007. Er zijn ondernemers, beleggers en speculanten. Allemaal hebben ze geheel verschillende belangen bij de beurs en bij de koersen. Dat blijkt maar weer vandaag de dag. De hypoteken zijn het probleem niet; ook het onderpand als zodanig is het probleem niet; de kwestie is dat de waarde van het onderpand, het huis zelf, in elkaar aan het donderen is.

Revolutie

Enschede, 16 aug. 2007. Een land met een economische systeem dat niet in staat is elke burger een baan te verschaffen (passend bij zijn capaciteiten) en niet in staat is iedereen een dak boven zijn hoofd te geven en niet in staat is de economische crisessen aan te kunnen, is gedoemd te verdwijnen en/of een revolutie op zijn dak te krijgen. Het kapitalisme dus. Met andere woorden VVD, CDA en PvdA pas op. De bevolking pikt het niet langer dat ze werkloos is, ontslagen is/wordt, geen huis meer kan krijgen en hun spaarcentjes - binnenkort - niks meer waard zijn.

De eo rukt op

Enschede, 14 aug. 2007. Tegenwoordig zit de eo op TV 1, TV 2 en op TV 3; zelfs bij kinderprogramma's als Sesamstraat en Zeppelin. Hou uw kinderen weg van de buis. Gisteren hoorde ik op de radio bij 'met het oog op morgen' dat de eo zelfs dat programma presenteerde; dus infiltreert! Nee, ze zitten niet stil de neocons van de eo. De 3 VU-heren (Balk, Bos en Rouvoet) steunen dat blijkbaar zeker. Nederland slaapt. Bij de Vara slaapt alleen Marcel van Dam niet; de rest wel of is te laf. Mensen, doe er wat aan. Het moet hier in West Europa niet gekker worden.

Brzezinski opponeert TEGEN Bush

Enschede, 4 aug. 2007. Zbigniew Brzezinski, DE man van de Koude Oorlog; DE man achter het jarenlang supergeheime complot om de Sovjet Unie in een val te lokken, in een poging het communisme te demoniseren en op een 'moderne manier' kapot te maken, haalt deze week in HP/De Tijd van 27 juli 2007, vernietigend uit naar George W. Bush. Dan moet er wel hele erge paniek of wat dan ook zijn, als dit soort mensen open en bloot met elkaar op de vuist gaan. Kan het nog gekker?

Brzezinski is dertig jaar geleden zeer succesvol geweest. Het is hem m.b.v. miljarden steun aan radikale moslims, stinger raketten, dollars uit Saoedie Arabie en de openlijke steun van de Democraten, Republikeinen, de fascistische partijen in Europa (ICTO) en het Vaticaan gelukt de Sovjet Unie in een val te lokken: Afghanistan. Hij deed dit door democratisch gekozen leiders te vermoorden en te gokken op een inval van het Rode Leger; er was immers een vriendschapsverdrag tussen Moskou en Kaboel; een democratisch gesloten vriendschapsverdrag. Toen de Sovjet Unie niet kon winnen van hypermoderne stinger raketten werden hordes opgefokt bloedlustige moordenaars tegen de soldaten van het regeringsleger opgezet: de 'Mujahideen' en later de 'Taliban'-strijders. In de hierna volgende bloedige gevechten kon Brzezinski de communisten ten aanschouwe van de gehele wereld als duivels neer zetten. Dit brak de moraal van vele, zwak in de schoenen staande communisten in oost en west Europa. Kortom, een ongekend knap staaltje 'inmenging in andermans aangelegenheden' met moord, leugens en bedrog als beproefd middel uit de keukens van het Pentagon. Een aktie met zeer verregaande imagoschade voor de socialistische en communistische beweging en voor het (enige!) perspectief dat 5 miljard mensen in 170 landen nog hebben op een stukje vooruitgang; maar ook - en vooral - voor de geest die nu uit de fles was: het moslimfundamentalisme. Dat was niet de bedoeling! Of toch wel; voor sommigen? Israel en de zionisten sponnen er in ieder geval garen bij. Wordt vervolgd.

De schaker Karpov versus Poetin

Enschede, 4 aug. 2007. De schaker Karpov gaat al maanden enorm te keer tegen Poetin. (Deze week weer in Opinio, 3-9 aug. 2007.) Waar is zijn verstand, zijn logica, zijn inzicht en zijn geheugen gebleven? Hij is de man die jaar in jaar uit de Sovjet Unie zat te beledigen en wist dat als je de Sovjet Unie kwijt raakt dat je dan het kapitalisme binnen zou krijgen; sterker het roofkapitalisme. Dat is zijn eigen keus geweest. Jeltsin was de man waar hij bewust achter aan liep. Willens en wetens heeft hij alle schepen achter zich vernietigd. De bevolking van Rusland in diepe wanorde en wanhoop beroofd van al hun spaarcenten en sociale zekerheid achter latend. De uitverkoop aan het westen - aan de Shell en zijn marionet Lubbers - steunde hij ten volle. Dan moet hij nu niet klagen. Sterker nog: hij moet zich schamen. Hij is 100% medeplichtig aan de huidige situatie.

