Dupont-chart

De ondernemer streeft bepaalde doelen na met behulp van een combinatie van ter beschikking staande middelen, zoals bijv. machines, personeel, informatietechnologie, en gebruik van methoden en technieken. Voor de financiering van deze middelen is uiteraard vermogen noodzakelijk. Regelmatig zal dan beoordeeld worden of dit vermogen effectief en efficiënt wordt ingezet, door middel van het berekenen van kengetallen en het beoordelen ervan.

Een belangrijk kengetal voor de beoordeling van de continuïteit van de onderneming vormt de rentabiliteit. Rentabiliteitskengetallen geven aan in welke mate de ondernemingsleiding erin slaagt om het beschikbaar gestelde vermogen winstgevend in de onderneming in te zetten. In eerste instantie gaat het dan om de rentabiliteit op het totale vermogen (RTV ook wel genoemd economische rentabiliteit). Dit kengetal geeft een goede indruk van de operationele winstgevendheid van de onderneming. Het berekent de verhouding tussen de ondernemingswinst (bedrijfsresultaat) over een bepaalde periode (een jaar) en het (gemiddeld) totaal geïnvesteerde vermogen. De ondernemingswinst is het bedrag dat resteert voor aftrek van belasting (vpb of ib) en betaalde rente. In de financiele verslaggeving spreekt men vaak over EBIT (= Earnings Before Interest and Tax). Het geïnvesteerde vermogen bestaat veelal uit een combinatie van eigen en vreemd vermogen.

De RTV kan ook worden berekend als product van de brutomarge (= de ondernemingswinst als percentage van de omzet) en de omloopsnelheid van het totale vermogen (de verhouding tussen omzet en (gemiddeld) geïnvesteerd totaal vermogen).

Aan de hand van een eenvoudig reken- en oefenvoorbeeld kun je het bovenstaande illustreren.

In dit rekenvoorbeeld s.v.p. gehele getallen gebruiken. Dus geen punten of komma's.














This browser does not appear to support Applets.


Opdracht 1: Onderneming A heeft in het afgelopen jaar een omzet behaald van 2 miljoen. Het bedrijfsresultaat is een bedrag van 100.000. Het geïnvesteerd vermogen bedroeg 750.000. Bereken de RTV met behulp van bovenstaande schema.

Opdracht 2: Verander een aantal waarden in de uitgangsgegevens om het effect op de RTV te toetsen.

Bij het berekenen van bovenstaande RTV wordt gebruik gemaakt van gegevens uit de resultatenrekening en de balans.

Opdracht 3: Welk effect heeft een verhoging van de omzet bij gelijkblijvend ondernemingswinst en gelijkblijvend vermogen op

De Dupont-analyse is een handig instrument bij het beoordelen van de financiële situatie van een onderneming. De Dupont-chart maakt het verband zichtbaar tussen de gegevens van de balans en de resultatenrekening. Deze gegevens zijn nodig om de brutomarge, de omloopsnelheid van het totale vermogen en met deze beide kengetallen de RTV te berekenen. Omgekeerd geeft de Dupont-chart een goed inzicht in de factoren, die kunnen worden beïnvloed om de RTV te verbeteren.

In de case DuPont-chart wordt gevraagd gegevens van de balans en de resultatenrekening van een onderneming te gebruiken voor het berekenen van de RTV.

Ga verder met Case Dupont-chart