De onvoorstelbare arrogantie in Afrika

Enschede, 4 aug. 2007. De onvoorstelbare arrogantie van de bezittende klasse heeft Afrika tot een grote puinhoop gemaakt. De uitzichtloosheid van de bevolking is met geen pen te beschrijven (Dafour, Soedan, Congo, Zimbabwe, maar ook in Ethiopie, Eritrea, Algerije, zelfs in Egypte). In Zuid-Amerika, het Midden Oosten en Azie zijn soortgelijke dingen aan de hand (Bolivia, Venezuela, Suriname, resp. Indonesie, Fillipijnen, Oost Timor, etc.); maar dat even terzijde. Het imperialisme [*] en het bijbehordende neo-kolonialisme [**] is springlevend, maar niemand - van zogenaamd links - doet er meer wat op uit. Alleen de communisten. De rest (van Nederland) sluit de ogen.

Al meer dan 30 jaar worden de progressieve en socialistische leiders in Afrika als schurken neergezet; hun vorderingen worden verzwegen. Het begon al bij Lumumba (1956) en het gaat maar door. Jarenlang werd de MPLA in Angola beschimpt en bespot; nu wordt een angstaanjagende stilte rondom Kabila (jr.) opgebouwd. De westerse regeringen waren compleet verrast dat Kabila sr. toentertijd de neo-koloniale diktator Muboutu en zijn regiem had weggekregen; het werd Kabila sr. niet in dank afgenomen. Roversbenden werden vanuit de omliggende landen op Congo afgestuurd om Congo van al zijn resources te ontdoen: diamanten, goud, kobalt, etc. Of lokale dieven gingen zelf op stap. Alles werd en wordt van Congo en de regering Kabila (jr.) geroofd en/of kapot gemaakt. Acht jaar zijn nu - ongeveer - voorbij. Er is nog nooit een positief woord over Kabila en zijn bevrijde Congo in de pers verschenen. Wel horen we veel over de 'oppositie'. Meestal zijn dat stomannen van roversbendes. Er heerst in het westen een compleet doodzwijgen over de progressieve krachten en goedwillende regeringen zoals in Congo en Angola. Dat zegt alles over het neo-kolonialisme. Het neo-kolonialisme en het imperialisme is namelijk (nog) springlevend [*] [**]. Wat bijvoorbeeld Angola heeft meegemaakt; je wilt het niet weten. Zimbabwe ook. Zimbabwe krijgt - net als Suriname trouwens - nog steeds zijn miljarden dollars van Groot Britannie. Tot op heden heeft de regering nog geen cent gezien. Maar de oppositie voert het hoogste woord. In plaats van op te treden tegen Groot Britannie ondermijnen ze alles en nog wat. Het ergste is het doodzwijgen van de socialistische en progressieve regeringen die op de Sovjet Unie waren georienteerd en nu van het huidige China - niet te verwarren met het China van 30 jaar geleden - grote geldleningen krijgen... De crisis in Dafour - bijvoorbeeld - heeft alles te maken met de inmenging die het Pentagon in die regio sinds jaar en dag doet. De ellende in andere landen idem dito. De Europese sociaal democratie kiest systematisch de verkeerde partij. Oxfam, Novib en Artsen zonder grenzen lopen er als debielen achteraan.

[*] Imperialisme is "het hoogste stadium van het kapitalisme" [Lenin, 1918]. Dat moge bekend worden verondersteld.
[**] Neo-kolonialisme is kolonialisme, maar dan altijd met een lokale stroman die maar een ding hoort te doen, namelijk al het geld van rovers en roversbendes door te sluizen naar multinationale ondernemingen en hun aandeelhouders in kapitalistische landen; de opdrachtgevers.

J.A.A. van Doorn: zijn analyse van het nationaal socialisme

Enschede, 4 aug. 2007. Wat het meest opvalt in het boek "Duits socialisme" van J.A.A. van Doorn (Mets & Schilt, zomer, 2007) is de feeling die Hitler had om de ene groep van de arbeidersklasse feilloos te kunnen onderscheiden van een andere; en ze dus met zijn retoriek wist te bespelen. Hitler wist als geen ander dat loontrekkenden anders reageren op zijn nationaal socialistische ideeën dan kleine zelfstandigen. Hij wist dat beiden het bloed van kapitalisten wel konden drinken. Dat buitte hij uit. Hij wist (instinctief) dat sommigen uit de middenklasse, zoals loontrekkende beambten (uiteindelijk) altijd de kant zullen kiezen van de bezittende klasse. Terwijl anderen uit de middenklasse dat niet een twee drie zouden doen. Bijvoorbeeld: kleine zelfstandigen en kunstenaars. Van Doorn beschrijft dit spel c.q. de denkbeelden van Hitler op pagina 234 tot 241 van zijn boek. Sommige lagen van de bevolking bleken niet vatbaar voor het nationaal socialisme en andere lagen van de arbeidende bevolking wel. Het proletariaat, als iets ruimer begrip dan 'de' arbeidersklasse, want de uitzichtslozen, zitten daar o.a. bij gerekend. Het proletariaat meer gezien, als onderklasse dan als werkende en niet-werkende arbeidersklasse tezamen, wist hij als klasse nog makkelijker te bespelen. 'Gewone' werklozen gaf hij een baan. Compleet verpauperde groepen werden op een 'andere manier aangepakt'. De groep loontrekkende beambten kiezen - als het er op aan komt - instinctief anders dan loontrekkende arbeiders. Loontrekkende arbeiders beschouwden loontrekkende beambten als bureaucraten, zoals anno 2007 iedereen afgeeft op het management. Hitler wist dat uit te buiten. Dat had mede te maken met het perspectief dat loontrekkende beambten hebben op een hogere plaats in de maatschappij, terwijl de 'gewone' loontrekkende arbeiders die dat perspectief niet denken te hebben. Hitler wist nog een paar dingen als geen ander dat bijna alle groepen van de werkende klasse zich instinctief Duitser voelden. Men voelde zich niet aangesproken op het begrip internationale arbeidersklasse, zoals de sociaal-democraten toentertijd deden. Daarom hamerde hij op dat 'Duitse volk'; en niet op 'Duitse staat' of 'Duitse natie'. Dat was heel slim. Veel groepen wilden zich nu eenmaal onderdeel kunnen voelen van een volk; hier 'Duitse volk'. Hitler vermeed ook het woord arbeider liever en gaf daartoe aan het woord 'arbeider' en vooral aan het woord 'arbeid' een heel eigen draai.

Twee, drie of meer klassen? (vervolg)

Hitler wist als geen ander de middenklasse en de arbeidersklasse uit elkaar te spelen; in drie of vier verschillende lagen waarbij elke laag een ander belang zou hebben en een andere kant op zou bewegen; 'naar boven' of 'naar beneden'. De sociaal democraten rekenden erop dat de middenklasse ten tijde van crises solidair zou zijn met de arbeidersklasse. Hitler wist met zijn spel aan te tonen dat dat niet zo was. Zelfs de arbeidersklasse viel uiteen. Het proletariaat kent werklozen die werk wilden hebben; verpauperden die aan de grond zaten en geen uitzicht meer hadden; blauwe-boorden-arbeiders; witte-boorden-arbeiders; zelfstandigen gelieerd aan de arbeidersklasse en zelfstandigen gelieerd aan de bezittende klasse; Hitler wist die tegen elkaar uit te spelen en de sociaal democraten wisten deze afzonderlijke lagen niet allemaal te winnen. De sociaal democraten scheerden ze allemaal over een kam. De nationaal socialisten deden dat niet.

De macht of invloed van de loonafhankelijken?

Enschede, 23 juli 2007. Vandaag kop in de krant: "de arbeidersklasse heeft meer invloed en macht dan ooit tevoren in de geschiedenis". Heel misschien is het waar dat de loonafhankelijke klasse anno 2007 "meer invloed en meer macht heeft", "dan ooit tevoren in de geschiedenis", maar dan is dat in ieder geval - onbedingt - het gevolg van het welslagen van de Russische Revolutie! Wie of wat anders? De Russische revolutie bracht ons hier de 40-urige werkweek. De welvaart en de rijkdom van de loontrekkende klasse is inderdaad gestegen. Sterker nog: de Sovjet Unie zaaide na de Tweede Wereldoorlog ook nog eens de kiem voor de economische wonderen die zich nu in China afspelen. Nu de veiligheid en de gigantische werkloosheid in het westen nog op zien te lossen? Daar zijn de echte socialisten en communisten voor nodig. Het kapitalisme kan dat niet. Misdaad, uitpuilende gevangenissen, armoede, uitbuiting, zijn de kernmerken van dit systeem. Tijd voor een nieuwe (Russische?) revolutie!

Liegen kunnen ze

Enschede, 22 juli 2007. Hoe komt het toch dat politici, wetenschappers, economen en media maar blijven liegen en liegen over dat het zo goed gaat met de economie? Hoe komt het dat ze maar blijven liegen over de aantallen werklozen, de inflatie index, de loonruimte, en dat er maar 300.000 mensen werkloos zijn?
Twee miljoen mensen boven de 45 of onder de 30 jaar - in mijn kennisenkring - zoeken werk: passende werk, goede betaling en/of een vast dienstverband...

Verschil kapitalisme socialisme

Enschede, 20 juli 2007. Rijkdom komt tot stand door accumulatie van geld. Bij het kapitalisme worden de lonen als kosten gezien; en worden wiskundig als constant beschouwd. Bij het socialisme wordt het kapitaal als kosten gezien; en daar, wiskundig (terecht) als een constante beschouwd. De loonkosten (L) zijn bij het kapitalisme (bijvoorbeeld) 2000 per maand; constant. De kapitaalskosten (K) bij het socialisme zijn dan (bijvoorbeeld) 4 of 5% per jaar; constant. Dat is het hele verschil tussen deze twee systemen. (Meer is het feitelijk niet.) Daardoor accumuleert rijkdom (A) in het kapitalisme, bij individuen die al rijk zijn, en bij het socialisme bij de gemeenschap die dan dus rijker en rijker wordt. Het verschil is schijnbaar nihil maar wel fundamenteel:
 • in kapitalisme: A=f(t) (bij L is constant) neemt toe; bijv. 2.5%
 • in socialisme: A=f(t) (bij K constant) neemt toe; bijv. 5 of zelfs 10% (in China)
  Een normaal mens kiest dus voor het socialisme. Maar ook rijke mensen! Rijke mensen krijgen in een socialistisch systeem zelfs een veel stabielere, d.w.z. gegarandeerde 4 of 5% voor hun geld! Wat let de rijken eigenlijk?

  Vandaag, in de Volkskrant...

  Enschede, 18 juli 2007. Vandaag, in de Volkskrant neemt Anet Bleich het voor de ideeen Ella Vogelaar dat "de Nederlandse cultuur gebaseerd is op (bepaalde) (tradities uit) het jodendom, christendom en islam".... Dat is niet slecht, maar voor een zioniste en supporter van Israel wel heel opmerkelijk. Zou ze de reikwijdte van haar woorden in deze steunbetuiging wel beseffen? Ik zou haar zeggen: Nu binnen Israël nog (en het zionisme dus afzweren) (plus Leon de Winter nog zien te overtuigen)... En ten tweede dat daar tegenover toch vooral ook - op een of andere manier - moet worden gesteld dat HET kenmerk van Europa nu juist is het ONTWORSTELEN aan de joods-christelijk-islamitische-tradities, zoals die worsteling tegen de achterlijkheid, loopt via de lijnen van de wetenschappelijke (Copernicus), filosofische revolutie (Spinoza), de Franse revolutie en de Russische revolutie....

  Het kenmerk van onze (Europese) cultuur is DE wetenschap en de strijd van wetenschappers. Wij zullen ons (DUS) moeten blijven ontworstelen aan het idee van een God en ten tweede blijven strijden tegen het racisme en de eigen-volk-of-religie-eerst-ideeen. Dus Israël (Palestina) is zowel voor joden, moslims en christenen, conform het oude PLO-handvest.

  Waarom staat er een anoniem artikel in het NRC?

  Enschede, 9 juli 2007. Zaterdag 14 juli 2007 stond er in de NRC een anoniem artikel over "Ruslands verleden" van een zekere 'Memorial' en verder zonder naam en toenaam. Het is toch wel erg ongebruikelijk om een anoniem stuk in een krant te plaatsen; zeker in een kwaliteitskrant. Hoe hoog is de nood gestegen in media-land? De redactie kent dus (blijkbaar) niemand die zich er achter wil scharen. Waarom is dat artikel niet (gewoon door iemand, desnoods de voorzitter van die club) ondertekend? Bang hoeft men immers te zijn. Of toch? Is men dan bang omdat het een van a tot z verzonnen en bijeengeraapt zooitje is? (Laten we zeggen van b tot z.) Want dat is het. Het stuk is een knullig bijeengeraapt rommelpotje van hele en halve waarheden over de Sovjet Unie in 1937 - het jaar dat ieder land en m.n. de Sovjet Unie, zich op moest maken om zich eensgezind tegen de Hitler-bende te gaan verzetten - dat sterk doet denken aan een googlende puber met zijn drang een werkstuk te (moeten) maken of een Mohammed B. die zijn teksten ook ergens bijeen 'cutte' en 'pastte'.

  Het verbaast me dat het stuk 'slechts' spreekt over "1.7 miljoen slachtoffers". Meestal worden getallen van "40" tot "60 miljoen" genoemd. Een zekere Vennema sprak in Intermediair zelfs een keer van "80 miljoen" aangaande "de Stalin-terreur". Het kan niet op met de cijfers. Moet Stalin (met het getal van "60" of "80 miljoen") erger kunnen worden afgeschilderd dan Hitler (met zijn "30 miljoen")? Vreemd genoeg spreekt men ook (plotseling?) alleen over het jaar 1937. Waarom? Waar zijn die andere periodes van 'terreur' dan gebleven? Begint rechts nu dan toch - na 80 jaar leugens, sabotage en bedrog - te twijfelen aan zijn eigen pietpraat? Een man als Robert Conquest citeren is een zwakte: pure politiek; kent dus geen wetenschappelijk basis. Een grotere duimzuiger c.q. broodschrijver van rechts, heeft er nooit bestaan. Hij heeft zich nooit hoeven te verweren tegen de Hitler-bendes die op dat moment klaarstonden de Sovjet Unie om zeep te brengen, conform de plannen (de blauwdrukken) die zwart op wit in Mein Kampf stonden het "judeo-bolsjewisme met wortel en tak uit te roeien". Gelukkig is dat Hitler niet gelukt en heeft het Rode Leger West-Europa in 1945 uiteindelijk van de barbarij kunnen verlossen...

  Waar dient de wetenschap eigenlijk voor?

  Enschede, 9 juli 2007. Wetenschappers en universiteiten zijn ingehuurd om achterlijkheid te bestrijden. Waarom doen ze daar dan in de praktijk zo weinig aan? Optreden tegen religies, tegen kwakzalvers, tegen homeopathie, het denken in opperwezens, tegen media-leugens, etc. Iedere wetenschapper hoort minimaal een vrijdenker of aangesloten bij Skepsis te zijn. Spinoza zei het rond 1670 al: "het doel van wetenschap en politiek is de mensen te bevrijden van angst en vrees".

  Werklozen

  Enschede, 5 juli 2007. Op een werkconferentie van de AbvaKabo FNV heeft prof. Kleinknegt (TU Delft) gezegd dat er "minstens 1 miljoen werkzoekenden in Nederland zijn". Nu is er in de bondsraad van de AbvaKabo FNV al eerder grote twijfel uitgesproken aangaande de meeste cijfers waar de Nederlandse regering en politici officieel altijd mee komen. De geloofwaardigheid aangaande de inflatiecijfers is tot nul gedaald. De geloofwaardigheid aangaande de loonruimte is tot nul gedaald. De geloofwaardigheid aangaande de werkloosheid is en was al lang tot nul gedaald. De politici blijven echter glashard vasthouden aan hun eigen leugens. Ook de leugen dat het met de economie zo goed gaat, gelooft toch niemand meer. Het is niet voor niks dat er enige maanden geleden in Twente een werklozenbelangen komitee is opgericht.

  Achterlijk?

  Enschede, 3 juli 2007. Er zijn in Nederland 14 universiteiten en nog wordt er vaak de grootst mogelijk onzin verkocht. Vooral over politiek, over economie, over geschiedenis, over de voormalige Sovjet Unie, over China, over de jaren 1932 - 1945, over Afrika, over bevrijdingsbewegingen, over medicijnen, over kwakzalverij, over God, etc. Wat is er toch aan de hand? Moeten de Nederlanders hun schoolgeld maar eens gaan terughalen?

  Gelovig?

  Enschede, 30 juni 2007. Als iemand zegt geen Christen meer te zijn, dan is hij geen Christen meer. Als iemand zegt geen Moslim meer te zijn, dan is hij geen Moslim meer. Als iemand zegt geen Jood meer te zijn, dan is hij geen Jood meer. Zo simpel is het. Iemand die dat niet accepteert, is niet meer van deze tijd.

  Waarom zit de eo op 1, 2 en 3?

  Enschede, 5 juni 2007. Tegenwoordig zit op alle publieke zenders de eo. Zelfs in Twee Vandaag, Een Vandaag, Sesamstraat en het Klokhuis zie ik het logo van de eo opduiken. Ze zitten daar vooral tussen 18:00 en 20:00 uur. Daar hebben deze neocons zich niet voor niks genesteld. Ze weten als geen ander dat kinderen en jong volwassenen op die leeftijd gevoelig zijn voor vragen wie zijn wij en waar gaan we naar toe? De Vara, Avro, Ncrv, Kro, VPRO en andere programmamakers laten dit gewoon gebeuren. De eo indoctrineert onze kinderen; onze jonge gezinnen, alleen staande moeders met allerhande gruwelverhalen over ziektes, de natuur en here Jesus zus en zo. Waar blijft de Vara? Was dit de reden dat Marchel van Dam wegvluchtte uit Hilversum? Waar blijft de VVD, D66 en de PvdA? Beste mensen, laat scheiding van kerk en staat geen thema worden voor rechts. Doe er wat aan. Nu de neocons in de USA op de terugtocht zijn, kan dat hier in Nederland toch ook wel?

  Werknemers te veel macht?

  Enschede, 31 mei 2007. Vandaag schrijft een zekere Mike Ackermans in NRC/Handelsblad dat "arbeiders niet meer uitgebuit worden"; "ze hebben de absolute macht"... Gekker moet het niet worden. Laatst zei een of andere GroenLinkser uit het Europarlement voor de radio "dat de managers de kapitalisten waren". Wat is hier voor een absurditeit bij de spraakmakende goegemeente in de media aan de gang? De verdomming begint al op de universiteiten. Dat moge duidelijk zijn. (Zie elders op mijn weblog.) Domheid komt vooral momenteel immers vooral bij intellectuelen voor. (De woede van de gewone man op de politiek is daar deels uit te verklaren.) Hoe komt dat velen de hoofdzaken uit het oog verliezen? Een van de verklaringen is dat alles met alles verstrengeld is geraakt. Dat is altijd een bewuste politiek geweest. (Tatcher wist al dat een aantal kleine aandelen of een hypotheek gewillige arbeiders voortbracht die daarna vanzelf - onbewust - braaf in de lijn van de kapitalisten zouden lopen.) Er is niet zo zeer dat alles in een dikke mist zit en dingen daardoor onduidelijk zijn of lijken, maar de verstrengeling der dingen en de daarmee gepaard gaande belangen- verstrengeling is vandaag de dag gigantisch. Nog nooit in de geschiedenis is iedereen van alles zo afhankelijk geworden. Zelfs een gewone arbeider is met zijn pensioentje afhankelijk van de beurskoersen; dus van de uitbuiting van arbeiders...

  Waar bemoeien ze zich mee?

  Enschede, 31 mei 2007. Wat heeft Myra Koomen, de wethouder van Enschede die over gemeentelijke bijstand gaat, nu te zoeken bij een discussie over 'het ontslagrecht' op de opinie-pagina van NRC/Handelsblad, gisteravond 30 mei. Waar haalt ze het recht en het lef vandaan daar mee te bemoeien en ook nog voor het afschaffen van het ontslagrecht te zijn? Ze roept blijkbaar maar wat. "Het gaat zo goed met de daling van de werkloosheid"; "er zijn genoeg banen". Wij stellen: waarom moet er dan getornd worden aan het onslagrecht of aan de vaste baan? Als ontslaan makkelijker wordt, komen dan alleen nog maar meer mensen in de bijstand...

  Fuck Nato

  Enschede, 31 mei 2007. Er komen steeds meer mensen die zich blijkbaar ergeren aan het zomaar binnenvallen van anderen landen. Zo ook in Twente. Zie onderstaande foto's. Hitler had tenminste nog een smoesje toen hij in 1939 zomaar Polen binnenviel en hij de Tweede Wereldoorlog begon: "Poolse soldaten schoten aan de grens op Duitse soldaten". Er waren toen (ook) Duitsers die al 8 jaar daarvoor voor Hitler gewaarschuwd hadden; communisten.


  "Fuck Nato in Irak & Afghanistan" (II); Locatie: A1 bij Holten.
  Foto's NCPN Twente, 31 mei 2007

  Het dommer worden van Nederland

  Enschede, 26 mei 2007. Het dommer worden van Nederland begint op de universiteiten.
 • In Nederland heb je nog steeds twee katholieke en twee protestante universiteiten. Dat is een schande. (Gelovigen mensen zijn niet eens geschikt een goede wetenschapper te zijn.) (Belastinggeld hoort niet gegeven te worden aan katholiek, christelijk of moslim-onderwijs.)
 • Hele groepen filosofen werden behandeld die al lang op de mestvaalt van de geschiedenis hoorden te liggen. De metafysica werd de afgelopen 30 jaar weer van stal gehaald, als of er niets gebeurd was.
 • De universiteiten hebben jongeren opgeleid zonder hen besef bij te brengen van de kern van de Tweede Wereldoorlog. Vooral omdat de meeste spraakmakende historici politiek op een volkomen verkeerd spoor zaten: een sociaal democratische spoor. (Een politieke club die in de Tweede Wereldoorlog en in de Koude Oorlog fout zat...) Met alle gevolgen van dien voor hele volkstammen leraren en journalisten.
 • Onderwijskundigen werden opgeleid zonder wetenschappelijke rugdekking van goed empirisch onderzoek. Jonge onderwijskundigen lopen nu van de ene hype naar de andere; en de politici liepen (en lopen) er (nog steeds) achter aan.
 • Economen weten niet veel meer af van macro-economie; laat staan dat hen iets werd bijgebracht over de wetten van Marx.
 • Politicologen denken dat ze (zelf) goede politiek kunnen bedrijven? (In politieke partijen kunnen of moeten gaan zitten.) Onderwijskundigen denken dat ze (zelf) verstand van onderwijs hebben; c.q. zelf onderwijs kunnen geven. Bestuurskundigen denken dat ze (zelf) kunnen besturen. Etc.

  De bevrijding van Europa

  Enschede, 5 mei 2007. Vandaag mocht ik als lid van de nieuwe Communistische Partij-NCPN, een uur op de radio bij RTV-Oost (Hengelo). Het was een hele eer en een hele belevenis. Ik mocht als communist en als ''stalinist'' zoals ze mij aankondigden, eens mijn licht laten schijnen over de bevrijding van Europa. Deze kans wilde ik mij niet laten ontnemen. Jan Medendorp, beroeps-interviewer en Martin Steenbeke, nieuwslezer, annex regiocorrespondent van het NRC die vorig jaar zo'n leuk artikel over onze 1 Mei-viering in de NRC schreef, zouden met z'n tweeën over ''van alles en nog wat met me willen praten''. Ik had mij ''zwaarbewapend'' op weg naar Hengelo, de studio van RTV-Oost begeven, maar het viel mij reuze mee hoe men mij bejegenden. Ik had veel boeken en foto's meegenomen.

  Het begon al meteen met ''de 6 miljoen joden''. De directeur, Westra, van de Anne Frank-stichting was zelfs aan de lijn gehaald; en in de uitzending. Ik bracht in dat dat een eenzijdig beeld van de bevrijding of de oorlog is - vandaag de dag - en dat Hitler het niet in eerste instantie ''op joden'' had voorzien maar ''op communisten'', 'Bolsjewieken zoals hij in 'Mein Kampf' bladzijde na bladzijde te keer gaat. Het uitschakelen van de Sovjet Unie was Hitler's primaire doel. Er zijn uiteindelijk ook circa 10 miljoen communisten omgekomen; daar hoor je niemand over. Telefonisch zei die directeur dat hij het daar wel mee eens was…. Het is maar hoe je rekent en waar je iemand bij stopt, bracht ik in. De vrouw van Paul de Groot was joods, maar ook communist. Zo zijn er meer voorbeelden van dubbel tellen; en communisten vergeten. Verder zijn er circa 28 miljoen Sovjet Burgers en mensen van het Rode Leger omgekomen. De Sovjet Unie en het Rode Leger heeft Europa bevrijdt. Europa heeft zijn burgerlijke vrijheden aan de Sovjet Unie, aan de communisten, aan het Rode Leger en Stalin te danken.

  Weliswaar hebben de Amerikanen en de Canadezen Nederland bevrijd, maar voornamelijk ''om de opmars van de Russen tegen te houden''. Daarbij is het een belangrijk feit dat de Sovjet Unie 2 jaar heeft lopen bidden en smeken dat de Amerikanen mee te doen tegen Hitler. Dat is ook hun verdienste. Denk maar aan de ''communist'' Charly Chaplin, die een grote publieke rol speelde om de Amerikaanse regering te dwingen daadwerkelijk om mee te doen en hen ''dwong'' een tweede front te openen. Uiteindelijk deden de Amerikanen dat pas toen ze zagen dat de Sovjet Unie aan het winnen was…

  Toen werd Joop Schepers, oud-vrijgestelde van de oude CPN tijdens de uitzending nog gebeld. Hij bleek het na een rommelige discussie van wellis en nietes tussen de interviewers en hem, en uiteindelijk was hij het met me eens dat op dat beroemde opheffingscongres van de CPN in de RAI, dat uitgesmeerd over vier weken vier dagen duurde, de horizontalen verloren met 49% tegen minder dan 51% van de stemmen van de uiteindelijke congresgangers. Er werd tijdens de uitzending zelfs een ANP-correspondent uit Moskou gebeld om ook nog iets in te brengen. Ze hadden wel wat uit de kast gehaald. Ik mocht gelukkig steeds uitgebreid mijn weerwoord op hun commentaar geven. Verder kreeg ik veel gelegenheid om nog over andere zaken te praten: het kapitalisme, socialisme, sociaal-democratie, de crisis, hoe men de hoofden en de harten van de mensen in west en oost Europa heeft ''omgepoold'' en daardoor de Koude Oorlog heeft kunnen winnen. Maar dat er vroeg of laat weer over socialisme in Europa - als alternatief - zal gaan gesproken worden, omdat we anders - haast automatisch - richting een 'sterke man' en (dus) het fascisme gaan.

  Vals klassebewustzijn

  Enschede, 1 mei 2007. De midden-klasse behoort in Nederland objectief gezien parttime tot de werkende klasse en parttime tot de bezittende klasse. Deze mensen zijn parttime bourgeoisie' en parttime proletariaat'. Dit in tegenstelling tot de tijd toen Marx de begrippen 'bourgeoisie' voor de bezittende klasse (de kapitalisten), en 'proletariaat' voor de werkende klasse (in de meest ruime zin) (de 'working class') lanceerde. Deze middenklasse heeft - helaas - objectief gezien twee volkomen verschillende belangen. (Bijvoorbeeld lagere lonen of juist hogere lonen; het stijgen van de beurs-indices, etc.) Het kapitalistische systeem heeft deze individuen - door ze er op deze manier 'bij het systeem te betrekken' - grotendeels allemaal aan zich weten te binden. Daarom denk de helft van Nederland dat 1 mei feesten maar afgeschaft moeten worden (Tubantia, 1 mei 2007).

  Trotskisten

  Enschede, 27-28 april 2007. Dit weekend los van elkaar - toevallig - drie verschillende Trotskisten gesproken. Nog steeds vallen ze de mensen aan die het socialisme in hun land willen of hebben willen opbouwen: de leiders van de (voormalige) SU, de leiders van Cuba, de leiding van China, maar ook de leiders van Niguarcua toentertijd vielen ze af. Vaak vraag ik me bij dat soort gesprekken af, steunen de Trotskisten de progressieve krachten in de wereld wel? Mensen die 10, 20, 40 of 80 jaar de opbouw van hun land en het socialisme verdedigen tegen de smerige streken van het imperialisme, in de steek laten, is - in mijn ogen - gewoon verraad. Uiteindelijk lieten ze landen zoals Congo (Kabila), Zimbabwe, Angola en Joegoslavie ook maar gewoon barsten.

  Landverrader

  Enschede, 24 april 2007. Beseft men in Nederland wel dat Jeltsin een landverrader was. Hij heeft zijn land verraden met hulp van 200 Amerikaanse adviseurs (Bron Nieuwe Revue, 2004). Als dat geen landverraad (het uitleveren aan een vreemde mogendheid) is, weet ik het niet meer. Gorbatsjov heeft daarvoor echter al de kiem gelegd, door - in ruil voor voor miljoenen en miljoenen dollars van het Pentagon - het socialisme, de socialistische maatschappijvorm en de communistische partij - waar hij van alle drie de gekozen leider was - aan het buitenland (c.q. het imperialisme) te verraden. Deze twee heren hebben absoluut ONDEMOCRATISCH, tegen de wil van de werkende bevolking in, de volkeren van de voormalige Sovjet Unie (vooralsnog en weer) beroofd van alle gemeenschappelijk resources (olie, gas, pensioengelden, etc.) en DUS van ieder toekomstperspectief, maar OOK het toekomst perspectief van de werkende bevolking hier in west Europa.

  Top-inkomens

  Enschede, 12 april 2007. Veel mensen maken zich vaak erg druk om de exorbitante hoge jaarinkomsten van topdirecteuren van grote ondernemingen. Aan deze discussie zit echter een wonderlijke kant: aandeelhouders zouden zich uitgebuit moeten voelen! Er is immers rechtstreeks sprake van uitbuiting van de aandeelhoudersklasse [1]. Het betreft sowieso directe en regelrechte vermindering van de geldstroom richting de aandeelhouders! [2] De aandeelhouders hebben honderden tot duizend maal meer inkomen per jaar dan de door hen in dienst genomen directeuren. Over de inkomsten van de aandeelhoudersklasse hoor je echter zelden iemand [3]. De enige drie juiste eisen voor links moeten dus zijn: hogere lonen voor iedereen (er is blijkbaar geld genoeg); centen i.p.v. procenten (iedereen 600 euro per maand erbij); weg met de uitbuiting van de werkende klasse (door de aandeelhoudersklasse).

  Zoogdier en roofdier

  Enschede, 2 april 2007. Veel mensen, en vooral veel modern opgevoede kinderen, beseffen niet dat wij gewoon zoogdieren zijn, laat staan dat ze beseffen dat de mens gewoon een roofdier is. Wij maken per dag miljoenen varkens, kippen en koeien af. Het 'roven', 'het doodslaan' en 'het slachten' hebben we gewoon uitbesteed (ge-outsourced). Al eeuwen lang. Geen wonder dat sommigen mensen er vroeg of laat een identiteitscrisis aan over houden; niet meer weten wat ze zijn en wat ze willen. Een kwestie van een beter en eerlijker onderwijs. Lijkt mij. Dat helpt.

  Meerdere identiteiten

  Enschede, 22-3-2007. Ieder mens heeft meerdere identiteiten. (Sommigen wel honderd.) Ook heeft iedereen meerdere loyaliteiten. (Denk maar even aan de loyaliteit naar je vrouw of je kind.) Ik zelf ben Noord Hollander en woon al 25 jaar in Twente. Niemand heeft er een probleem mee dat ik soms voor AZ en soms voor FC TWente ben. Meerdere identiteiten geeft meerdere rechten; meerdere loyaliteiten geeft meerdere plichten. Niemand kan mij mijn identiteiten afpakken; bij meedere loyaliteiten moet je echter (vaak) kiezen. Wat is daar mis mee? Het is pas fout als je er misbruik van maakt. Bijvoorbeeld iemand uit de middenklasse die in een gemeenteraad zit of in de Tweede Kamer en zegt op te komen voor de arbeidersklasse en alleen maar aan zijn/haar eigen belang denkt. Daarom heeft de arbeidersklasse het recht mensen met andere belangen te wantrouwen.

  Nederland heeft de PLO kapot gemaakt

  Enschede, 23-2-2007. Naar aanleiding van een openbaar debat van Buitenlandse Zaken (BZ) over midden Oosten en Afrika, in Pulchri Studio, Lange Voorhout te Den Haag, het volgende:
  Nederland heeft, door het noodlot in de Koude Oorlog aan de verkeerde kant gestaan te hebben de laatste 30 mischien wel 60 jaar - bewust of onbewust - allerlei afscheidingsbewegingen gesteund in plaats van bevrijdingsbewegingen. Dat is een valkuil gebleken. Niet alleen voor ons, maar vooral ook voor alle betrokkenen. Van deze - blinde - steun moet Nederland af zien te komen. Het eerste voorbeeld is de steun aan de Koerden (die feitelijk 30 jaar lang tegen Turkije, Irak, Iran en de SU was gericht). Een tweede voorbeeld zijn de twee regionale groepen in Irak, de Sjiiten in het zuiden en de koerden in het noorden die middels de protectie van de NATO middels twee no-fly-zones, werden opgezet tegen Saddam Hoessein. Het derde voorbeeld is Joegoslavie waar vier etnische groepen systematisch zijn opgezet tegen een vijfde (die notabene Joegoslavie in tact wilde houden). Maar het vierde voorbeeld is nog schokkender - en nu kom ik tot mijn punt - de PLO. Nederland heeft door haar zogenaamde 'steun' aan de PLO (van de afgelopen 10 jaar) deze bevrijdingsbeweging met haar nobele doelstelling een land te willen om samen te kunnen leven samen met joden, christenen en moslims, deze bevrijdingsbeweging dus, om weten te turnen tot een 'afscheidings'-beweging, een beweging die alleen nog maar een staat voor Palestijnen (en dus een staat voor joden) nastreeft. (Dat is dus net als wat de zionisten willen: streven naar etnisch zuivering.) Dat is dus de aap die in de mouw van BZ en Nederland steekt...

  === weblog-teksten: 2009 - 2010 ===
  === weblog-teksten: 2008 ===
  === oudere weblog-teksten: 2006 ===
  === overige commentaren Rik Min ===

  Al deze commentaren zijn op persoonlijke titel geschreven.


  Rik Min, 2006

  U kunt schrijven: Schopmanlanden 22, 7542 CN Enschede.
  U kunt bellen: 053 - 4.30.30.73 (kantoor) 053 - 4.763.881 (thuis).
  U kunt mailen: r.min@hetnet.nl (kantoor) r.min@worldmail.nl (thuis)

  === andere politieke teksten: analyses, artikelen, brieven en mails ===

  === home ===